Δήμοι και Περιφέρειες
Δήμος Νίκαιας-Ρέντη: Ενωτική δράση ενάντια σε περικοπές και φασισμό

Μέσα σε κλίμα έντασης έγινε τη Δευτέρα 20/3 η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νίκαιας - Ρέντη. Ο Σύλλογος Εργαζομένων έκανε παράσταση διαμαρτυρίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ανέφερε ότι ο Σύλλογος “με τεχνικές και φρασεολογίες δανεισμένες από τα site της Χρυσής Αυγής”, αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα στο δημοτικό συμβούλιο γινόταν παράσταση διαμαρτυρίας του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Τριάδας (με τη συμμετοχή μελών του ΚΚΕ) με αποτέλεσμα να πέσει ακόμα και ξύλο. 

Το τελευταίο διάστημα δόθηκαν στην πόλη της Νίκαιας κοινές μάχες ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, όπου οι δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς μαζί με το Σύλλογο Εργαζομένων, τους δασκάλους, τους γονείς και την ΚΕΕΡΦΑ υποδεχτήκαμε τα προσφυγόπουλα στο δημοτικό σχολείο της πόλης μας, δίνοντας μαζική και ενωτική απάντηση απάντηση στις φασιστικές προκλήσεις του Λαγού στο Πέραμα. 

Με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να δοθούν όλες οι μάχες ενάντια στα μνημόνια, τη λιτότητα και τις περικοπές στους ΟΤΑ. Στην ουσία η Λαϊκή Συσπείρωση είχε καταγγείλει με την ανακοίνωσή της την έλλειψη Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για τους εργαζόμενους του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη καθώς και το γεγονός ότι η ηγεσία του Συλλόγου επιλέγει να ζητά από κάθε εργαζόμενο 25 ευρώ προκειμένου να διεκδικήσει δικαστικά και όχι αγωνιστικά, κονδύλι που προορίζεται για τη χορήγηση γάλατος. 

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν με τους αγώνες τους τα ΜΑΠ και όλα τα χρήματα που δικαιούνται. Πρόσφατα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας κατάφεραν, μετά από μία επιτυχημένη 48ωρη απεργία, να αναγκάσουν τη Δημοτική Αρχή του Δήμου της Αθήνας να χορηγήσει τα απαραίτητα ΜΑΠ για την ασφάλεια στην εργασία τους. 

Όμως, παρ' όλες τις διαφωνίες για την πρακτική που ακολουθεί η ηγεσία του Συλλόγου, η ταύτισή της με τη Χρυσή Αυγή είναι απαράδεκτη εξέλιξη. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η “Ανταρσία στην Κοκκινιά” εξήγησε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μία ναζιστική εγκληματική οργάνωση, που εφαρμόζει την πρακτική της οργανωμένης βίας απέναντι σε όποιον αντιστέκεται. Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Χ.Α προσπαθεί να πατήσει πόδι σε σωματεία των ΟΤΑ, όπως πχ στο δήμο Θεσσαλονίκης, είναι λάθος μία παράταξη της αριστεράς να ταυτίζει τις όποιες συνδικαλιστικές πρακτικές με τις οποίες διαφωνεί με τη Χρυσή Αυγή, γιατί έτσι υποβαθμίζει την πάλη ενάντια στο φασισμό και της δίνει άλλο περιεχόμενο.

Καλέσαμε για άλλη μία φορά σε ενωτική αντιφασιστική δράση όλης της αριστεράς μαζί με το Σύλλογο εργαζομένων, στο δρόμο που άνοιξε η τεράστια επιτυχία που είχε η διεθνής κινητοποίηση στις 18 Μάρτη και σε απεργιακή κλιμάκωση από τα κάτω ενάντια σε νέα και παλιά μνημόνια.

Η κοινή δράση των εργαζόμενων στους Δήμους και των Δημοτικών παρατάξεων που παλεύουν ενάντια στις περικοπές και τα μνημόνια, είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου εργαζόμενοι και δημότες να συγκρουστούμε με την πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων και να διεκδικήσουμε λεφτά για τους ΟΤΑ, μόνιμη και αξιοπρεπή δουλειά για όλους.   

Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στην Κοκκινιά