Εργατικό κίνημα
Εκλογές στον Αγ. Σάββα

Την Πέμπτη 1 Φλεβάρη, θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Την επανεκλογή του στην ηγεσία του σωματείου διεκδικεί το αντικαπιταλιστικό σχήμα Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων.

Το αν θα παραμείνει σε αγωνιστική κατεύθυνση το σωματείο του Αγ.Σάββα, αφορά όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Το σωματείο του Αγ.Σάββα, με την Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο τιμόνι όλα τα τελευταία χρόνια, έπαιξε κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του κινήματος των εργαζόμενων στη δημόσια Υγεία. Βρέθηκε στο κέντρο πρωτοβουλιών συντονισμού σωματείων κι εργαζομένων όπως το Συντονιστικό Νοσοκομείων κι ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, αλλά και σε ενωτικές πρωτοβουλίες και συντονισμούς με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία. 

Πολλές φορές από το αμφιθέατρο του συγκεκριμένου νοσοκομείου ξεκίναγαν πρωτοβουλίες που έφταναν να αναγκάζουν μεγαλύτερες ομοσπονδίες να κινητοποιούνται, και έτσι οι πρωτοβουλίες της βάσης να παίρνουν πανυγειονομικό και πανδημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η μάχη για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ. 

Πρωτοβουλίες

Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων με το σωματείο του Αγ.Σάββα στο κέντρο του, κάλεσε στις 31 Οκτώβρη μια μεγάλη συνέλευση των συμβασιούχων, που αποφάσισε απεργιακή κινητοποίηση στις 29 Νοέμβρη. Η πρωτοβουλία απλώθηκε σε τόσα νοσοκομεία που ανάγκασε την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν κι αυτές απεργιακές κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ανανεώσει τις συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων λίγο πριν τη λήξη τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το σωματείο του Αγ. Σάββα έχει ανοίξει τις πόρτες του στους συμβασιούχους.

Και αυτή δεν ήταν η μόνη επιτυχημένη αγωνιστική πρωτοβουλία του σωματείου. Από την οργάνωση της μάχης ενάντια στην αξιολόγηση της Γεροβασίλη, μέχρι τους αγώνες για τα δικαιώματα και τη μονιμοποίηση των (πρώην) εργολαβικών εργαζόμενων, δεκάδες ήταν οι φορές που με όπλο τις γενικές συνελεύσεις, τις απεργιακές κινητοποιήσεις και την κινηματική δράση το σωματείο βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Γι' αυτό κι επανειλημμένα μέλη του -και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του, Κ. Καταραχιάς- έγιναν στόχος επιθέσεων από τη διοίκηση. 

Βασικός ήταν ο ρόλος του σωματείου και στις αντιρατσιστικές κι αντιφασιστικές μάχες με συμμετοχή σε δεκάδες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες όπως αυτές για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, και την πρωτοβουλία για το κλείσιμο των κεντρικών τους γραφείων. Επισκέφθηκε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων διεκδικώντας να ανοιξουν τα νοσοκομεία με προσλήψεις προσωπικού και χρηματοδότηση και όχι να σπαταλώνται εκατομμύρια σε ιδιώτες και ΜΚΟ. 

“Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε, να αντιστεκόμαστε στις πολιτικές λιτότητας και διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους, να πετυχαίνουμε μικρές και μεγάλες νίκες” τονίζουν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Ενωτικής Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Εργαζομένων.