Εργατικό κίνημα
Λιπάσματα Καβάλας: Μαχητική συγκέντρωση στα δικαστήρια

9/8. Μαζική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Καβάλας

Μαχητική συγκέντρωση στα δικαστήρια της Καβάλας πραγματοποίησαν την Τρίτη 9/8, οι απεργοί των Λιπασμάτων Καβάλας που βρίσκονταν εδώ κι αρκετές βδομάδες σε απεργιακό αγώνα διαρκείας ενάντια στις απολύσεις, ενώ παράλληλα διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
 
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την ημέρα εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το σωματείο για τις 13 πρώτες απολύσεις και διαθεσιμότητες των εργαζομένων. Μέχρι και την ημέρα της κινητοποίησης οι απολύσεις είχαν φτάσει τις 109. Μάλιστα η εργοδοσία Λαυρεντιάδη, του γνωστού μεγαλοκαρχαρία με πλήθος κατηγοριών στην πλάτη σε βαθμό κακουργήματος, δεν διστάζει να πατάει σε προπολεμικούς νόμους και να μηνύει  απρόκλητα τους εργαζόμενους που απολύει προκειμένου να μην τους καταβάλει τις αποζημιώσεις.
 
Ο αγώνας φαίνεται ήδη να αποδίδει καρπούς για τους εργαζόμενους των Λιπασμάτων καθώς 9 εργαζόμενοι που είτε είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, είτε είχαν απολυθεί επιστρέφουν από την Τρίτη στην βιομηχανία, μετά από  δικαστική εντολή. Η δικαστική απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα του σωματείου, μετά από αίτημα της εργοδοσίας αναβλήθηκε για τις 6 Σεπτέμβρη.
 
Ωστόσο σε συνεδρίαση του Δ.Σ της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στη χημική βιομηχανία (ΟΕΧΒΕ) αποφασίστηκε η αναστολή της απεργίας καθώς “Ο αγώνας των εργαζόμενων στα λιπάσματα Καβάλας ξεκίνησε να δικαιώνεται” όπως αναφέρουν σε δελτίο Τύπου επισημαίνοντας δε ότι “η απεργία αναστέλλεται,δεν σταματάει, ο αγώνας των εργαζομένων θα λήξει όταν θα έρθει η συνολική δικαίωση”.
 
Αν “ο αγώνας ξεκίνησε να δικαιώνεται”, καθοριστικός παράγοντας στις εξελίξεις ήταν η απεργία διαρκείας και η μεγάλη συμπαράσταση που κέρδισε από δεκάδες σωματεία, ομοσπονδίες, απλό κόσμο της Καβάλας και όχι μόνο. Η “συνολική δικαίωση” για να ρθει χρειάζεται αυτά τα όπλα σε λειτουργία, όχι σε αναστολή.