Στις 8 Γενάρη αναμένεται να μπει στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης. Πρόκειται για ένα νέο πακέτο 110 “προαπαιτούμενων” μέτρων, ενός νέου γύρου επιθέσεων δηλαδή, ανάμεσά στις οποίες βρίσκεται η ρύθμιση που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις κ.α. Η κυβέρνηση τρέχει να τα ψηφίσει το αργότερο μέχρι τις 17/1, για να προλάβει το Γιούρογκρούπ που συνεδριάζει στις 22 Γενάρη.
Σε κοινή πρωτοβουλία για την κήρυξη απεργίας, προχωρούν οι παρατάξεις της αριστεράς στην ΑΔΕΔΥ, Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ και ΜΕΤΑ, ενόψει του πολυνομοσχεδίου.
Μετά από επιστολή των εκπροσώπων των τριών παρατάξεων στον προεδρεύοντα της συνομοσπονδίας, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής την Τετάρτη 3/1, με αποκλειστικό θέμα την “κήρυξη νέας απεργίας για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, την κατάργηση της ρύθμισης που ποινικοποιεί την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς και τη συνολική αντιπαράθεση στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης”.
Σε απεργιακή κλιμάκωση καλεί και η ΠΕΝΕΝ προειδοποιώντας τη συνδικαλιστική ηγεσία ότι “οποιαδήποτε ολιγωρία, αδράνεια και πολύ περισσότερο άρνηση στη λήψη των αναγκαίων αγωνιστικών και κυρίως απεργιακών αγώνων σε αυτή τη φάση, θα συνεπάγεται αποδοχή των νέων σκληρών αντεργατικών κυβερνητικών μέτρων”.
Πρόταση για νέα γενική απεργία στις αρχές Γενάρη κατέθεσαν μετά την πανεργατική στις 14/12 και οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ. Ήδη μια σειρά συνδικάτα κηρύσσουν απεργία τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.
Να κηρυχθεί πανεργατική απεργία στις 11 Γενάρη προτείνει με ανακοίνωσή του ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια.
“Είναι λάθος να αφήσουν τα συνδικάτα την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση” τονίζει ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και καλεί σε “απεργιακή κλιμάκωση με νέα πανεργατική απεργία στις 11 Γενάρη, χωρίς καμία αναμονή για το πότε θα το φέρει η κυβέρνηση στην βουλή για ψήφιση. Να γίνει αφετηρία απεργιακής δράσης για να τους σταματήσουμε. Καλούμε την ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, όλα τα Εργατικά κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν απόφαση για πανεργατική απεργία στις 11 Γενάρη, για να βάλουμε μπροστά να οργανώσουμε τους χώρους δουλειάς για την επιτυχία της απεργίας, την συνέχιση και την κλιμάκωσή της”.

