Αυτή τη βδομάδα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, και τη μεγαλύτερη στρατιωτική του ήττα από τη δεκαετία του 1950. Το βιβλίο της Σούχα Μπεχάρα «Αντίσταση – 10 χρόνια στο Γκουαντάναμο του Λιβάνου» είναι μια συγκλονιστική μαρτυρία μιας αγωνίστριας και ταυτόχρονα ρίχνει φως στις ρίζες της Αντίστασης που πέρσι ταπείνωσε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές μηχανές του κόσμου. Η μπροσούρα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «Λίβανος Πώς νίκησε η Αντίσταση» μιλάει για την ιστορία των επεμβάσεων και της αντίστασης στο Λίβανο στις τελευταίες δεκαετίες μέχρι τις μέρες του περσινού Ιούλη.
Το βιβλίο του Ρότζερ Χάουαρντ «Ιράν και κρίση. Πυρηνικές φιλοδοξίες και η αμερικάνικη απάντηση» προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες που ξεσκεπάζουν τις κινδυνολογίες και τα ψέματα της δυτικής προπαγάνδας για το Ιράν. Διαβάστε το, γιατί το Ιράν παραμένει στο στόχαστρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Η ισλαμοφοβία είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα του «διαρκούς πολέμου ενάντια στη τρομοκρατία». Μια σειρά από βιβλία μας βοηθάνε να απαντήσουμε σε αυτή την εκστρατεία. Το βιβλίο του Τάρικ Αλι «Η σύγκρουση των φονταμενταλισμών» είναι το πρώτο. Ο συγγραφέας, βετεράνος του αντιπολεμικού κινήματος από την εποχή του Βιετνάμ, μας δίνει μια γλαφυρή ανάλυση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή αλλά και τις πραγματικής ιστορίας του Ισλάμ πέρα από την καρικατούρα που μας βομβαρδίζουν τα ΜΜΕ. Η μπροσούρα του Κρις Χάρμαν «Το ριζοσπαστικό Ισλάμ και η Αριστερά» εξηγεί το χαρακτήρα των ισλαμιστικών οργανώσεων και τη στάση που πρέπει να κραταει η επαναστατική αριστερά απέναντι τους. Χρήσιμα είναι και δυο άλλα βιβλία: το «Καλός μουσουλμάνος κακός μουσουλμάνος» του Μ. Μαμντάνι και το «Επαναστατημένο Ισλάμ» του R. Hrair Dermejian.
Ο Francis Wheen, συγγραφέας μιας σύντομης βιογραφίας του Μαρξ, δημοσίεψε πρόσφατα μια εξίσου σύντομη και ενδιαφέρουσα παρουσίαση του κορυφαίου έργου του μεγάλου επαναστάτη με τίτλο «Κ. Μαρξ – ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ». Διαβάστε το μαζί με το βλίο του Αλεξ Καλίνικος «Οι επαναστατικές ιδέες του Μαρξ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. Η Παρισινή Κομμούνα του 1871 ήταν για τον Μαρξ η «έφοδος στον ουρανό» των εργατών του Παρισιού και η απόδειξη ότι η εργατική τάξη μπορεί να αρχίσει το χτίσιμο μιας δημοκρατικής κοινωνίας μόνο αν συντρίψει συθέμελα τον παλιό κρατικό μηχανισμό. Είμαστε τυχεροί που κυκλοφορεί η «Ιστορία της Παρισινής Κομμούνας» γραμμένη από έναν αγωνιστή της, τον Π. Ο Λισαγκαρέ. Μη σας απωθήσουν οι δυο μεγάλοι τόμοι και η κάπως τσουχτερή τιμή της ελληνικής έκδοσης.
Η συζήτηση για το τι είναι και πώς παλεύεται ο φασισμός κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκή είναι σήμερα. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του Robert O. Paxton «Η ανατομία του φασισμού» που μας προσφέρει μια χρήσιμη μεθοδολογία για να μελετήσουμε όχι μόνο το φασισμό του χτες αλλά και του σήμερα. Το βιβλίο του L. Rees «Αουσβιτς – Οι ναζί και η τελική λύση» είναι μια συγκλονιστική μελέτη για το «βιομηχανικό χαρακτήρα» της εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων από τους ναζί. Ομως, αναντικατάστατα παραμένουν τα κείμενα του Τρότσκι για την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία και το πώς θα έπρεπε να απαντήσει η γερμανική αριστερά, που βρίσκονται συγκεντρωμένα στην έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου «Η πάλη ενάντια στο φασισμό στη Γερμανία».
Σήμερα, το τυφλό κυνήγι του κέρδους απειλεί να οδηγήσει την κοινωνία και τον πλανήτη σε μια ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Το βιβλίο του J. Diamond «Κατάρρευση – πώς οι κοινωνίες επιλέγουν να αποτύχουν ή να επιτύχουν» μας παρουσιάζει την ιστορία αρχαίων κοινωνιών που κατέρρευσαν ύστερα από μια μεγάλη οικολογική καταστροφή και εξετάζει τα ζητήματα που απασχολούν τις σημερινές κοινωνίες.
