Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
15 Σεπτέμβρη: Κορυφώνεται η καμπάνια

Με εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους, γειτονιές, στρατόπεδα προσφύγων, έξω από μεγάλες συναυλίες, με μικροφωνικές σε πλατείες, μαζικές αφισοκολλήσεις και με κάθε τρόπο, οι τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ κορυφώνουν την καμπάνια για την επιτυχία του μεγάλου αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 15/9.

Χαρακτηριστική η εικόνα που δίνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Θάνος από την ΚΕΕΡΦΑ Ν.Ιωνίας: “Τις τελευταίες βδομάδες έχουμε κάνει αφισοκολλήσεις σε όλους τους μεγάλους δρόμους, σταθμούς και πλατείες της Ν.Ιωνίας. Κάθε απόγευμα Παρασκευής βγαίνουμε στον πεζόδρομο Μικράς Ασίας και ενημερώνουμε τον κόσμο, με πολύ θετική ανταπόκριση. Επίσης εβδομαδιαία επισκεπτόμαστε χώρους εργασίας όπως το Νοσοκομείο Αγία Όλγα και το δημαρχείο, και όλη αυτή τη βδομάδα που διανύουμε, μοιράζουμε καθημερινά την προκήρυξη σε σχολεία της γειτονιάς μας. Μεγάλη εξόρμηση προγραμματίζουμε και στις 12/9, στην συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη στο γήπεδο της Ν.Ιωνίας”. 

“Αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ, ντόπιοι και μετανάστες, επισκεφθήκαμε την πλατεία Αμερικής προκειμένου να ενημερώσουμε μετανάστες εργάτες για το συλλαλητήριο στις 15 Σεπτέμβρη”, δήλωσε στην Ε.Α η Φύλλια από την ΚΕΕΡΦΑ Κυψέλης-Πατησίων. “Μοιράσαμε προκηρύξεις στα γαλλικά, στα αγγλικά, στα μπάγκλα και συζητήσαμε για την ανάγκη η 15η του Σεπτέμβρη να είναι μια μεγάλη κινητοποίηση σταθμός για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα”.

Η Τάνια από την ΚΕΕΡΦΑ Κουκακίου-Ν.Κόσμου βρέθηκε στην εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Ηρώδειο, έξω από τη συναυλία αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο. “Εκατοντάδες πήραν την προκήρυξη που καλεί στη διαδήλωση. Ο περισσότερος κόσμος συμφωνούσε, πολλοί ήξεραν ήδη για τη διαδήλωση κι άφηναν το όνομα και το τηλέφωνό τους για να επικοινωνήσουν με την ΚΕΕΡΦΑ”.

Ο Γιάννης από την ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων μας λέει ότι “στις εξορμήσεις στο σταθμό του ΗΣΑΠ και στην πλατεία Μερκουρη ενημερώθηκαν εκατονταδες για την κινητοποίηση του Σαββάτου, ενώ γονείς της γειτονιάς αποφάσισαν να κατέβουν με πανό. Όλα τα καφέ έχουν προκηρύξεις ενώ την Παρασκευή θα υπάρχει μικροφωνική όλο το απόγευμα στο σταθμό. Αντίστοιχα καλή εικονα ήταν και στις εξορμήσεις στη γειτονιά του Θησείου”.

Καλούν 
• ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΙΝΑΠ, ΠΣΕΠ Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, • Σωματεία εργαζόμενων Νοσοκομείων: Γεννηματά, Άγιου Σάββα, Ερυθρού Σταυρού,Αγλαΐα Κυριακού. Β ΕΛΜΕ Κορυδαλλού, Γ ΕΛΜΕ Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων δήμου Αγ.Παρασκευής • Φοιτητικοί σύλλογοι ΣΓΤΚΣ και ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, Παιδαγωγικού Αθήνας • Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών,  • Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών & Προσφύγων, Κοινότητα Μπανγκλαντές,  • KASAPI Hellas - Ενωση Φιλιπινέζων Εργατών, • Αφρικανικό Δίκτυο στην Ελλάδα, Οργάνωση Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, • Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών,  • Δήμος Αθήνας, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Νίκαιας - Ρέντη,  • Δημοτικές Κινήσεις, Κινήσεις LGTBQI+, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αθήνας,  • Ενωτική Πρωτοβουλία Αντιφασιστών Σαλαμίνας,  • Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, • Πρωτοβουλία για το Κλείσιμο των γραφείων της Χρυσής Αυγής • ΑΝΤΑΡΣΥΑ • Ένωση γονέων 3ης κοινότητας Δήμου Αθήνας • Το Μωβ • Κίνηση πολιτών Μοσχάτου Μεσοποταμία • Λαϊκή συνέλευση Γκύζη - Αμπελοκήπων • ΚΕΕΡΦΑ

