Η Αριστερά
Ένα βήμα μπροστά στις 14 Iούλη, στο Θέατρο Αλίκη. Προχωράμε προς μια ENωτική ANTIκαπιταλιστική Aριστερά

O αντιπρόεδρος των Συμβασιούχων του Δήμου Περιστερίου στο βήμα της Συνέλευσης

 

Το Σάββατο 14 Ιούλη στο Θέατρο Αλίκη στο πεδίο του Αρεως συγκροτήθηκε η Πρωτοβουλία για την Eνότητα της Aντικαπιταλιστικής Aριστεράς/ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. Αυτή ήταν η επιτυχής κατάληξη ενός πανελλαδικού  γύρου δεκάδων αντικαπιταλιστικών συνελεύσεων που ξεκίνησαν μετά τις 9 Ιούνη από όπου η Πρωτοβουλία για την ενωτική κάθοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς έκανε την πρώτη της εμφάνιση. Ολο αυτό το διάστημα και ενώ το καλοκαίρι βρίσκεται στη μέση του, ούτε η θερμοκρασία ούτε οι καλοκαιρινές άδειες μπόρεσαν να κάμψουν τη δυναμική αυτής της πρωτοβουλίας. Αποτέλεσμα χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες να συμμετέχουν στη διαδικασία συζήτησης που άνοιξε μέσα στον τελευταίο μήνα και να βάζουν στους εαυτούς τους την πρόκληση του ανοίγματος αυτής της πρωτοβουλίας σε πολλαπλάσιες χιλιάδες άλλους εργαζόμενους και νεολαίους.   

Στην ίδια την πανελλαδική συνέλευση του περασμένου Σαββάτου, όπου συσπείρωσε πολύ περισσότερο κόσμο και από τις 9 του Ιούνη,  έγιναν συνολικά 36 παρεμβάσεις από οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές. Από τις καλύτερες σττιγμές της συνέλευσης ήταν όταν ο Στέλιος Γεωργαντάς, αντιπρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων δήμου Περιστερίου, μίλησε για τις μάχες των συμβασιούχων για να ξανακερδίσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και ζήτησε από την Πρωτοβουλία τη στήριξη της σε αυτή τη μάχη. Ακόμα και μέχρι τις 1 το βράδυ που το τριμελές προεδρείο κήρυξε τη λήξη της συνέλευσης, ήταν εντυπωσιακό ότι η συμμετοχή παρέμεινε αμείωτη. Ολοι όσοι ήταν εκεί από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και αντιπροσωπείες συνελεύσεων από όλη την Ελλάδα παρέμειναν μέχρι το τέλος δείχνοντας τη θέλησή τους για να γίνει το επόμενο βήμα. 

Πλούτος

Παρόλο που η συνέλευση κράτησε πάνω από 5 ώρες, δεν πρόλαβε να αγκαλιάσει όλο τον πλούτο της συζήτησης που αναδείχτηκε σε όλες τις συνελεύσεις. Ηταν πολλοί αυτοί που δεν πρόλαβαν να πάρουν το λόγο και να μιλήσουν για τις αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις, όπως το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τη Μυτιλήνη, τη Θήβα, τη Ξάνθη, τα Γιαννιτσά. Αλλά και από το Βύρωνα, το Γαλάτσι, την Καλλιθέα, τον Κορυδαλλό, τα ΜΜΕ, τη Ιντρακόμ και μία σειρά άλλες γειτονιές, εργασιακούς κλάδους, σχολές και εργατικούς χώρους. 

