Δήμοι και Περιφέρειες
Συνέντευξη με την Φλώρα Νικολιδάκη: Έργα και ημέρες της περιφέρειας Αττικής

Δίνουν το μισό παραλιακό μέτωπο στον Λάτση και το άλλο μισό στο Νιάρχο

Η Φλώρα Νικολιδάκη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής μίλησε στη Λένα Βερδέ
 
Την ίδια ώρα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις σκληρές επιθέσεις του τρίτου μνημόνιου, ο Τσίπρας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι έρχεται η ανάπτυξη. Τι αξίζουν αυτές οι διακηρύξεις;
 
Η κυβέρνηση τι άλλο θα πεί εκτός από το ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες; Δε βασίζεται όμως σε πραγματικά στοιχεία. Τα στοιχεία που η ίδια και οι θεσμοί γύρω της έδωσαν για το δεύτερο τρίμηνο του '16 μιλάνε για ύφεση στο 0,9%. Είναι μεγάλος αριθμός αυτός. Υπάρχει ανεργία μεγάλη και όλοι οι δείκτες πέφτουν, από την κατανάλωση μέχρι το τι εισπράττει το κράτος. Δε μπορεί να καλυφτεί το πρόβλημα. Και την πληρώνει ο κόσμος, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι. Με λιτότητα, με επιθέσεις στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό σύστημα κλπ.
 
Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφάλαιου. Φυσικά αυτοί δεν το λένε έτσι, λένε ότι κάνουν αυτά που μπορούν να κάνουν και φαντάζομαι ότι στις κομματικές τους συναντήσεις θα μιλάνε για συσχετισμούς δυνάμεων κλπ. Το θέμα όμως είναι ότι και αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν μπόρεσε να κάνει μια στροφή. Γιατί τελικά δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο, ότι δηλαδή γίνονται εκλογές και παίρνω την κυβέρνηση, να αλλάξει η βασική συνθήκη του ποιον υπηρετείς. Το κεφάλαιο υπηρετείς, αυτοί έχουν την εξουσία. Και είμαστε και σε μια φάση που έχει επικρατήσει ο νεοφιλελευθερισμός και σαν ιδεολογία σε ευρύτατους κύκλους ανθρώπων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, στα θεσμικά όργανα, στην περιφέρεια. Βγαίνουν στα ίσα και λένε ότι είναι μονόδρομος.
 
Είσαι εκλεγμένη στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Ποια είναι η εμπειρία σου;
 
Στην περιφέρεια υπάρχει πλήρης και απόλυτη προσαρμογή στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Μάλιστα, είναι πιο προσαρμοσμένη από την κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση θα πει και κάποιος κάτι για το ξεκάρφωμα. Στην περιφέρεια είναι αποφασισμένοι να υλοποιήσουν το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα με οποιοδήποτε κόστος.
 
Το αποτέλεσμα; Πήραμε πρόσφατα αποσπάσματα από τις ομιλίες της Δούρου, του Καραμάνου που είναι αντιπεριφερειάρχης οικονομικών και της Θανοπούλου που ανέλαβε την κοινωνική πολιτική, τι είπαν στον πρώτο προϋπολογισμό, τον Οκτώβρη του '14, που μόλις είχαμε αναλάβει. Εισηγήθηκαν τότε έναν προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης υπό τον Σγουρό και έκαναν μία μόνο παρέμβαση: είπαν ότι εμείς θα δώσουμε το στίγμα μας που είναι η ανθρωπιστική κρίση και θα αναπροσαρμόσουμε πλήρως τον προϋπολογισμό αυτό με βάση τις δικές μας απόψεις και θέσεις. Και διατυμπάνιζαν τότε και οι τρεις ότι εξαπλασιάζουμε το κονδύλι του Σγουρού για την ανθρωπιστική κρίση. Ένα εννιακόσια είχε αυτός, δεκατρία το κάνουμε εμείς. Ε, από αυτό το δεκατρία δε δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ. Ούτε το '14, ούτε το '15, ούτε το '16 που έχει κλείσει το οχτάμηνο πλέον. 
Κονδύλια 100.000 ευρώ για τους πρόσφυγες είχαμε προϋπολογίσει για φέτος, εκτέλεση μηδέν. 200.000 ευρώ για τις ανάδοχες οικογένειες που είναι ιερό πράγμα, εκτέλεση μηδέν. Οκτώ εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση, εκτέλεση μηδέν. Δυόμισι εκατομμύρια για την καταπολέμηση επιπτώσεων από χρήσεις ναρκωτικών, εκτέλεση 15.000 ευρώ -όταν η Δούρου πάει στο Τελ Αβίβ για τέσσερις μέρες μαζί με τον Αθανασιάδη και το ταξίδι αυτό κοστολογείται και εγκρίνεται από το περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης 15.500 ευρώ. Στα ιδρύματα που έχουν την ευθύνη για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες προσπαθούν να αποδείξουν στους γονείς ότι πρέπει οι ίδιοι να πληρώνουν για να λειτουργούν, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι απλήρωτοι δέκα και δώδεκα μήνες. Επί αυτής της κυβέρνησης.
 
