Γράμματα και σχόλια
Aπό το Ορλάντο μέχρι την Αθήνα: LGBTQ+ ενάντια στην ισλαμοφοβία

14/6 Διαδήλωση προς την αμερικάνική πρεσβεία

Μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης στα θύματα του Ορλάντο έγινε την Τρίτη 14 Ιούνη στην Αθήνα. Συμμετείχαν με πανό η Ομάδα Φύλου και Σεξουαλικότητας LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Διεθνής Αμνηστία, η Color Youth, οι Proud Seniors, ενώ στην πορεία κάλεσε και η οργανωτική επιτροπή του Athens Pride. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις δεκάδες αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε μια σειρά χώρες, εκατοντάδες κόσμος του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος έδωσε το παρών.
 
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Σύνταγμα και ακολούθησε πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Εκεί, διαδηλωτές άναψαν κεριά και τοποθέτησαν πλακάτ που έκφραζαν την αλληλεγγύη τους στα θύματα του Ορλάντο.
 
Η πορεία ήταν “σιωπηλή” παρά την πρόθεση της LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ να φωναχτούν συνθήματα. Αυτό δεν μειώνει τη σημασία της αφού, εκτός από την καταγγελία της ομοφοβικής δολοφονικής επίθεσης, εκφράστηκε έντονα ο χαρακτήρας της ενάντια στην ισλαμοφοβία που συνοδεύει το γεγονός. Στις συζητήσεις τους οι διαδηλωτές τόνιζαν ότι η επίθεση ήταν ξεκάθαρα ομοφοβική και καμία σχέση δεν είχε με το Ισλάμ. Αντίθετα, πολλοί έκφραζαν την άποψη ότι το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα χρειάζεται αυτή τη στιγμή να συνδεθεί με όλους όσοι παλεύουν τις επιθέσεις του συστήματος και να σταθεί στο πλευρό όλων των προσφύγων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.
 
Η σύνδεση αυτή είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, που έχει ήδη και πρακτικά αποτελέσματα. Η επιλογή των Queer Ντεκαπάζ να συμμετέχουν με δικό τους πανό και προκήρυξη στην πορεία των προσφύγων που έγινε δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 16 Ιούνη, αυτό δείχνει.
 
Οργανώνοντας τη συνέχεια του αγώνα με όλες αυτές τις αιχμές, η LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ προχώρησε σε νέα σύσκεψη το Σάββατο 18 Ιούνη. Εκεί η Ομάδα αποφάσισε να συμμετέχει με πανό στην αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθήνας τη Δευτέρα 27 Ιούνη αλλά και να οργανώσει την επιτυχία της: θα συμμετέχει μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ σε περιοδεία ενημέρωσης στο Γκάζι την Πέμπτη 23 Ιούνη το απόγευμα ενώ θα κυκλοφορήσει και δύο σχετικά κείμενα -ένα για τον κόσμο και ένα για τις άλλες LGBTQ+ οργανώσεις που να τις καλεί να συμμετέχουν κι αυτές με τον κόσμο τους και τα πανό τους στο Εφετείο. Επίσης αποφάσισε να κυκλοφορήσει σε διάφορες γλώσσες ανακοίνωση σχετικά με τα δικαιώματα των LGBTQ+ προσφύγων.