Ο τόνος για τα χαρακτηριστικά της πρωτοβουλίας ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α αλλά και για την ανάγκη η 14 Ιούλη να αποφασίσει το επόμενο βήμα, δόθηκε από την αρχή της διαδικασίας. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΣΕΚ είπε: «Για εμάς είναι μία αριστερά χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς σεκταρισμούς. Αυτό το δίπτυχο το κατακτήσαμε και μέσα από την κοινή συζήτηση και μέσα από την κοινή δράση για να υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία που μας έφερε από τις 9 Ιούνη μέχρι τις 14 Ιούλη να συζητάμε σε άλλο επίπεδο». Και συνέχισε λέγοντας  «Η Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά μπορεί να κάνει τη διαφορά και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Ανοίγει αυτή τη στιγμή μπροστά μας ότι μπορεί να βρεθούμε σε σενάρια πολιτικής αστάθειας, να κοιτάνε στο πώς μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρει άλλα στηρίγματα στα αριστερά του. Η αντικαπιταλιστική αριστερά χρειάζεται να γίνει η αριστερά που θα σταθεί απέναντι σε αυτά τα ξεπουλήματα. Πρέπει να κάνουμε και το επόμενο βήμα. Δεν αρκεί να καταγγέλλουμε αυτά τα σενάρια, χρειάζεται να οργανώσουμε τον τρόπο για να δώσουμε διέξοδο στο κίνημα. Να οργανώσουμε τις μεγάλες ανταρσίες αν δούμε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά μας δεν είναι ο εαυτός μας, είναι ο κόσμος απ’ έξω, η ενιαιομετατωπική δράση είναι το ευαγγέλιο πάνω στο οποίο θα πατήσουμε. Να βγούμε και να διεκδικήσουμε ότι είμαστε η πολιτική έκφραση αυτού του κόσμου με την επαναστατική πολιτική με την αντιιμπεριαλιστική και την αγωνιστική μας στάση. Θα μας βρούνε από τους εργατικούς χώρους μέχρι τις παραλίες. Θα κάνουμε προεκλογική εκστρατεία στο δρόμο, στη σύγκρουση με αυτή την κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και πολλοί άλλοι οργανωμένοι και ανένταχτοι αγωνιστές. «Σήμερα υπάρχει πραγματικά μία ιστορική δυνατότητα», είπε ο Παναγιώτης Σωτήρης από την ΑΡΑΝ. «Η αριστερά των αγώνων και της ανατροπής να κατέβει ενωμένη και να καταγράψει για πρώτη φορά στην ιστορία της την πραγματική της δυναμική. Αυτό θα ανοίξει άλλους δρόμους συνθέσεων, ενότητας της δράσης, οικοδόμησης ενός άλλου πόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Θα μας κάνει πραγματικά να μιλάμε για μία άλλη σελίδα αυτού του χώρου. Μπορεί να μας ξεβολέψει μία τέτοια κατεύθυνση, να μας κάνει να μιλάμε μία γλώσσα διαφορετική από ότι είχαμε συνηθίσει, να μας κάνει να κάνουμε και υποχωρήσεις από πράγματα τα οποία θεωρούσαμε θέσφατα αλλά θα μας αποζημιώσει. Με το άνοιγμα σε ανθρώπους που ήταν αποστασιοποιημένοι ή στρέφονταν με μισή καρδιά στο ρεφορμισμό. Θα συσπειρώσει δυναμικό για τις μεγάλες μάχες που είναι μπροστά στο κίνημα, θα δώσει άλλο αέρα για την ανάπτυξη πολιτικών πρωτοβουλιών». 

Ο Σπύρος Κρομάλης από την ΑΡΑΣ τόνισε: «Σήμερα δεσμευόμαστε στις διαδικασίες που έχουμε ακολουθήσει μέχρι σήμερα, δεσμευόμαστε στο περιεχόμενο αυτού του κειμένου και κάνουμε μία νέα αρχή. Ξεκινάμε να δίνουμε τη δυνατότητα σε πάρα πολύ κόσμο να έχει μία έκφραση στο πολιτικό επίπεδο. Να έχει δυνατότητα στους κοινωνικούς αγώνες τους οποίους δίνει να αξιοποιεί μία κεντρική πολιτική αναφορά, να την εκμεταλλεύεται να την εμπλουτίζει, να ανατροφοδοτείται από αυτήν στο επίπεδο των κοινωνικών αγώνων. Σήμερα κάνουμε το ξεκίνημα το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό για να φέρουμε αυτό το χώρο σε πολύ καλύτερη θέση μάχης».   

«Πρέπει σήμερα να προχωρήσουμε ενωτικά για μια ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά» είπε ο Παναγιώτης Σηφογιωργάκης από την ΟΚΔΕ-Σπάρτακος. «Η πρωτοβουλία που πήραμε στις 9 του Ιούνη επικυρώθηκε, επιβεβαιώθηκε μέσα από την μεγάλη πλούσια εμπειρία των τοπικών συνελεύσεων. Η λογική που προωθήσαμε αποδείχτηκε ότι ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, ο μόνος δρόμος για να προχωρήσει μία διαδικασία στη ριζοσπαστική αριστερά για το ξεπέρασμα της σεκταριστικής μιζέριας και την ανάδειξη νέων μορφών πολιτικής έκφρασης  του χώρου σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. 

