Εκπαιδευτικοί

Την Τετάρτη 16 Φλεβάρη εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά, έξω από το Δημαρχείο στις 3 το μεσημέρι, την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Ανακοίνωση-κάλεσμα για την κινητοποίηση έχουν βγάλει η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης» και Σύλλογοι Γονέων.


«Καλούμε τους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε., τις ΕΛΜΕ, τις Ενώσεις γονέων, τους συλλόγους γονέων των σχολείων του δήμου της Αθήνας να συνδιοργανώσουμε την κινητοποίηση για να κάνουμε σαφές και προς το Δημοτικό Συμβούλιο την πλήρη και ολόπλευρη αντίθεσή μας στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, στη διάλυση της όποιας δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης απέμεινε, στην προώθηση του σχολείου της αγοράς μέσα από το “νέο σχολείο”», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του «Αριστοτέλη».

Την Τετάρτη 9 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κλεισίματα σχολείων και τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες στο Δημαρχείο της Φυλής με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων, Ζεφειρίου και Φυλής.

Νέα κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από συνάντηση όλων των ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Α’, Β’΄και Γ’΄) και των αιρετών στα ΠΥΣΔΕ την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου στη 1.30 το μεσημέρι στη διασταύρωση Θηβών και Ιεράς Οδού.

«Το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να μας πείσει για τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων που προωθεί. Με 30 μαθητές ανά τμήμα, με υποχρηματοδότηση της παιδείας, με τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και με δραματικό περιορισμό των διορισμών δεν πείθει ούτε και τους πιο καλόπιστους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι για δεύτερη χρονιά 15.000 μαθητές των ΕΠΑΣ φοιτούν χωρίς τα 34 βασικά βιβλία των ειδικοτήτων και χωρίς ακόμη να έχουν κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά τους δικαιώματα», αναφέρει η ανακοίνωση που καλεί στην κινητοποίηση. Κάλεσμα για το συλλαλητήριο έχει βγάλει και ο Σύλλογος Δασκάλων Αιγάλεω.

«Ένα βήμα πριν από το κλείσιμο Δημοτικών Σχολείων στον Πειραιά βρίσκεται ο διοικητικός μηχανισμός του Υπουργείου Παιδείας», εκτιμάει ο Σύλλογος Δασκάλων Πειραιά μετά από συνάντηση που είχε με τους προϊστάμενους του 1ου  και του 3ου Γραφείου και τους Σχολικούς Συμβούλους των Σχολείων της περιοχής μας στις 10 Φλεβάρη. Την Τετάρτη 16/2 στις 6 το απόγευμα στο 22ο - 24ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις ενάντια στους σχεδιασμούς του Υπουργείου, ενώ θα παρθούν πρωτοβουλίες για συντονισμό με τους γονείς και συλλογικότητες της περιοχής. Την Πέμπτη 17/2 η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί συγκέντρωση στις 7μμ στην πλατεία Κοραή.

Κινητοποιήσεις οργανώνονται και στην περιφέρεια αφού η εικόνα των συγχωνεύσεων και των κλεισιμάτων αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται. Στη Θεσσαλονίκη οι εκπαιδευτικοί καταγγέλουν ότι θα υπάρξουν 45 συγχωνεύσεις και πέντε καταργήσεις σχολείων. Οι πέντε ΕΛΜΕ της πόλης οργάνωσαν κινητοποίηση σε ημερίδα της ΚΕΔΚΕ και έκαναν παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 14 Φλεβάρη.

Την Πέμπτη 10/2 οργανώθηκε παν-κερκυραϊκό συλλαλητήριο ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων μετά από κάλεσμα της τοπικής ΕΛΜΕ στο οποίο συμμετείχαν μαζικά εκπαιδευτικοί και γονείς.

Την Παρασκευή 18/2 στις 6.30μμ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Η Παιδεία στην εποχή του ΔΝΤ. Τι να κάνουμε;» στη Λιβαδειά με πρωτοβουλία των Παρεμβάσεων. 

Περικοπές στις μετακινήσεις

Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις δεν είναι η μοναδική επίθεση της κυβέρνησης στην Παιδεία. Μια άλλη πτυχή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι οι περικοπές όσον αφορά την μετακίνηση μαθητών. Την Τετάρτη 9 Φλεβάρη οι ιδιοκτήτες λεωφορείων ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τις μεταφορές που είχαν αναλάβει στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Ο λόγος είναι η μη καταβολή από τη μεριά του Υπουργείου των περσινών οφειλών και η μη σύναψη σύμβασης για την τρέχουσα σχολική χρονιά με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχεδόν 11 χιλιάδες μαθητές.

Επίσης, σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι καθηγητές Πληροφορικής καθώς στο «νέο σχολείο» της Διαμαντοπούλου δεν θα διδάσκεται το μάθημα της Πληροφορικής. Την Τρίτη 15/2/2011 διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής, την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, το Σύλλογο καθηγητών Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης και πολλούς άλλους τοπικούς συλλόγους, πανελλαδική μέρα δράσης και διαμαρτυρίας  για την προάσπιση της πληροφορικής παιδείας. Την κινητοποίηση κάλυψε με δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας η ΟΛΜΕ, ενώ πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.

• Γενική Συνέλευση αδιόριστων, αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών θα γίνει την Κυριακή 20 Φλεβάρη στις 5 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Κορνάρου 2 και Ερμού, Σύνταγμα).