Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Όλοι στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο Αθηνών στις 27 Ιούνη

Από παλιότερη συγκέντρωση στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Στο κέντρο της φωτό, οι γονείς του δολοφονημένου από τους φασίστες Σεχζάτ Λουκμάν

Μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο οργανώνεται έξω από το Εφετείο Αθηνών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 27 Ιούνη, στις 8.30πμ. Το συλλαλητήριο θα γίνει κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης που θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών, μετά τη μεγάλη νίκη της μεταφοράς της δίκης εκεί, από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού στην οποία γίνονταν οι συνεδριάσεις μέχρι τώρα. Έχουν οριστεί εννέα δικάσιμες μέχρι το κλείσιμο των δικαστηρίων τον Αύγουστο, οι οποίες θα διεξαχθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου: 27 και 30 Ιούνη, 4, 8, 11, 14, 15, 21 και 25 Ιούλη. 
 
Ωστόσο δε λείπουν τα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης, συνέχεια της κωλυσιεργίας 14 ολόκληρων μηνών στον ορισμό της αίθουσας και ενδεικτικά της απροθυμίας της να διευκολύνει πραγματικά τη διεξαγωγή της δίκης: έχουν οριστεί τρεις δικάσιμες πίσω στον Κορυδαλλό (24/6, 28/6 και 19/7). Παράλληλα, η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταφορά της δίκης αναφέρει:
 
“Σε περίπτωση δυσχερειών με πράξη του ίδιου του Προέδρου η εκδίκαση θα μπορεί να μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη αίθουσα, όπως αυτή των φυλακών Κορυδαλλού”, σχεδόν σαν απειλή σε έναν κόσμο που τόσο καιρό τώρα απαιτεί τη μεταφορά στο Εφετείο και εννοώντας ότι η αίθουσα του Κορυδαλλού μπορεί να “διευκολύνει”, τη στιγμή που η ακαταλληλότητά της έχει καταγγελθεί από πολλούς ανθρώπους του κινήματος, πολιτικά πρόσωπα, δικηγόρους, μάρτυρες και δημοσιογράφους της δίκης.
 
Μέσα και έξω από τις δικαστικές αίθουσες έχει δοθεί μια τεράστια μάχη για να γίνει αυτή η μεταφορά. Η κυβέρνηση την καθυστερούσε με κάθε δυνατή δικαιολογία, από την κράτηση των κατηγορούμενων στην αρχή της διαδικασίας (πλέον έχουν απελευθερωθεί όλοι) μέχρι το ότι πρόκειται για “ανεπίτρεπτη ανάμειξη του Υπουργείου στο έργο της Δικαιοσύνης”. Ακόμη και όταν δεσμεύτηκε ότι θα κάνει την αλλαγή το Σεπτέμβριο του 2015, η αίθουσα δόθηκε σε άλλη μεγάλη δίκη, χωρίς καν να ενημερωθεί η πρόεδρος του δικαστηρίου. 
 
Το αντιφασιστικό κίνημα έχει βάλει την πίεση για αλλαγή της αίθουσας και επιτάχυνση της διαδικασίας με τη συνεχή παρουσία του στην ίδια τη δίκη, αλλά και σε όλα τα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά συλλαλητήρια. Έχει δώσει το “παρών” έξω από την αίθουσα του Κορυδαλλού σε δεκάδες δικάσιμους, όπως επίσης και στις διαδηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, τον Πειραιά και αλλού, δείχνοντας ότι κάνει τη σύνδεση μεταξύ των ρατσιστικών πολιτικών της κυβέρνησης και της ασυλίας που απολαμβάνουν οι υπόδικοι χρυσαυγίτες. 
 
Την πίεση αυτή του κινήματος έχουν εκφράσει δεκάδες άνθρωποι καταγγέλοντας ότι η αίθουσα είναι ακατάλληλη για δημοσιογραφική κάλυψη, επικίνδυνη για τα θύματα της Χρυσής Αυγής, τους μάρτυρες και το κοινό που αναγκάζονται να μοιράζονται τους ίδιους χώρους με τους χρυσαυγίτες και τους συνηγόρους τους, μακριά από το κέντρο της Αθήνας και μέσα σε φυλακές, αποτρέποντας πολύ κόσμο από το να παρακολουθεί συστηματικά τη δίκη και να διαδηλώνει απ' έξω, επικίνδυνη για τους μαθητές του Κορυδαλλού που αναγκάζονται να πηγαίνουν στο σχολείο περνώντας ανάμεσα από φασίστες. Αποκορύφωμα αυτής της κατακραυγής ήταν η έκκληση της Μάγδας Φύσσα προς τον Τσίπρα για αλλαγή της αίθουσας και επιτάχυνση της δίκης.
 
