Εργατικό κίνημα
Απεργία στα νοσοκομεία 11/10

Μεγάλη η συμμετοχή των υγειονομικών στην αντιφασιστική πορεία, 16/9

Συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις δίνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μετά την επιτυχημένη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή, με νέα πανυγειονομική απεργία στις 11 Οκτώβρη.

Η ΠΟΕΔΗΝ για εκείνη την ημέρα έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής και 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία όλων των άλλων πόλεων. Θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο το οποίο θα ξεκινήσει στις 8πμ από τα Νοσοκομεία Παίδων. Η πορεία θα διανύσει το κέντρο της Αθήνας και μια σειρά νοσοκομεία που βρίσκονται στη διαδρομή, θα περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου όπου θα ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας. 

Το Συντονιστικό Νοσοκομείων καλεί σε συνέλευση την Δευτέρα 25/9, στις 6:30μμ, στο αμφιθέατρο του Αγ.Σάββα για να συζητηθούν και να οργανωθούν τα βήματα για την επιτυχία της απεργίας, αλλά και την συνέχεια της αντίστασης.

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονιστικού Νοσοκομείων διεκδικούν η απεργία στις 11/10, να συμπεριλάβει όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου:

“Διεκδικούμε απο τα συνδικάτα μας να προχωρήσουν σε απεργιακή κλιμάκωση απέναντι στις προκλήσεις κυβέρνησης και δανειστών. Ήδη το Γενικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει σε πανελλαδική απεργία, χρειάζεται να μετατρέψει την 11/10 σε πανδημσιοϋπαλληλική απεργία”. 

Ανάλογη απεργιακή κινητοποίηση με μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα είχε πραγματοποιηθεί τέτοια εποχή πριν ένα χρόνο. Ήταν ο δεύτερος σταθμός για το Καραβάνι της Υγείας μετά τη μεγάλη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης. Η επιτυχία και η μαζικότητα του συλλαλητηρίου έπαιξε ρόλο για να δοθεί συνέχεια στις κινητοποιήσεις που διεκδικούν προσλήψεις και χρηματοδότηση στην Υγεία και να υπάρχουν μεγάλοι απεργιακοί σταθμοί για τον κλάδο όλη την υπόλοιπη χρονιά. Είναι ώρα το κίνημα των υγειονομικών να διευρυνθεί. Και γιατί το ζήτημα των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης ταλανίζει όχι μόνο τους εργαζόμενους στην Υγεία, αλλά και την εκπαίδευση, τους δήμους κλπ. Αλλά και γιατί οι επιθέσεις εν όψει της τρίτης αξιολόγησης αγγίζουν όλη την εργατική τάξη. Οι περικοπές, η αξιολόγηση, ο αντισυνδικαλιστικός νόμος, οι ιδιωτικοποιήσεις. 

“Κάθε κομμάτι του δημοσίου, κάθε ομοσπονδία και πρωτοβάθμιο σωματείο πρέπει και μπορεί να μπει σε αυτο το απεργιακό μέτωπο για μόνιμη και σταθερή εργασία, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση των κοινωνικών υπηρεσιών”  τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι υγειονομικοί που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό και συνεχίζουν:

“Ο Τσίπρας συνεχίζει να μιλά για το δικό του “success story”, την ίδια στιγμή που προωθεί άμεσα την εφαρμογή σκληρών μέτρων, προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση. Τον συνδικαλιστικό νόμο που θα βάζει εμπόδια στις απεργίες, τον επανυπολογισμό και άρα τις μειώσεις συντάξεων, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την υλοποίηση της αξιολόγησης στο δημόσιο.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Μπορούμε να κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση. Ήδη με τους αγώνες μας έχουμε κερδίσει την παράταση στην δουλειά για εκατοντάδες επικουρικούς. Έχουμε πετάξει την αξιολόγηση στο καλάθι των αχρήστων...

Η πανυγειονομική απεργία στις 11/10 πρέπει να γίνει σεισμός που θα δείξει στην κυβέρνηση ότι δεν θα γίνουμε θυσία στα προαπαιτούμενα και τα πλεονάσματά τους. Η επιτυχία της θα σπρώξει την συνέχεια και την κλιμάκωση της αντίστασης” συνεχίζουν.

Εν τω μεταξύ, στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των υγειονομικών έχει αποφασιστεί η επόμενη κινητοποίηση μετά την απεργία στις 11 Οκτώβρη. Συνεχίζοντας τη διαδρομή του, το Καραβάνι της Υγείας, όπως έχουν ονομαστεί οι απεργιακές διαδηλώσεις των υγειονομικών από πόλη σε πόλη, θα κάνει στάση στη Νάουσα στο τέλος του ίδιου μήνα.