Εργατικό κίνημα
Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στην ΕΡΤ

13/6/13, Γενική απεργία ενάντια στο “μαύρο” στην ΕΡΤ

Σε εκλογές προχωράει ο ΠΣΥΠ ΕΡΤ την 1η και 2η μέρα του Φλεβάρη. Πρόκειται για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσωπικού ΕΡΤ, ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία της ΕΡΤ – και της ΠΟΣΠΕΡΤ. Από τις εκλογές εκτός από το νέο Δ.Σ του σωματείου θα αναδειχτούν και οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την πραγματοποίησή του, για πρώτη φορά μετά την επίσημη επαναλειτουργία της ΕΡΤ. 

Για πρώτη φορά κατεβαίνει στις εκλογές η Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων (Αρ.Π.Ε), προσπαθώντας να κρατήσει το νήμα που συνδέει τον ηρωικό διετή αγώνα ενάντια στο “μαύρο” με το σήμερα και να προβάλει τις διεκδικήσεις που παραμένουν ανοιχτές. Υποψήφιοι με την Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζομένων είναι οι Βασίλης Πέτσης, Άννα Τσινίκα και Ειρήνη Φωτέλλη, τρεις εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων μέσα στην ΕΡΤ.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που ο κλάδος των εργαζόμενων στα ΜΜΕ δέχεται συνεχείς επιθέσεις. Τους προηγούμενους μήνες ο Πήγασος και ο ΔΟΛ άλλαξαν χέρια με τους μισούς εργαζόμενους να απολύονται, και όσους παρέμειναν να παίρνουν πλέον το μισό μισθό και κουτσουρεμένα δικαιώματα. Το MEGA ψυχορραγεί με τους 400 εργαζόμενούς του, που εδώ και δύο χρόνια κρατούν το πρόγραμμα του σταθμού απλήρωτοι, να πετιούνται στο δρόμο, όχι γιατί οι μέτοχοι του καναλιού δεν έχουν λεφτά, αλλά επειδή αυτή είναι η επιχειρηματική τους επιλογή. Οι απολύσεις, η απληρωσιά και η απειλή του λουκέτου βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για μια σειρά ραδιοσταθμούς, κανάλια κι εφημερίδες. Από το Κόκκινο 105.5 και τον Αθήνα 9.84, μέχρι την Ελευθερία του Τύπου, το Φως κ.α. 

Σε αυτήν την αναδιάρθρωση που κάνουν οι βαρόνοι των ΜΜΕ, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτε για να προστατέψει τους εργαζόμενους - άλλωστε η ίδια επιτίθεται στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ του κυβερνώντος κόμματος - αντιθέτως κουνάει την μπαγκέτα σαν καλός μαέστρος για να έχει συμμάχους στο νέο τοπίο των ΜΜΕ. “Κομμάτι αυτής της συνολικής κατάστασης είναι και αυτά που βιώνουμε στην ΕΡΤ καθημερινά, με όλα σχεδόν τα ζητήματα ανοιχτά” τονίζει η προκήρυξη της Αρ.Π.Ε. “Έχουμε την πεποίθηση ότι όταν οι εργαζόμενοι μπαίνουμε μπροστά, τότε όλα μπορούν να κερδηθούν. Έτσι όπως κερδίσαμε τις δουλειές μας μετά από δύο χρόνια αγώνα. Γιατί εμείς δεν ξεχνάμε ούτε για μια στιγμή ότι ο αγώνας μας ξανάνοιξε την ΕΡΤ και πήραμε πίσω τις δουλειές μας και καμία κυβέρνηση δεν μας έκανε την χάρη. Γιατί δεν ξεχνάμε ότι η επιλογή μας να σταθούμε στο πλευρό της αγωνιζόμενης κοινωνίας και μέσα στο εργατικό κίνημα ήταν καθοριστικός παράγοντας της νίκης μας και επιλογή διαρκείας” συνεχίζει.

Διεκδικήσεις

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις που προβάλει η Αρ.Π.Ε, είναι το ζήτημα των ενσήμων και των μισθών της διετίας του “μαύρου”, που παραμένουν σε εκκρεμότητα για όσους παρέμειναν μέχρι τέλος στον αγώνα και δεν πήγαν σε ΔΤ και ΝΕΡΙΤ. 

“Ένα μεγάλο μέρος από το ανταποδοτικό τέλος συνεχίζει να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους, όταν η ΕΡΤ στενάζει από την έλλειψη προσωπικού και καταφεύγει σε εξωτερικές παραγωγές που κοστίζουν πολύ περισσότερο” επισημαίνει η Αρ.Π.Ε. “Οι δικοί μας μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ οι συνάδελφοι που δουλεύουν στις εξωτερικές παραγωγές όταν πληρώνονται από τις εταιρείες που απομυζούν την ΕΡΤ, οι μισθοί τους είναι εξευτελιστικοί”. 

Ταυτόχρονα η Αρ.Π.Ε καταγγέλει τα κρούσματα αυταρχισμού από τη μεριά της διοίκησης, που έμειναν αναπάντητα από το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΡΤ, όπως αυτά στην ΕΡΑ Χανίων τον περασμένο Νοέμβρη, στην επέτειο της εισβολής των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, με το λουκέτο στην πόρτα, την παρουσία ΜΑΤ στη συγκέντρωση ενάντια στο κόψιμο εκπομπών κλπ. Όπως επίσης και την παρουσία της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο, σε καθημερινή βάση. 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα σχετικά με το πρόγραμμα που εκπέμπει η ΕΡΤ εδώ και δυόμισι χρόνια, το οποίο η Αρ.Π.Ε το χαρακτηρίζει ως “την πλήρη αντιστροφή όλων όσων παλεύαμε την διετία του «μαύρου»”. Καταγγέλει δε ότι οι διοικήσεις έχουν μετατρέψει την ΕΡΤ “σε μακρύ χέρι της κυβερνητικής προπαγάνδας. Οι αγώνες της κοινωνίας που συνεχίζει να υποφέρει, αλλά και να αντιστέκεται στα μνημόνια, δεν βρίσκουν θέση στα δελτία και τις εκπομπές της τηλεόρασης, παρά μόνο ίσως λίγο στο Ραδιόφωνο και το Internet. Αντίθετα οι κατ’ ομολογία δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής συχνά πυκνά στέλνουν από την τηλεόραση της ΕΡΤ τα ρατσιστικά και φασιστικά διαγγέλματα τους”. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος θυμίζει τη μάχη για να μην προβάλονται οι νεοναζί από το πρόγραμμα της ΕΡΤ, που έφτασε στο σημείο να μπλοκάρεται η προβολή τους με στάσεις εργασίας της ΠΟΣΠΕΡΤ.