Βιβλία
Mαρξιστικό Βιβλιοπωλείο: Εντυπωσιακό ξεκίνημα στο Φεστιβάλ Βιβλίου

Το περίπτερο του ΜΒ στο νούμερο 120 του Φεστιβάλ

Εντυπωσιακό ήταν το πρώτο τριήμερο της παρουσίας του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στο 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο με εκατοντάδες κόσμο να επισκέπτεται το περίπτερο του  (νούμερο 120). 

Στην πρώτη θέση των πωλήσεων από το πρώτο κιόλας τριήμερο είναι το “Ετος ένα της ρώσικης επανάστασης” του Βίκτορ Σερζ. Το βιβλίο, που άνοιξε  την χρονιά όπου γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της Ρώσικης Επανάστασης,  μόλις σε 7 μήνες εξαντλείται και το ΜΒ προχωράει σε δεύτερη έκδοση.  Δεύτερο σε πωλήσεις, και μάλιστα πάρα πολύ κοντά με το “Έτος ένα”, έρχεται το βιβλίο “Η Μόσχα του Λένιν” του Αλφρέντ Ροσμέρ.

Η επιτυχία αυτών των εκδόσεων επιβεβαιώνει τη δίψα του αναγνωστικού κοινού για πολιτική συζήτηση πάνω στα ζητήματα της ρώσικης επανάστασης. Πώς οδηγηθήκαμε από την εξέγερση ενάντια στον Τσάρο, στην εξουσία των Σοβιέτ 10 μήνες μετά; Ποιες ήταν οι μεγάλες καμπές της επαναστατικής διαδικασίας;  Τι σήμανε αυτή η αλλαγή για τη ζωή, τα δικαιώματα, την καθημερινότητα των εκατομμυρίων εξαθλιωμένων εργατών, αγροτών και στρατιωτών; Ποιος ήταν ο ρόλος του επαναστατικού κόμματος των Μπολσεβίκων; Μεγάλα ερωτήματα που απασχολούν όσους πλησιάζουν το περίπτερό μας και ανοίγουν τη συζήτηση πάνω στην Οκτωβριανή επανάσταση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε πως οι διοργανωτές  έχουν προγραμματίσει στον κεντρικό χώρο  του Φεστιβάλ την Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη στις 8:30μμ εκδήλωση με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση, 100 χρόνια: Διαρκής έμπνευση για συγγραφείς και κινηματογραφιστές», μια εκδήλωση στην οποία το ΜΒ προγραμματίζει να παρέμβει. 

Τρίτη σε πωλήσεις έρχεται η νέα  έκδοση του “Κρατικού Καπιταλισμού στη Ρωσία” του Τόνι Κλιφ. Πρόκειται για το βιβλίο που εξηγεί αναλυτικά γιατί η επικράτηση του Στάλιν στη δεκαετία του 1930 σήμανε την ανατροπή της επαναστατικής διαδικασίας και την επικράτηση της γραφειοκρατίας ως συλλογικού καπιταλιστή.

Ιδιαίτερα εμφανής είναι η παρουσία του νεώτερου κοινού. Αρκετοί φοιτητές και μαθητές έχουν σταματήσει στο περίπτερό μας θέλοντας να διαβάσουν βιβλία εισαγωγής στο Μαρξισμό, ή εκδόσεις πάνω στη ζωή και τις απόψεις μεγάλων επαναστατών. Τέταρτο στη λίστα των πωλήσεων βρίσκεται το βιβλίο του Κρις Χάρμαν “Μαρξισμός Θεωρία και Πράξη” και ακολουθούν οι βιογραφίες μεγάλων επαναστατών όπως η Ρόζα, ο Λένιν, ο Τρότσκι, ο Τσε.

Το 2018 συμπληρώνονται 50 χρόνια από το Μάη του '68.  Η έκδοση του ΜΒ σχετικά με τον Μάη του '68 βρίσκεται στην 5η θέση των πωλήσεων και μαζί βρίσκεται και “Το Πολυτεχνείο είναι εδώ” σαν το ελληνικό αντίστοιχο της μεγάλης έκρηξης στα τέλη της δεκαετίας του 60.

Τέλος, πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον, κυρίως των νέων αναγνωστών, για βιβλία πάνω στα ζητήματα του ρατσισμού και του φασισμού, όπως “Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό σήμερα” και ο “Φάκελος Χρυσή Αυγή”.