Βιβλία
Το Σύνταγμα και η Αριστερά

Κυκλοφορεί και πρόκειται να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του Μπάμπη Κουρουνδή “Σύνταγμα και Αριστερά”. Όπως γράφει ο ίδιος σε ανάρτηση στο φέισμπουκ “η συγγραφή του ήταν μια ευχάριστη, αν και κουραστική, διαδρομή, που σημαδεύτηκε από πολλές εκπλήξεις. Δεν περίμενα πχ να βρω τηλεγράφημα με το οποίο οι μετέπειτα δολοφόνοι του Γρηγόρη Λαμπράκη χαιρέτιζαν την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης («βαθεία τομή») του Κ. Καραμανλή… 

Πολύ περισσότερο όμως μου έκανε εντύπωση ότι, σε αντίθεση με όλες τις θεωρίες περί μεταστροφής του Καραμανλή την περίοδο της δικτατορίας, ο Κ. Καραμανλής κατέθεσε στα τέλη Δεκεμβρίου 1974 και αρχές Ιανουαρίου 1975 ένα αυταρχικό σχέδιο Συντάγματος, που κινούνταν στα χνάρια της «βαθείας τομής» και παρουσίαζε σημαντικές ομοιότητες με τα συνταγματικά κείμενα της δικτατορίας. Και είναι εξίσου εντυπωσιακό ότι το τελικό κείμενο του Συντάγματος ήταν αρκετά διαφορετικό διότι η απαίτηση των μαζών για ρήξη με το μετεμφυλιακό παρελθόν της «καχεκτικής δημοκρατίας» ήταν τόσο έντονη που δεν μπορούσε να την αγνοήσει χωρίς να διακινδυνεύσει τη συνολική νομιμοποίηση του Συντάγματος. 

Για περισσότερα, θα σας πρότεινα φυσικά να διαβάσετε το ίδιο το βιβλίο και θα χαρώ να σας δω όλους και όλες στην παρουσίαση του βιβλίου το Σάββατο 5 Μάη στις 5μμ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης”. 

• Ο Μπάμπης Κουρουνδής θα είναι ομιλητής στον Μαρξισμό 2018 με θέμα “Σύνταγμα και ταξική πάλη”.