O Bryan Palmer με το βιβλίο του «Οι κουλτούρες της νύχτας» μας δίνει μια συναρπαστική μαρξιστική ανάλυση της σύνδεσης της «περιθωριακότητας» με την ανάδυση του καπιταλισμού, και τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα της εκμετάλλευσης.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία έχουν γεννήσει το ενδιαφέρον για την ιστορία αυτής της χώρας. Το βιβλίο του E.Y Zurcher «Σύγχρονη Ιστορία της Τουρκίας» μας βοηθάει να κατανοήσουμε το πώς εξελίχτηκε η σύγχρονη τουρκική κοινωνία.
Το βιβλίο του M. Mazower «Θεσσαλονίκη – η πόλη των φαντασμάτων» παρέμεινε στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ όλους τους τελευταίους μήνες –και δικαιολογημένα. Γιατί μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνεται η πραγματική ιστορία της πόλης που σίγουρα αξίζει κάτι καλύτερο από τους Ψωμιάδηδες και τους Καρατζαφέρηδες.
Στις 17 Ιούλη το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο οργανώνει εκδήλωση για να παρουσιάσει τις νέες του εκδόσεις και μαζί με αυτές δεκάδες τίτλους βιβλίων που έχουν να κάνουν με τα ζητήματα που ανοίγουν στη συζήτηση μέσα στην αριστερά και το κίνημα.
Φέτος τιμούμε τα 70 χρόνια από το θάνατο του Αντόνιο Γκράμσι. Στη μπροσούρα «Αντόνιο Γκράμσι – Η ζωή και οι ιδέες ενός επαναστάτη» ο Κρις Μπάμπερι και ο Κρις Χάρμαν παρουσιάζουν τις μάχες που έδωσε το κίνημα των εργοστασιακών συμβουλίων στην Ιταλία της «κόκκινης διετίας» του 1919-1920 και την συμβολή του Γκράμσι στη διατύπωση της στρατηγικής και της ταχτικής των επαναστατών στις συνθήκες των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κοινωνιών της εποχής του στη Δυτική Ευρώπη. Μια συμβολή που είναι ιδιαίτερη επίκαιρη σήμερα για τη νέα αριστερά που αναζητάει μια γνήσια αντικαπιταλιστική προοπτική. Στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες τις εκδόσεις των κειμένων του Γκράμσι. Ιδιαίτερα τη συλλογή κειμένων από την «κόκκινη διετία» που είναι συγκεντρωμένα με τον τίτλο «Τα Εργοστασιακά Συμβούλια και το Κράτος της Εργατικής Τάξης».
Η μπροσούρα του Ιαν Μπέρτσαλ «ΛΕΝΙΝ – Ενας επαναστατικός οδηγός» παρουσιάζει με σύντομο και σαφή τρόπο τη ζωή, τις ιδέες, τις στρατηγικές του Λένιν και το πώς αυτές άλλαζαν καθώς άλλαζαν οι συνθήκες της ταξικής πάλης στην Ρωσία και διεθνώς. Ιδιαίτερα ασχολείται με τις αναλύσεις του Λένιν για το κράτος και τον ιμπεριαλισμό, το ρόλο της επαναστατικής εφημερίδας, την στάση των επαναστατών απέναντι στις εκλογές, την αναγκαιότητα της οργάνωσης. Η μπροσούρα δεν είναι υποκατάστατο της μελέτης του πλούτου των γραπτών του Λένιν, αλλά είναι μια πολύτιμη εισαγωγή. Διαβάστε το «Τί να κάνουμε;», το «Κράτος και Επανάσταση», τον «Ιμπεριαλισμό», τον «Αριστερισμό παιδική αρρώστεια του κομμουνισμού».
Το ΣΕΚ στηρίζει τη δράση του στη γνήσια παράδοση του Λένιν και των άλλων μεγάλων επαναστατών του 20ου αιώνα, που για εμάς δεν είναι ένα αποστεωμένο δόγμα αλλά οδηγός για να απαντήσουμε στις σημερινές προκλήσεις. Η μπροσούρα «Τι είναι και για τι παλεύει το ΣΕΚ» παρουσιάζει τις βασικές θεωρητικές αναφορές του ΣΕΚ και την επικαιρότητά τους σήμερα.
Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο προχώρησε στην επανέκδοση μιας σειράς κειμένων του Λ. Τρότσκι με τίτλο «Προβλήματα της καθημερινής ζωής». Ο Τρότσκι έγραψε αυτά τα κείμενα στη διάρκεια του 1923, στις συνθήκες μιας επαναστατικής Ρωσίας που είχε αιμοραγήσει σχεδόν μέχρι θανάτου από τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική περικύκλωση. Η επανάσταση του Οκτώβρη είχε ανατρέψει το καπιταλισμό και οι εργάτες –μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες- πειραματίζονταν, όχι πάντα με επιτυχία, για το πώς θα απαλλάξουν τη ζωή τους από κάθε είδους διάκριση και μορφή καταπίεσης που τους είχε κληροδοτήσει η παλιά κοινωνία.
Ο Τρότσκι είναι πάντα μια καλή πρόταση για διάβασμα. Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την Επανάσταση του 1917, και η «Ιστορία της Ρώσικης Επανάστασης» από την πένα του Τρότσκι είναι το κορυφαίο ιστορικό έργο για αυτή την επανάσταση.