Δήμοι και Περιφέρειες
Διαδήλωση στο Πάρκο Γουδή 31 Γενάρη

Η διαφήμιση ενημερώνει για μια λαμπερή Λονδρέζικη παράσταση της "Λίμνης των Κύκνων", με την οποία πρόκειται να εγκαινιαστεί ο μεγαλύτερος θεατρικός χώρος στην Ελλάδα, το πολυτελές Μπάντμιντον, χωρητικότητας 2.400 θέσεων. Αυτό που δεν λέει είναι ότι το εν λόγω κτήριο κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στο χώρο του παλιού στρατοπέδου Γουδή, ένα χώρο 4.500 στρεμάτων που εδώ και χρόνια είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου αρμοδιότητας των 4 όμορων δήμων.

Η κακή αρχή έγινε (φυσικά) την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, με την ανέγερση στο οικόπεδο του 100% παράνομου «προσωρινού" γηπέδου Μπάντμιντον. Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, που με τις κινητοποιήσεις τους στο παρελθόν έχουν αποτρέψει την οικοδόμηση του γηπέδου του Παναθηναϊκού, παραχωρήθηκε κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα και "στη ζούλα" από την κυβέρνηση στα "Ολυμπιακά Ακίνητα", που το δημοπράτησαν σε μια ιδιωτική κοινοπραξία με συνοπτικές διαδικασίες, εκχωρώντας ουσιαστικά ένα ακόμη φιλέτο κοινόχρηστης περιουσίας στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τη Δευτέρα 8 Γενάρη βρεθήκαμε στου Ζωγράφου, στη συνέλευση που κάλεσε η "Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή" με θέμα την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια σ’αυτή τη χοντροκομμένη πρόκληση της κυβέρνησης και των αρπακτικών της αγοράς.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν μια σειρά τοπικοί φορείς, δημοτικές παρατάξεις, σύλλογοι από τους εμπλεκόμενους δήμους, μέχρι και εκπρόσωπος της Νομαρχίας Αθήνας. Έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και προτάσεων, με σκοπό μια καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για το σκάνδαλο Γουδή και την οργάνωση κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν στις 31 Γενάρη, ημέρα επίσημων εγκαινίων του θεάτρου, με αίτημα την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης και την απόδοση του χώρου στους πολίτες για τη δημιουργία του πάρκου.

Από τη μεριά της "Συμμαχίας για την Υπερνομαρχία", τοποθετήθηκε ο υποψήφιος υπερνομάρχης Κώστας Σπανόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι το Γουδή δεν αποτελεί μεμονωμένο κρούσμα και γι’αυτό επικέντρωσε στο ζήτημα της σύνδεσης των κινητοποιήσεων με τους αγώνες που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος, επομένως την παρουσία της επιτροπής με πανώ στις διαδηλώσεις που έρχονται για το άρθρο 16 αυτή την εβδομάδα, για το άρθρο 24 για τα δάση στις 17 Γενάρη, αλλά και στις εκδηλώσεις του αντιπολεμικού κινήματος για συμπαράσταση στον Τζαβέντ Ασλάμ

Στην παρέμβασή του αναφέρθηκαν στη συνέχεια και άλλοι ομιλητές, μερικοί από τους οποίους έδωσαν την πιο συνολική διάσταση του ζητήματος, με αναφορές στα επόμενα φιλέτα που ετοιμάζεται να "κόψει" η Νέα Δημοκρατία για τους φίλους της, με πιο προκλητικό τον Χριστόδουλο που ορέγεται να χτίσει μητροπολιτικό ναό (!) στο Γουδή. Από αυτή τη σκοπιά έχει ιδιαίτερη αξία η άμεση απάντηση από τη μεριά του κόσμου. Η Τίνα Καφατσάκη από τη μείζονα αντιπολίτευση στο Δήμο του Ζωγράφου, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν υπάρξει ενημέρωση, μπορούν να γίνουν πραγματικά μεγάλες κινητοποιήσεις.

Τα επόμενα βήματα της επιτροπής είναι η άμεση έκδοση αφίσας και προκήρυξης για το ξεκίνημα της καμπάνιας.