Η Άποψή μας
O Tσίπρας αγκαλιά με τον Τραμπ

“Αναμνηστική” φωτογραφία από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

 

Όπως μας πληροφορούν τα δελτία ειδήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πρόσκληση από τον Ντόναλντ Τραμπ και ετοιμάζεται να πάει στο Λευκό Οίκο για επίσημη επίσκεψη στα μέσα Οκτώβρη. Οι ίδιες  πληροφορίες λένε ότι η πρόσκληση προετοιμάστηκε από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στις ΗΠΑ και ότι η ατζέντα περιλαμβάνει και την ελληνοαμερικανική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και οικονομικά θέματα.

Πρόκειται για τραγική επιβεβαίωση για το μέχρι πού οδηγεί ο δεξιός κατήφορος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που όλη η οικουμένη ανατριχιάζει με τις πολεμικές απειλές που εξαπολύει ο Τραμπ ακόμα και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την ώρα που μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ φουντώνει η οργή για την κάλυψη που δίνει ο Τραμπ στη νεοναζιστική ακροδεξιά, ο Τσίπρας τρέχει να συναντηθεί με τον πιο ανοιχτά ρατσιστή και πολεμοκάπηλο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πέρα όμως από τον συμβολισμό ενός τέτοιου απαράδεκτου εναγκαλισμού, υπάρχει και η ουσία της πρόσδεσης στην πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και στα οικονομικά και στα γεωστρατηγικά μέτωπα.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για τη στροφή του ΔΝΤ προς τις ευρωπαϊκές θέσεις στο ζήτημα των ελληνικών τραπεζών. Ενώ μέχρι πρόσφατα το ΔΝΤ επέμενε ότι οι τέσσερις “συστημικές” τράπεζες χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση, ξαφνικά ο Πολ Τόμσεν  δήλωσε σε συνέδριο στο Λονδίνο ότι καλύπτεται από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι τραπεζικές μετοχές έκαναν πάρτι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.

Παραμύθι

Η Τρόικα έρχεται στην Αθήνα ενωμένη για την τρίτη αξιολόγηση και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις, όπως ήδη φαίνεται ακόμη και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα. Το παραμύθι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα “αξιοποιούσε” τις διαφωνίες ΔΝΤ-ΕΕ παίρνει τέλος και ο Τραμπ στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια να εξασφαλίσει πάνω στις πλάτες μας τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που θα κάνουν το ελληνικό χρέος “βιώσιμο”.

Το αντάλλαγμα για αυτή τη “στήριξη” είναι η  μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή στην αμερικάνικη επέμβαση στη Μέση Ανατολή. Η βάση της Σούδας γίνεται όλο και πιο απαραίτητη για τις δράσεις των ΗΠΑ στην περιοχή και ο Αλέξης Τσίπρας προθυμοποιείται να προσφέρει αυτή την εξυπηρέτηση. Αυτόν το δρόμο τον έχουν στρώσει και ο Καμμένος και ο Κοτζιάς με τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ. Αλλά και ο ίδιος ο Τσίπρας όταν παρουσίαζε τον Ραχόι σαν κομμάτι του “προοδευτικού” ευρωπαϊκού νότου για τη “μεταρρύθμιση” της ΕΕ. Τώρα που ο Ραχόι στέλνει τους μπάτσους στην Καταλωνία, φαίνεται ανάγλυφα η κατρακύλα του Τσίπρα.

Αυτές οι κινήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού καπιταλισμού, γιατί αναβαθμίζουν το ρόλο του απέναντι στην Τουρκία και εδραιώνουν τον άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ ως “σταθεροποιητικό” παράγοντα στην πιο ταραγμένη γειτονιά του κόσμου. Είναι, όμως, καταστροφικές για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την περιοχή. Είναι τραγικό η κυβέρνηση της “πρώτη φορά αριστεράς” να προσφέρει την Ελλάδα παρέα με το Ισραήλ σαν ορμητήρια για μια Τραμπική επιστροφή της Pax Αmericana στη Μέση Ανατολή.

Η προσπάθεια επιβολής μιας τέτοιας “σταθερότητας” είναι η άλλη όψη της βάρβαρης μνημονιακής “κανονικότητας” που υπόσχονται πλέον όλα τα σκέλη της Τρόικας και μαζί τους και η κυβέρνηση του Τσίπρα και η αντιπολίτευση του Μητσοτάκη. Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, όπως δείχνουν οι εξελίξεις μέσα κι έξω από την Ελλάδα. Οι χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Καταλωνίας είναι η πιο άμεση επιβεβαίωση ότι τα επιτελεία της ΕΕ δεν ελέγχουν την κρίση ούτε στην καρδιά της Ευρώπης, όπως και ο Τραμπ δεν ελέγχει την αντιρατσιστική οργή στους δρόμους των ΗΠΑ. Δυναμώνοντας την εργατική αντίσταση μέσα στην Ελλάδα μπορούμε να φράξουμε το δρόμο στους αντιδραστικούς εναγκαλισμούς Τσίπρα-Τραμπ στο Λευκό Οίκο.