Εργατικό κίνημα
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Σχολεία

Νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση για τις 25/4 πρότεινε η Πανελλαδική Συνέλευση Αγώνα των Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών που συνεδρίασε μαζί με εκπρόσωπους εκπαιδευτικών σωματείων απ'όλη την Ελλάδα, και με την παρουσία φοιτητών, στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού αμέσως μετά την 24ωρη απεργία και τη μεγαλειώδη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας στις 30/3. 

“Η μέρα αυτή (25/4) να είναι μέρα κινητοποίησης για όλη την εκπαίδευση σε κάθε πόλη και να επιδιώξουμε να ενεργοποιηθεί όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης παντού. Επιδιώκουμε να συναντηθούμε με τους συμβασιούχους της υγείας και άλλων χώρων των ελαστικά εργαζόμενων που έχουν αποφασίσει κινητοποιήσεις για εκείνη τη μέρα στο κέντρο της Αθήνας και να σηματοδοτήσουμε ένα μεγάλο αγωνιστικό ποτάμι ενάντια στην ελαστική – μαύρη εργασία που τσακίζει τη νεολαία και τα δικαιώματα σε όλους τους χώρους εργασίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά την Συνέλευση Αγώνα.

“Η πρόταση για νέα απεργία στις 25/4 σε συντονισμό με τους υγειονομικούς και άλλους κλάδους του δημόσιου τομέα είναι το καλύτερο βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μας”, ανέφερε στην ΕΑ ο Στέλιος Γιαννούλης αναπληρωτής εκπαιδευτικός στη Βούλα, μέλος του Δικτύου Αντικαπιταλιστών εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. 

“Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων έξι εβδομάδων και ειδικά αυτή στις 30/3, έδειξαν την μεγάλη αντοχή του εκπαιδευτικού κινήματος και έστειλαν μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα. Το υπουργείο τρέχει να ανακοινώσει τους διορισμούς των αναπληρωτών νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά πιστεύοντας πως  έτσι θα φρενάρει την δυναμική των κινητοποιήσεων και θα αναγκάσει τους αναπληρωτές να γυρίσουν σπίτια τους. Όμως τα τεράστια προβλήματα στην παιδεία και η επιμονή των αναπληρωτών όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αφήνουν περιθώρια για πισωγύρισμα.

Κλιμάκωση

Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να προχωρήσουν στην ανακοίνωση νέας απεργία στις 25/4. Θέλουμε να συνεχίσουμε με απεργιακή κλιμάκωση -και όχι με στάσεις εργασίας- σε συντονισμό με τις υπόλοιπες ομοσπονδίες του δημοσίου. Αυτός είναι ο δρόμος για να μπορέσουμε να σπάσουμε τις μνημονιακές πολιτικές του Γαβρόγλου και της κυβέρνησης.

Φτάσαμε ως εδώ με απεργία μέχρι και την τελευταία μέρα πριν το κλείσιμο των σχολείων. Έξι βδομάδες  πριν αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε κάθε περιοχή της χώρας ξεκίνησαν με κατά τόπους κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια φτάσαμε στις πρωτοφανείς σε μέγεθος και παλμό συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Παιδείας όλο το Μάρτη και στη μεγάλη πανελλαδική, πανεκπαιδευτική απεργία και διαδήλωση των χιλιάδων στς 30/3 στο κέντρο της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα πραγματικό ξεσηκωμό των αναπληρωτών που δεν αντέχουν άλλο την κοροϊδία, και που ανάγκασε και τις ομοσπονδίες να βγάλουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στην διαδήλωση στις 30/3 είδαμε να διαδηλώνουν μαζί μας εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία αλλά και από το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενοποίησης των αγώνων μας που αποδεικνύει πως το αίτημα για Μόνιμους Μαζικούς Διορισμούς δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο της εκπαίδευσης. Η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στους Δήμους, στο Βοήθεια στο Σπίτι, στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και στο ιδιωτικό τομέα ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, είναι μάχη ολόκληρης της εργατικής τάξης για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. 

Ο συντονισμός με όλα τα κομμάτια που αγωνίζονται ενάντια στην εργασιακή ομηρία για μόνιμες προσλήψεις και κάλυψη των τεράστιων αναγκών της δημόσιας παιδείας, της δημόσιας υγείας, της στελέχωσης των κοινωνικών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα είναι μονόδρομος για να σπάσουμε την μνημονιακή κατρακύλα της κυβέρνησης.

Η Τετάρτη 25/4 πρέπει να είναι ένας μεγάλος ξεσηκωμός που θα στείλει το μήνυμα πως δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αίτημά μας για Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αμέσως μετά τις διακοπές ετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι τη νίκη”, τόνισε ο Σ. Γιαννούλης.


 

Υπουργείο Πολιτισμού

Σύσκεψη συντονισμού  για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας κάλεσε το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠ.ΠΟ (ΣΕΠ-ΥΠΠΟ)στις 27 Μάρτη με την παρουσία εργαζόμενων από το Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, το Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τ.Ε., το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, το Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία Υπαλλήλων τέως ΥΠ.ΑΝ, την ΠΟΕΙΔΔ, την Attack και τον Συντονισμό Ενάντια στα Μνημόνια. Η σύσκεψη κατέληξε μεταξύ άλλων σε απόφαση για συμμετοχή σε όλες τις απεργιακές και άλλες δράσεις και κινητοποιήσεις συμβασιούχων του Δημοσίου (Δήμοι, Παιδεία, Νοσοκομεία) και συμμετοχή στην απεργία στις 25 Απρίλη. 

“Η μάχη για για μόνιμη και σταθερή δουλειά ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φουντώνει σε όλο το δημόσιο τομέα. Η πρόταση για κοινή απεργιακή κινητοποίηση στις 25 Απρίλη είναι πολύ σημαντική και κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.”, ανέφερε στην ΕΑ ο Αντώνης Σκαρπέλης γραμματέας του ΣΕΠ-ΥΠΠΟ. 

Νέα ανοιχτή σύσκεψη για κοινή δράση στο ζήτημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας οργανώνει το ΣΕΠ-ΥΠΠΟ στις 20 Απρίλη στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.