Αντίθετα, εγκρίθηκαν 150 εκατομμύρια, ως πρώτη μόνο φάση δαπάνης, για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ιδρύματος Νιάρχου. Μας είπαν στο περιφερειακό “δε θέλετε την ανάπτυξη”. Ποια ανάπτυξη; Οι δομές που θα δημιουργηθούν για να μπορεί να κάνει τα συνέδρια και τις άλλες δράσεις του το ίδρυμα δεν θα είναι ένα καφενείο με ένα ευρώ το αναψυκτικό για να πηγαίνει ο εργαζόμενος κόσμος από το Μοσχάτο και την Καλλιθέα τα παιδιά του. Θα είναι κέντρα αναψυχής “υψηλού επιπέδου” γι' αυτό και περιλαμβάνει “μεγάλα έργα” με πρόσβαση στη θάλασσα, υπογειοποίηση της Ποσειδώνος και άλλα μεγαλεπήβολα. Αν το δεις στο σύνολό του, βλέπεις ένα πάτημα του Λάτση στο μισό παραλιακό μέτωπο και ένα του Νιάρχου στο υπόλοιπο.
 
Υποτίθεται ότι ο χώρος αυτός του Νιάρχου παραχωρείται στην περιφέρεια για 40 χρόνια. Ποιος θα τον μανατζάρει; Ένας ιδιώτης. Οι περιφέρειες δεν αναλαμβάνουν τίποτα κατευθείαν. Και ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, γιατί σε αυτού του είδους τις προτάσεις και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΛΑΕ είναι πάντα μαζί. Αυτοί που καταψηφίζουμε είμαστε η ομάδα των Ανεξάρτητων μαζί με τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) και την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
 
Χτές ήρθε στη συνεδρίαση το σχέδιο για τα επικίνδυνα απόβλητα. Έπρεπε να ήσουν εκεί να έβλεπες τι συζήτηση έγινε. Καμία. Και μιλάμε για το νομό Αττικής, όπου συγκεντρώνεται το 70% των επικίνδυνων αποβλήτων της χώρας και εδώ έχουμε και τον αποτεφρωτήρα, συμφερόντων Μπόμπολα. Έφτιαξε το δημόσιο το εργοστάσιο και το έδωσε να το μανατζάρει ο Μπόμπολας (έτσι θα γίνει και στο φαληρικό όρμο και παντού) που βγάζει ένα κάρο λεφτά χωρίς να το αγγίζουν καθόλου. Χίλια επτακόσια ευρώ τον τόνο των αποβλήτων πληρώνουν τα νοσοκομεία στον αποτεφρωτήρα. Έφεραν το θέμα σε μια παράγραφο πέντε γραμμών και πέρασε έτσι, σα να μη συμβαίνει τίποτα. Κάτι που όφειλε το δημόσιο να έχει στον έλεγχό του.
 
