Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Υπουργείο Μετανάστευσης: Αποτροπή προσφύγων με κάθε μέσο

Από την Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό στις 17 Μάρτη στην Αθήνα

Για τη «στήριξη» της Ελλάδας από την ΕΕ και για την «επιτυχία» της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας θριαμβολογούν η Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την ίδια στιγμή που ετοιμάζουν αλλαγές στη διαδικασία ασύλου. Αλλαγές που θα σημάνουν ανυπέρβλητα εμπόδια στους πρόσφυγες και ακόμη πιο γρήγορες μαζικές απελάσεις. 

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, πρόκειται να κατατεθεί και να ψηφιστεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του νέου υπουργού Δ. Βίτσα, μέχρι το τέλος Απριλίου. Στόχος θα είναι η ραγδαία συντόμευση των προθεσμιών για τη διαδικασία ασύλου, καθώς και η μείωση των σταδίων της διαδικασίας από τέσσερα σε τρία. Σε συνέντευξή του στην Αυγή ο Βίτσας τονίζει ότι μέρος της συμφωνίας είναι και οι οικογενειακές επανενώσεις (στις οποίες ωστόσο ισχύει πλαφόν), ότι το υπουργείο πρόκειται να κρατήσει τους συμβασιούχους «για να μη χαθεί η τεχνογνωσία» και ότι οι επιτροπές που θα εξετάζουν σε δεύτερο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου θα αυξηθούν.

Κι αν το υπουργείο προσπαθεί να δείξει καλύτερο πρόσωπο και διαφοροποίηση από τις πολιτικές επιλογές του Μουζάλα, η πραγματικότητα είναι άλλη. Ο πρώην υπουργός είχε επιχειρήσει να εισάγει το ίδιο νομοσχέδιο τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (επιπρόσθετα, το …αγκάθι της έγκρισης ασύλου είχε αντιμετωπιστεί από το υπουργείο με έναν πολύ αποφασιστικό τρόπο, νωρίτερα, το καλοκαίρι του 2016: ξηλώθηκαν οι επιτροπές που τολμούσαν να μην εγκρίνουν την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα). 

Στην ουσία τους, οι αλλαγές που ετοιμάζονται σήμερα, βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τη μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ-φρούριο, το ποδοπάτημα του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των προσφύγων με στόχο τη στεγανοποίηση των συνόρων. Τα χρήματα που δίνονται σε Ελλάδα και Τουρκία, μόνο κατ’ όνομα γίνονται πρόνοια για τους πρόσφυγες. Ακόμη και αν τα 180 εκατομμύρια που ετοιμάζεται να πάρει η Ελλάδα μέσα στην άνοιξη πάνε πράγματι σε πρόγραμμα στέγασης και σίτισης όπως λέει ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χ. Στυλιανίδης, δεν πρόκειται παρά για ένα μπάλωμα που δεν θα βάλει τέλος ούτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε στις απελάσεις.

Η «επιτυχία» για την οποία πανηγυρίζουν είναι στην πραγματικότητα η αποτροπή, με κάθε μέσο, των προσφύγων να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία έχει ήδη μειώσει τις αφίξεις κατά 98%. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Τουρκία, πάλι με χρήματα της ΕΕ. Επιπλέον, αυτό που δεν γράφει καμία σελίδα και δεν αναφέρει κανένας επίτροπος είναι το τίμημα της συμφωνίας στο Αιγαίο και την Ελλάδα: οι εκατοντάδες πνιγμοί τα τελευταία δύο χρόνια, το καθεστώς κράτησης στα νησιά –και όχι μόνο-, οι θάνατοι από το κρύο και τις κακουχίες, οι απαγωγές και οι ξυλοδαρμοί μεταναστών στον Έβρο από αστυνομία και παρακρατικές ομάδες. Ο νέος στόχος της ΕΕ που καλείται να υλοποιήσει το υπουργείο, είναι αυτό το 98% να προχωρήσει στην 100% αποτροπή των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη, με το τίμημα να γίνεται ακόμα πιο βαρύ.

Η λύση για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες είναι το άνοιγμα των συνόρων, η σταθερή στέγαση μέσα στις πόλεις για όλους/ες, οι γρήγορες διαδικασίες έγκρισης ασύλου με τη στελέχωση περισσότερων επιτροπών, η πρόσβαση στα σχολεία για όλα τα προσφυγόπουλα. Δηλαδή ο αντίποδας της «επιτυχίας» της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας. Το αντιρατσιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να σταματήσει αυτή την «επιτυχία».