Εργατικό κίνημα
Mαζική ανυπακοή στην αξιολόγηση

2/10, Κινητοποίηση ενάντια στην αξιολόγηση στο δήμο Αγ. Παρασκευής

Διαστάσεις πανδημοσιοϋπαλληλικού κινήματος μαζικής ανυπακοής παίρνει η αποχή από την «αξιολόγηση» της υπουργού Γεροβασίλη που απλώνεται πλέον σε όλους τους κλάδους του δημόσιου τομέα. 

Ήδη η απόφαση της ΑΔΕΔΥ να καλέσει όλες τις Ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα σε καταλήψεις διευθύνσεων έχει υιοθετηθεί εκτός από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία (βλέπε διπλανές σελίδες) και στα υπουργεία, τις διευθύνσεις αποκεντρωμένη διοίκησης, το ΙΚΑ, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία. Στους δήμους, την Δευτέρα 2 Οκτώβρη με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις και εξορμήσεις ενημέρωσης και την Τρίτη 3/10 προχωράνε σε καταλήψεις δημαρχείων.

“Κατάληψη στο Δημαρχείο της Αγ. Παρασκευής θα κάνουμε την Τρίτη 3/10 συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση που κάλεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στην αξιολόγηση. Την απόφαση την πήραμε τη Δευτέρα 2/10 στη μεγάλη συνέλευση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος στα πλαίσια της ενημέρωσης των εργαζόμενων ενάντια στην αξιολόγηση. Εξηγήσαμε στους εργαζόμενους πως σε αντίθεση με τα ψέματα της υπουργού Γεροβασίλη η αξιολόγηση έρχεται να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για απολύσεις και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Την ίδια στιγμή που αυτοί μιλάνε για αξιολόγηση των δημόσιων υπάλληλων εμείς στο δήμο Αγ. Παρασκευής έχουμε πάνω από 30% μείωση προσωπικού τα τελευταία χρόνια με τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου που φτάνει να τις καλύπτει με ανακύκλωση συμβασιούχων.

Από τη μεριά μας αποφασίσαμε να μην επιτρέψουμε να γίνει καμιά αξιολόγηση και δεν θα επιτρέψουμε να πρωτοκολληθεί οποιοδήποτε αξιολογόχαρτο φτάσει στην υπηρεσία. Ωστόσο κανείς από τους εργαζόμενους του δήμου ως τώρα δεν έχει καταθέσει αξιολογόχαρτο με την αποχή να φτάνει στο 100%”, ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Κώστας Μεγαγιάννης από το ΔΣ του Συλλόγου των Εργαζόμενων στο Δήμο Αγ. Παρασκευής. 

Παρόμοιες εικόνες ανυπακοής εξελίσσονται σε μια σειρά από δήμους όπως φάνηκε στις δεκάδες συνελεύσεις που έγιναν στους δήμους όλης της χώρας. Την Τρίτη 3/10 οι εργαζόμενοι στους δήμους θα πραγματοποιήσουν καταλήψεις δημαρχείων για να απαντήσουν στους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Ανακοινώσεις για αποχή από την αξιολόγηση και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις μετά από μαζικές συνελεύσεις έχουν ήδη εκδώσει τα σωματεία εργαζόμενων στο Δήμο Ν. Ιωνίας, στην Παιανία, στη Ν. Σμύρνη, στον Πειραιά, στα Γιάννενα, στη Ζίτσα, στο Βόλο, στα Χανιά, κ.α.

Με ποσοστά συμμετοχής που ξεπερνάνε το 85% και ακουμπάει το 100%, οι εργαζόμενοι στα Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις συμμετέχουν μαζικά στην αποχή από την αξιολόγηση. 

Αποχή

Μαζικότατη ήταν η συνέλευση στη Γ.Γ. Εμπορίου που οι εργαζόμενοι πήραν απόφαση ότι δεν πρόκειται να δώσουν αξιολογόχαρτα συμμετέχοντας ταυτόχρονα στις κινητοποιήσεις της Τρίτης 3/10. 

Με στάση εργασίας από τις 11πμ μέχρι τις 3μμ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μετά από απόφαση της συνέλευσής τους οι εργαζόμενοι στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεγάλες συνελεύσεις που αποφάσισαν τη συμμετοχή στην αποχή και στις κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Γ.Γ. Ενέργειας, στην Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας, στο υπ. Ναυτιλίας, στο υπ. Εργασίας και στο υπ. Παιδείας. Ο σύλλογος των εργαζόμενων στο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κάλεσε τους προϊστάμενους των υπηρεσιών σε σύσκεψη που αποφάσισε την συμμετοχή όλων στην αξιολόγηση. Μάλιστα κατά την διάρκεια της σύσκεψης έγινε προσπάθεια απεργοσπασίας από κάποιον που πήγε να καταθέσει το αξιολογόχαρτο αλλά στο πρωτόκολλο τον ενημέρωσαν πως απεργούν και δεν πρόκειται να δεχτούν καμιά κατάθεση αίτησης. 

“Στο υπ. Ανάπτυξης από τους 100 περίπου εργαζόμενους πάνω από τους 85 έχουν ήδη αρνηθεί να πάρουν μέρος στην αξιολόγηση, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες”, αναφέρει ο Κώστας Πίττας γραμματέας της Ομοσπονδίας τ.ΥΠΑΝ τονίζοντας πως την Τρίτη 3/10 συμμετέχουν και αυτοί με στάση εργασίας στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Με στάση εργασίας 11πμ-3μμ και συγκέντρωση στο κεντρικό κτήριο της Συγγρού, συμμετέχουν στην αποχή και στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής. 

Μαζική συνέλευση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στην ΕΛΣΤΑΤ αποφασίζοντας τη συμμετοχή τους στην αποχή και στις κινητοποιήσεις.

Μεγάλη ανταπόκριση υπάρχει και στα ασφαλιστικά ταμεία. Στα κατά τόπους καταστήματα του ΠΕΔΥ ενεργοποιήθηκαν ξανά οι Επιτροπές Καταστημάτων που είχαν δημιουργηθεί ενάντια στη διάλυση του ΙΚΑ και έχουν πάρει στα χέρια τους τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με ποσοστά που φτάνουν το 100%. Πολύ μεγάλη ήταν και η συνέλευση των εργαζόμενων στον ΟΑΕΔ που αποφάσισε την συμμετοχή τους στην αποχή.

Συμμετοχή στην αποχή έχουν δηλώσει οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι ομοσπονδίες των εργαζόμενων στο ΥΠΟΙΚ. Ανακοινώσεις για συμμετοχή στην αποχή έχουν πάρει και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ.