Εργατικό κίνημα
Oι νεκροί στο Πέραμα δεν είναι “ατυχήματα” είναι δολοφονίες

Tρίτη 17 Iούλη, οι εργάτες της Zώνης διαδηλώνουν στο κέντρο του Πειραιά

«Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών» φώναξαν εκατοντάδες εργαζόμενοι της Ζώνης Περάματος στην απεργιακή συγκέντρωση που κάλεσαν τα σωματεία της Ζώνης και το Σωματείο Μετάλλου Πειραιά, την Τρίτη 17 Ιούλη σε απάντηση του προμελετημένου εγκλήματος -«ατυχήματος» που έγινε την προηγούμενη ημέρα στο Πέραμα, όπου δύο εργάτες βρήκαν τραγικό θάνατο. 

Την Δευτέρα 16 Ιούλη  γύρω στις 10 το πρωί  έγινε έκρηξη στο γκαζάδικο «Ailsa Craig»,  το οποίο έχει  σημαία Παναμά και ανήκει στην εταιρεία World Carriers Corporation ελληνικών συμφερόντων.  Εκείνη την ώρα δύο εργάτες, ένας 25χρονος και ένας 60 χρόνος, βρίσκονταν σε δεξαμενή του πλοίου. Η δεξαμενή ήταν γκαζωμένη και σύμφωνα με τους κανονισμούς έπρεπε πρώτα να εκτελεστούν  εργασίες καθαρισμού της δεξαμενής από τα επικίνδυνα αέρια και στη συνέχεια να γίνουν οι οποιεσδήποτε επισκευές.  Tέτοια έγκριση, για “Gaz Free” είχε δοθεί, αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν πέτσινη. 

Παρόλα αυτά οι δύο εργάτες στάλθηκαν από τον εργολάβο για να εκτελέσουν σωληνουργικές εργασίες. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει έκρηξη και στη συνέχεια πυρκαγιά. Ο ένας εργάτης πέθανε από ασφυξία και ο άλλος βρέθηκε σφηνωμένος στο αμπάρι του πλοίου. Μόνο από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα αφού την ίδια ώρα πάνω στο πλοίο υπήρχαν δεκάδες άλλοι και το πλοίο δεν διέθετε  πυροσβεστικά μέσα  για να σβηστεί άμεσα η φωτιά, ούτε βέβαια φιάλες οξυγόνου.   

Η απάντηση ήταν να προκηρυχθεί αμέσως 24ωρη απεργία για όλα τα σωματεία της Ζώνης και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά και από κει πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.  Ο πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά  Σωτήρης Πουλικόγιαννης είπε στην ομιλία του στη διάρκεια της συγκέντρωσης: «Τα σωματεία μας είχαν πριν από έναν ακριβώς μήνα, όταν είχε γίνει ένα ακόμα ατύχημα, καταγγείλει τη μη τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στη Ζώνη Περάματος. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η Ζώνη Περάματος θα μετατραπεί σε κρεματόριο. 

Eντατικοποίηση

Αν συνεχιστεί η προσπάθεια των εργοδοτών για εντατικοποίηση της δουλειάς και για αύξηση της παραγωγικότητας τότε είναι σίγουρο ότι θα θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Τα ναύλα για τα πλοία έχουν ανέβει σε μυθικά ύψη και αυτό σημαίνει ότι έστω και μία μέρα παραπάνω να μείνει το πλοίο στη Ναυπηγοεπισκευστική Ζώνη τότε χάνουν εκατομμύρια. Γι’ αυτό πιέζουν η δουλειά να γίνει άρπα κόλα.

 Αυτό που γίνεται στη Zώνη είναι ένα διαρκές έγκλημα. Ζητάμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Η προηγούμενη κυβέρνηση μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας ψήφισε νόμο για το Μητρώο των επιχειρήσεων της Ζώνης, όμως σκόπιμα τον άφησε ανενεργό και η κυβέρνηση της ΝΔ  τον κατήργησε για να ψηφίσει ένα νέο υπέρ των εφοπλιστών. Ζητάμε να υπάρχει μηχανισμός επανελέγχου GAZ FREE.  Ζητάμε έναν τεχνικό ασφαλείας ανά πλοίο. Εναν για κάθε 100 εργαζόμενους. Ζητάμε στελέχωση των πενταμελών επιτροπών ελέγχου με ναυπηγούς  και κατάλληλους χημικούς που να κάνουν ελέγχους σε όλες τις βάρδιες και τα σαββατοκύριακα. Απαντάμε με αγώνες και όχι με κλάματα».  

«Και ‘γώ σωληνάς είμαι, όπως τα παιδιά που χάθηκαν και δουλεύω 17 χρόνια στο Πέραμα», μας είπε ο Βλάσης. «Είναι έγκλημα αυτό που έγινε. Οι εργοδότες υπογράφουν χαρτιά πυρασφάλειας χωρίς να υπάρχουν μέτρα προστασίας. Οι εφοπλιστές πιέζουν τους εργολάβους να βγει γρήγορα η δουλειά και αυτοί πιέζουν εμάς. Οχι μόνο μέτρα ασφαλείας δεν υπάρχουν αλλά ακόμα και άμα ζητήσεις σαν εργαζόμενος παπούτσια ή φόρμα για τη δουλειά την άλλη μέρα θα σου πουν δεν έχει δουλειά. Πιστεύω ότι μετά και από αυτό το έγκλημα πρέπει να απαντήσουμε,  να βγει απεργία και να κλείσει όλο το λιμάνι». 

«Οι εργοδότες προς όφελος της τσέπης τους και των κερδών τους δεν τηρούν τους όρους ασφαλείας, παραποιούν τα πιστοποιητικά, αναγκάζουν τον εργαζόμενο να μην τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Και όλα αυτά  για να τα οικονομήσει ο κάθε δολοφόνος εργολάβος», μας είπε ο Βασίλης που εργάζεται στις επισκευές πλοίων. «Ακόμα και μερικοί σωστοί εργολάβοι να υπάρχουν ο ανταγωνισμός και αυτούς τους λίγους προσπαθεί να τους εκμηδενίσει. 

Τα συνδικάτα πρέπει να απαντήσουν με ενότητα και πάλη. Πρέπει ο κόσμος σιγά σιγά να αρχίσει να συσπειρώνεται, γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζει μεγάλες «μεταρρυθμίσεις» όπως μας λένε, αλλά δεν πρέπει να τις αφήσουμε να περάσουν. Πρέπει να βγει μία δυνατή απεργία να κλείσουν τα πάντα. Οπως έκαναν οι εργαζόμενοι στη Γαλλία με το όχι το Ευρωσύνταγμα και το ασφαλιστικό και νίκησαν». 

Οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευστικής Ζώνης έδωσαν μία πρώτη απάντηση. Ομως χρειάζεται να δοθεί συνέχεια. Χρειάζεται να συνεχίσουν, κλιμακώνοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις  και να βάλουν έτσι την πίεση σε όλα τα σωματεία του Πειραιά, στους ναυτεργάτες, στους λιμερνεργάτες, στο Εργατικό Κέντρο για μία κοινή πανεργατική απάντηση ενάντια στην ασυδοσία των εφοπλιστών και τη συνενοχή της κυβέρνησης της ΝΔ, απαιτώντας να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να παρθούν ουσιστικά μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους στη Ζώνη Περάματος.