Δήμοι και Περιφέρειες
Νέα Φιλαδέλφεια:Ο δημόσιος χώρος ανήκει στους κατοίκους και όχι στα συμφέροντα

Από τη στιγμή που η ερασιτεχνική ΑΕΚ, με τις ευλογίες -αν όχι και τις εντολές- της τότε κυβέρνησης Σημίτη, γκρέμισε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, το 2003, η "περιπέτεια του γηπέδου της ΑΕΚ" έχει γνωρίσει πολλά κεφάλαια και πολλούς επίδοξους υλοποιητές για το "όνειρο του κάθε ΑΕΚτζή".

Κοινός παρανομαστής όλων των "σωτήρων", με εξαίρεση τον Ντέμη Νικολαϊδη αλλά και αυτός για άλλους λόγους, είναι το επιχείρημα ότι η φυσική έδρα της ΑΕΚ είναι στη Ν. Φιλαδέλφεια και όλοι (κράτος, δήμος, περιφέρεια, το σύμπαν) έχουν την "υποχρέωση να βοηθήσουν την ΑΕΚ να πραγματοποιήσει το όνειρο του κάθε ΑΕΚτζή". Όλο αυτό διανθίζεται, βέβαια, και με μπόλικο ρομαντισμό περί προσφυγικού σωματείου σε μία προσφυγική γειτονιά και με τις απαραίτητες αναφορές στο "διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ" είτε ως "κατατρεγμένη από το κατεστημένο ομάδα" είτε με αναφορές στους φιλάθλους της ΑΕΚ και την αντιφασιστική και αντιιμπεριαλιστική στάση τους.

Έτσι, το παρόν και η ιστορία, οι διοικήσεις και οι φίλαθλοι, το κέρδος των ιδιοκτητών και η αγάπη των φιλάθλων μπλέκονται αρμονικά κατατάσσοντας μία ποδοσφαιρική ομάδα σε ένα φαντασιακό επίπεδο όπου οι νόμοι και οι αξίες δεν λογοδοτούν σε ένα κοινωνικό σύστημα αλλά το υπερβαίνουν. Φυσικά, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ΑΕΚ αλλά με όλες τις ομάδες και σε όλο τον κόσμο.

Το πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, και μέσα στην αριστερά (και σε όλες τις αποχρώσεις της) υπάρχουν απόψεις που αποδέχονται αυτό το φαντασιακό επίπεδο: "υπερασπίζομαι το δικαίωμα της ΑΕΚ να έχει γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια αλλά ταυτόχρονα συγκρούομαι με τα σχέδια και τις πρακτικές του Μελισσανίδη για το πως θα είναι αυτό το γήπεδο". Κοινός παρανομαστής αυτής της αριστερής κριτικής είναι ότι "είμαστε με την ΑΕΚ και όχι με τις διοικήσεις της". Κάτι δηλαδή σαν αυτό που είπε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, όταν το 2004 ο Ντέμης πήγε την ομάδα της ΑΕΚ στο Πατριαρχείο: "η ΑΕΚ είναι ιδέα". 

Προφανώς και η ΑΕΚ δεν είναι ιδέα ή καλύτερα, είναι μία επικερδής, για κάποιους, ιδέα για να δημιουργεί κέρδη και διαπλοκή με την εξουσία στις εκάστοτε διοικήσεις της. Πολλοί, πριν από μένα, τα έχουν γράψει καλύτερα για το πως ο καπιταλισμός εκμεταλλεύεται τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο στην συγκεκριμένη περίπτωση, ως ένα καταναλωτικό προϊόν και πως αυτό το προϊόν έχει ανάγκη από ένα όλο και πιο αυξανόμενο ακροατήριο που θα το καταναλώσει όχι γιατί το χρειάζεται αλλά γιατί, ακόμα χειρότερα, θεωρεί ότι το έχει ανάγκη. Αυτή η "αναγκαιότητα της ανάγκης" έχει δημιουργήσει όλους τους μύθους των ομάδων και των οπαδών τους σε όλο το κόσμο. 

Η ΑΕΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα να χτίσει γήπεδο στον "ιστορικό της χώρο". Κατ' αρχάς, αυτός ο "ιστορικός χώρος" τυπικά δεν της ανήκει. Το τότε κράτος είχε παραχωρήσει στην ΑΕΚ (που τότε ήταν ερασιτεχνικό σωματείο) δημόσιο χώρο (!) για να στεγάσει τα αθλήματά της. Σ' αυτό το χώρο και με αυτή τη διαδικασία έγινε το γήπεδο της ΑΕΚ.

Εκμετάλλευση 

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του '70 δημιουργήθηκαν οι ΠΑΕ, το γήπεδο πέρασε στην εκμετάλλευση της ερασιτεχνικής που το παραχωρούσε στην ΠΑΕ με αντίτιμο το 10% των εισπράξεων. Τυπικά η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν είχε ποτέ δικό της γήπεδο. Φυσικά, ακόμα και αν ο Μελισσανίδης κάνει γήπεδο, ούτε τότε θα έχει, γιατί αυτό το γήπεδο θα ανήκει στην ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. που θα το παραχωρεί στην ΠΑΕ ΑΕΚ.

Δηλαδή, το γήπεδο του Μελισσανίδη θα είναι ένα ιδιωτικό γήπεδο σε ένα οικόπεδο που το κράτος το παραχώρησε στην ερασιτεχνική ΑΕΚ και αυτή το "δώρισε" στον Μελισσανίδη (αφού πρώτα γκρέμισε το γήπεδο που υπήρχε εκεί), που θα χρηματοδοτηθεί από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή από μας (περιφέρεια, υπουργεία, αναχρηματοδοτούμενες με τα λεφτά μας τράπεζες κλπ), αφού χρειάστηκε να αλλάξει το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, να ψηφιστούν νόμοι με φωτογραφικές διατάξεις, να επιβληθεί η βία και τρομοκρατία στην περιοχή και να κινητοποιηθούν χιλιάδες ΑΕΚτζήδες που θέλουν "να ζήσουν το όνειρο τους". Ό,τι έκανε δηλαδή και ο Κόκκαλης με το ΠΑΣΟΚ για το Καραϊσκάκη και ό,τι θέλει να κάνει και τώρα ο Αλαφούζος με το γήπεδο του Παναθηναϊκού. 

Ο "ιστορικός χώρος της ΑΕΚ" είναι ένας δημόσιος χώρος. Είναι χώρος που ανήκει στους κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας. Μία καλή ιδέα είναι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο Άλσος και να γίνει χώρος ανάπαυσης, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.

Αν η ΠΑΕ ΑΕΚ θέλει να κάνει γήπεδο, να αγοράσει έναν κατάλληλο χώρο και να πληρώσει για να το φτιάξει. Τι να κάνουμε; Οι "ιδέες" δεν είναι δωρεάν, κοστίζουν. 

Γιώργος Ράγκος