Το σημείο το οποίο κέρδισε η πρωτοβουλία δεν ήταν η πολιτική πλατφόρμα, δεν ήταν το περιεχόμενο, δεν ήταν τα προσυμφωνημένα χαρτιά, ήταν η διαδικασία, το άνοιγμα της συζήτησης στο δημόσιο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, στη βάση των αγωνιστών και των αγωνιστριών. Το καινούργιο που έφερε ήταν οι 40-50 αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις που μπροστά σε όλο τον κόσμο, μιλήσαμε, αντιπαρατεθήκαμε με τα σημεία σύνθεσης και τα σημεία απόκλισης με τις στιγμές που καταλαβαίναμε ότι όλη αυτή η διαδικασία μας σπρώχνει για να κινηθούμε μαζί. Το μήνυμα που πήραμε από τον κόσμο της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι ότι ζητά να κινηθούμε ενωτικά». 

Η συζήτηση στις 14 Ιούλη δεν έμεινε όμως μόνο στα χαρακτηριστικά της Πρωτοβουλίας ΕΝ.ΝΤΙ.Α αλλά έβαλε και τους επόμενους στόχους, με πρώτο τον μεγάλο σταθμό της μεγάλης πανεργατικής πανελλαδικής συγκέντρωσης στη ΔΕΘ.


Θεσσαλονίκη: O πρώτος σταθμός

Πολλοί ομιλητές που πήραν το λόγο στη διάρκεια της πανελλαδικής συνέλευσης στις 14 Ιούλη αναφέρθηκαν στις μάχες που έχει να δώσει η Πρωτοβουλία για την Ενότητα της Αντικαπιταλιστικής Aριστεράς το αμέσως επόμενο διάστημα, με πρώτο μεγάλο ραντεβού τη ΔΕΘ.

Η Λίλιαν Μπουρίτη από το Περιστέρι είπε: «Θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να βγούμε μπροστά και να απλώσουμε τη συμπαράσταση στη μάχη των συμβασιούχων του Δήμου Περιστερίου; Να βγούμε στα σωματεία και να ζητήσουμε ψηφίσματα συμπαράστασης, να ζητήσουμε απεργίες για να μην απολυθούν; Αυτός είναι ο δρόμος που χρειάζεται α ακολουθήσουμε από αύριο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στις δυτικές συνοικίες υπάρχει μία ακόμα μεγάλη μάχη. Την Κυριακή υπάρχει μία λαϊκή συνέλευση στο πάρκο Ιλίου που θα συζητήσουμε για το έγκλημα της Πάρνηθας τι πρωτοβουλίες θα πάρουμε. Πρέπει η αντικαπιταλιστική αριστερά να είναι εκεί και να είναι αυτή που θα οργανώσει αυτή τη μάχη. Και δεν τελειώνουμε εκεί. Εχουμε να δώσουμε τη μάχη πόσος κόσμος και με τι χαρακτηριστικά θα είναι στη ΔΕΘ. Νομίζω ότι θα πρέπει αν είναι χιλιάδες, θα πρέπει η διαδήλωση να έχει αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και θα πρέπει η ριζοσπαστική αριστερά να μπει μπροστά να είναι εκείνη που θα ανεβάσει τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη, να είναι εκείνη που με τα δικά της συνθήματα θα γίνει η ταφόπλακα της ΝΔ». 

Ο Γιάννης Κούτρας, νοσοκομειακός γιατρός από τη Θεσσαλονίκη τόνισε: «Εχουμε να δώσουμε μία μεγάλη μάχη, που εμείς στη Θεσσαλονίκη έχουμε μάθει να τη δίνουμε και είναι μία μεγάλη πρόκληση. Στις 8 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, ο Καραμανλής θα προσπαθήσει να κάνει ρελάνς στις προεκλογικές υποσχέσεις. Δεν θα τον αφήσουμε. Θέλουμε να τον πολιορκήσουμε, να είμαστε όλοι εκεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους, με τους απολυμένους των Λιπασμάτων, με την ΕΛΒΟ που πάνε να την κλείσουν, με τους άνεργους, με τους συμβασιούχους. Nα οργανώσουμε σαν αντικαπιταλιστική αριστερά να είμαστε μαζί με όλο τον κόσμο από όλη την Ελλάδα σε αυτή τη μάχη. Και ταυτόχρονα δεν πρέπει να τη δούμε μόνο σαν διαδήλωση να κάνουμε την επόμενη ημέρα μία πολιτική συγκέντρωση, να βουίξει ο τόπος. Να δείξουμε ότι ξεκινώντας ο Σεπτέμβρης, απέναντι στον Καραμανλή και στο τι ετοιμάζει ο Γιωργάκης έχουμε τη δικιά μας απάντησης που είναι η ριζοσπαστική αριστερά».