Επίσης χτες αποφάσισαν να προταθεί η Ελευσίνα για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πρέπει να έχει θράσος κανείς, επτά χιλιόμετρα από τη χωματερή της Φυλής, δίπλα στον Ασπρόπυργο που συμβαίνουν τα μύρια όσα -όπως το σκάνδαλο με τους 90 τόνους υδραργύρου που βρέθηκαν κρυμμένοι εκεί σε μια αποθήκη-, δίπλα στα διυλιστήρια με μια δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα, να θέλουν να κουκουλώσουν τα προβλήματα με τον μανδύα της «πολιτιστικής πρωτεύουσας». Και το ψήφισαν με τυμπανοκρουσίες όλοι, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ.
 
Ψηφίζουν τη συμμετοχή της περιφέρειας σε ευρωπαϊκά προγράμματα γιατί είναι μια διοίκηση αναφανδόν υπέρ της πολιτικής της ΕΕ. Μάλιστα πήραν απόφαση στο περιφερειακό ταμείο ανάπτυξης -γιατί ό,τι δε θέλουν να γίνει πολύς ντόρος το περνάνε από εκεί που είναι ξεχωριστός οργανισμός από την περιφέρεια στον οποίο βέβαια προΐσταται ξανά η Δούρου και αντιπρόεδρος είναι της ΛΑΕ- να ψάξουν για γραφείο της περιφερειάρχου στο τετράγωνο των Βρυξελλών με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ που περιλαμβάνει αμοιβές ένα-δύο ατόμων και 20.000 ευρώ ενοίκιο, για να είναι λέει κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
 
Άρα τι έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς; 
 
Τίποτα απολύτως. Τα μόνα που εγκρίνονται είναι τα “έργα” που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση. Και γενικά, ό,τι είναι να ανατεθεί σε τεχνικές κατασκευαστικές εταιρίες. Μια πλατεία μπορεί να κοστίζει 799.000 ευρώ! Ακούμε κάτι “βιοκλιματική πλατεία”, “ενεργειακή πλατεία” και άλλα τέτοια. Η περιφέρεια έχει σχέση με τα πάντα που γίνονται κεντρικά στην Αττική, είτε σε επίπεδο γνωμοδότησης, είτε απόφασης. Είναι η επικράτειά της. Όμως δε βγάζουν τσιμουδιά για τίποτα, ούτε για το Ελληνικό, ούτε για τον ΟΛΠ. Αυτό που γίνεται είναι η υλοποίηση του μνημονίου. Είναι μηδέν στην κοινωνική πολιτική, όλα τα λεφτά στις τεχνικές κατασκευαστικές. Μάλιστα πριν ακόμα παραιτηθώ από τη Δύναμη Ζωής είχα κάνει ερώτηση “εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στους εργολάβους που παίρνουν έργα από το δημόσιο;”. Η απάντηση ήταν “γι’ αυτό υπάρχουν τα σωματεία”. Γιατί βγήκε τότε εδώ αριστερό σχήμα αφού υπάρχουν τα σωματεία; Γιατί ο κόσμος ανέδειξε μια αριστερή διοίκηση; Δεν το έκανε για να βοηθηθεί σε αυτά τα ζητήματα;
 
Συμμετέχεις στην Πρωτοβουλία για την Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση-ΔιΕΕξοδος. Πόσο σημαντική είναι σήμερα μια τέτοια πρωτοβουλία;
 
Προσωπικά πιστεύω, και το πιστεύω πολύ αυτό, ότι πρέπει να μιλήσουμε με τον κόσμο πάνω στην εμπειρία που έχει για το τι σήμανε η ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Πρέπει να βγει το συμπέρασμα. Εκτός από το να καθορίζουν την οικονομία και την πολιτική σε αυτή τη χώρα, τίποτα άλλο δε σήμανε. Να πάμε λοιπόν σε κάθε κλάδο και με βάση την εμπειρία του, γιατί ο κόσμος τα ξέρει αυτά, να συζητήσουμε μαζί του και να προβάλλουμε την εναλλακτική. Κρίνονται πολλά, ετοιμάζονται να πουλήσουν το νερό, τη ΔΕΗ. Η ΔιΕΕξοδος σε αυτό μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο, να κωδικοποιήσει την εμπειρία του εργαζόμενου κόσμου, του αυτοαπασχολούμενου, του αγρότη, του μικροβιοτέχνη για να παλέψει.