Νίκες
Πέρα από τη νίκη αυτή, το αντιφασιστικό κίνημα έχει πετύχει και μια σειρά άλλες σε σχέση με τη δίκη των φασιστών, με πιο σημαντική την ίδια τη διεξαγωγή της. Η δίωξη των χρυσαυγιτών ξεκίνησε κάτω από την απειλή αντιφασιστικής εξέγερσης και με την αντιφασιστική απεργία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η έναρξη της δίκης συνοδεύτηκε επίσης με αντιφασιστική απεργία και κάτω από τη συστηματική πίεση του κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα για να ξεκινήσει πριν αρχίσουν να αποφυλακίζονται οι υπόδικοι. 
 
Παράλληλα έχει κερδηθεί η παράσταση της Πολιτικής Αγωγής για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, η ανάδειξη, μέσα από την ακροαματική διαδικασία, του ρόλου της αστυνομίας και του κράτους στις εγκληματικές αυτές υποθέσεις (κάτι που αρχικά η Έδρα αρνιόταν να κάνει) και η υποχρεωτική παρουσία του τάγματος εφόδου της Νίκαιας στο εδώλιο. Με τα λόγια του Κ. Παπαδάκη, δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής για την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους ψαράδες: “Η πολιτική αγωγή δεν είναι μόνο οι συνήγοροι, είναι όλο το κίνημα, όλοι αυτοί που κάθε πρωί είναι στο Κορυδαλλό με τα πανό και τις σημαίες, αυτοί που παρακολουθούν, αυτοί που βγάζουν προς τα έξω το περιεχόμενό της, ο κόσμος της αριστεράς που δεν ακούει τα κόμματά του.”
 
Η δημοσιότητα και η βαρύτητα της δίκης, κάτι που οι χρυσαυγίτες πολεμούν ανοιχτά με τις κωλυσιεργίες και τη μέχρι τώρα κραυγαλέα απουσία τους (ενώ στην αρχή διατυμπάνιζαν ότι η δίκη πρέπει να διεξαχθεί γρήγορα και ανοιχτά για να “καταρρεύσει η σκευωρία”), είναι κάτι που το κίνημα πετυχαίνει με τη διαρκή παρουσία του έξω από τη δικαστική αίθουσα και στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια. Οι παραπάνω νίκες το δείχνουν κι αυτό πρέπει να είναι κτήμα κάθε αντιφασίστριας και αντιφασίστα.
 
Μαζική παρουσία
Με τη μαζική του παρουσία στις 27 Ιούνη και στις επόμενες δικάσιμους το αντιφασιστικό κίνημα θα διασφαλίσει ότι η απόφαση για τη μεταφορά της δίκης, την επιτάχυνσή της και την παρουσία των κατηγορούμενων θα υλοποιηθεί στο ακέραιο και δε θα δώσει κανένα περιθώριο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να συνεχίσει τα “ναι μεν αλλά” με τα οποία συνοδεύτηκε η ανακοίνωση. Θα ξεμπροστιάσει την κυβέρνηση για την πολιτική επιλογή της να μη διευκολύνει τη δίκη, μια και η απόφαση δείχνει ότι η εξήγηση που έδιναν όλοι οι αρμόδιοι ότι δεν υπήρχε άλλη διαθέσιμη αίθουσα που να καλύψει τις ανάγκες της διαδικασίας ήταν απλά δικαιολογίες. Θα διεκδικήσει την ισόβια καταδίκη όλων των νεοναζί και το τσάκισμα του φασισμού.
 
Μια σειρά από οργανώσεις έχουν ήδη πάρει απόφαση να στηρίξουν το συλλαλητήριο στο Εφετείο (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΕΕΡΦΑ, Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων, Πακιστανική Κοινότητα). Την κινητοποίηση επίσης στηρίζουν με ανακοινώσεις τους η ΠΕΝΕΝ, η ΠΟΣΠΕΡΤ και η ΑΔΕΔΥ ενώ καλεί και ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης. Η ΚΕΕΡΦΑ θα οργανώσει συλλαλητήρια για όλες τις δικάσιμους που έχουν ανακοινωθεί με πρόγραμμα εξορμήσεων για το επόμενο διάστημα, ενώ η ομάδα LGBTQ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα απευθύνει κάλεσμα και σε άλλες LGBTQ+ οργανώσεις να στηρίξουν τα συλλαλητήρια αυτά.
 

STOP στις χρυσαυγίτικες μηνύσεις

Αναβάλλεται, λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη του Σεραφείμ Ρίζου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικού συμβούλου με την “Ανταρσία στα Χανιά”, για τις 31 Γενάρη 2017. Ο Σεραφείμ Ρίζος διώκεται με χρυσαυγίτικη μήνυση του Στυλιανού Βολουδάκη.
 
Για τις 23 Ιούνη αναβάλλεται η απολογία της Κατερίνας Πατρικίου, μέλος του ΣΕΚ και πρώην δημοτικής συμβούλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πετρούπολη. Η Κατερίνα Πατρικίου διώκεται μετά από μήνυση του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αθανάσιου Κουράκου. Την ίδια μέρα, θα γίνει συγκέντρωση συμπαράστασης στο κτίριο 9 της Ευελπίδων, στη 1μμ. Στη συγκέντρωση καλεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.