Ο Γιάννης Χατζηδάκης, πανεπιστημιακός από τη συνέλευση των Ιωαννίνων είπε μεταξύ άλλων: «Βάζουμε μεγάλο ραντεβού για τη ΔΕΘ και πρέπει η Πρωτοβουλία εκεί να πρωτοστατήσει με ένα μεγάλο και δυναμικό μπλοκ, που θα δείξει τον ενωτικό της χαρακτήρα. Δίνουμε τη μάχη αυτή μαζί με τα συνδικάτα. Η πρωτοβουλία μας είναι  και πρέπει να συνεχίσει να είναι ανοιχτή σε όλο τον κόσμο. Επιθυμία μας είναι να τραβήξουμε κόσμο από το ΚΚΕ μέχρι και το ΠΑΣΟΚ και αυτό γίνεται μόνο χωρίς περιχαρακώσεις». 

«Από Σεπτέμβρη δεν πάμε να κάνουμε προεκλογική καμπάνια», είπε η Μαρία Λουκά από τη συνέλευση Παντείου. «Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι υποταγμένη στους σταθμούς του μαζικού κινήματος. Πάμε για να συμμετάσχουμε ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα προκύψουν με πρώτο και κύριο σταθμό αυτόν της ΔΕΘ. Εχουμε από Σεπτέμβρη πολλά ανοιχτά μέτωπα μπροστά μας, όπως αυτό του νόμου πλαίσιου και θα πρέπει αν είμαστε όλοι εκεί». 

«Ο πετυχημένος γύρος συνελεύσεων μας βάζει μπροστά σε νέα καθήκοντα», είπε ο Γιώργος Ράγκος από τη Ν. Ιωνία. «Σήμερα καταφέρνουμε να συγκροτηθούμε να έχουμε όνομα, να μπορούμε να βγαίνουμε στην κοινωνία και να μιλήσουμε και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ακόμα και αν είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού. Η ΔΕΘ θα είναι ένα ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια. Εκεί θα κριθούμε όλοι, αν μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, αν μπορούμε να συνδεθούμε με τις αγωνίες του κόσμου, αν μπορούμε να τον βάλουμε σε κίνηση». 

Kατερίνα Θωίδου

Η απόφαση της συνέλευσης

Παλεύουμε για ένα ενωτικό αντικαπιταλιστικό ψηφοδέλτιο ενάντια σε λογικές σεχταρισμού και πολυκερματισμού. Το επιδιώκουμε μέχρι και την προκήρυξη των εκλογών.

Δεν μας ενδιαφέρει η αναδιάταξη των συσχετισμών στο εσωτερικό της ριζοσπαστικής αριστεράς. Μας ενδιαφέρει η αναδιάταξη των συσχετισμών στην κοινωνία και την αριστερά με την ανάδειξη του μόνου δρόμου που θα επιφέρει βελτιώσεις για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, του αντικαπιταλιστικού δρόμου.

Αρνούμαστε να εμπλακούμε σε αντιπαραθέσεις λάσπης, αλληλοεπικάλυψης εκδηλώσεων και αφισοπόλεμου μεταξύ δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς. Καλούμε όλες τις δυνάμεις (οργανωμένες και ανένταχτες)  της ριζοσπαστικής αριστεράς σε μία προγραμματική βάση που μπορεί, όπως φάνηκε και από τις αντικαπιταλιστικές συνελεύσεις, να συσπειρώσει τις δυνάμεις αυτές. Συνεισφέρουμε τη βάση αυτή στον πολιτικό διάλογο και είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε με τον καθένα. 

Είμαστε όμως και αποφασισμένοι να δοκιμάσουμε την κοινωνική δυναμική της ενιαίας αντικαπιταλιστικής πολιτικής αναφοράς ακόμα και στο εκλογικό επίπεδο. Μέχρι τις εκλογές η περίοδος δεν πρέπει αν είναι προεκλογική, αλλά περίοδος ανειρήνευτων κοινωνικών αγώνων. Παλεύουμε για το συντονισμό όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς στο επίπεδο των αγώνων ως αναγκαίο βήμα και για την ενιαία κάθοδο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις εκλογές.  Εκτιμούμε ως εξαιρετικά θετική την πρωτότυπη και πρωτοπόρα διαδικασία των αντικαπιταλιστικών συνελεύσεων, που ενέπλεξε σε μία πολιτική συζήτηση μεγάλο μέρος του κόσμου των κινημάτων και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτή την πρακτική για τις κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίας της ριζοσπαστικής αριστεράς. 


 - Περισσότερα για την συνέλευση της 14 Iούλη στην σελίδα 11
- Tο πολιτικό κείμενο που εγκρίθηκε από την συνέλευση μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα της Eργατικής Aλληλεγγύης www.sek-ist.gr