Στηρίζουν-χαιρετίζουν
Ρέα Γαλανάκη, Φοίβος Δεληβοριάς, Μάρω Δούκα, Κώστας Μανταίος, Εύα Μπέη, Μίλτος Πασχαλίδης, Γεωργία Μαυραγάνη, Στέλλα Πρωτονοταρίου, Γιάννης Σακαρίδης, Μιχάλης Λυμπεράτος, Προκόπης Παπαστράτης, Νίκος Στραβελάκης, Κατερίνα Θωίδου, Ορέστης Ηλίας, Αντώνης Ρέλλας


ΛΟΑΤΚΙ+ μαζί, τσακίστε τους Ναζί 

Δεν θα αφήσουμε τον φόβο και την πατριδοκαπηλία να καταστρέψουν τις ανθρώπινες αξίες μας. Ξεσηκωνόμαστε σε όλη την Ευρώπη κατά του φασισμού.
Το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα, οι ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις σας καλούν στην Ομόνοια για πορεία προς τη Βουλή και στις 7μμ δίνουμε μαζικό παρόν στην μεγαλύτερη συναυλία κατά του φασισμού και του ρατσισμού στο Σύνταγμα. 

Την ίδια ημέρα διοργανώνονται αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Γιάννενα, Ξάνθη, Βόλο.

Οι αξίες και τα δικαιώματα είναι υπόθεση όλων μας! Να μην λείψετε!
 
Οι οργανώσεις:
• Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) • Πολύχρωμο Σχολείο - Rainbow School • Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας • Οικογένειες Ουράνιο Τόξο • Proud Seniors Greece - Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Άνω • Υπερήφανοι Γονείς 

Να ακουστεί η φωνή της αντιφασιστικής πλειοψηφίας

Η επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου 2018, σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία μιας πολύχρονης δικαστικής διαδικασίας. Μετά την ολοκλήρωση των μαρτύρων και των εγγράφων του κατηγορητηρίου και της πολιτικής αγωγής, εκκρεμούν πλέον τα έγγραφα και οι μάρτυρες της υπεράσπισης, πριν φτάσουμε στην τελική φάση των απολογιών των κατηγορουμένων. Εκτίμησή μας είναι ότι η μέχρι σήμερα διαδικασία ήταν αποκαλυπτική και ότι η στοιχειοθέτηση του κατηγορητηρίου, τόσο για τις επιμέρους εγκληματικές πράξεις όσο και για την τέλεσή τους στα πλαίσια της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, είναι πλέον γεγονός.

Συμμεριζόμαστε την αξίωση των θυμάτων, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας, για την ταχεία διεξαγωγή και ολοκλήρωση της διαδικασίας, με εντατικοποίηση των δικασίμων και κάθε είδους απαιτούμενη διευκόλυνση στο έργο του δικαστηρίου.

Ενώνουμε ταυτόχρονα τις φωνές μας, μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους, ντόπιους και μετανάστες, που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στα πλαίσια των αντιφασιστικών κινητοποιήσεων του Σεπτέμβρη. Ανησυχούμε, όπως όλοι, για την άνοδο των φασιστικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών κομμάτων σε πολλές χώρες. Χαιρετίζουμε τα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά κινήματα που τους αντιστέκονται, με τελευταίο δείγμα τη συγκέντρωση των 50.000 αντιφασιστών στο Κέμνιτς της Γερμανίας.

Δίνουμε το «παρών» και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις της 15ης Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα στις 5μμ στην Ομόνοια και στις 7μμ στη συναυλία στο Σύνταγμα. Συμμετέχουμε επίσης στις εκδηλώσεις στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου, για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η φωνή της αντιφασιστικής πλειοψηφίας θα ακουστεί. Το αντιφασιστικό κίνημα έχει μπροστά του μια κρίσιμη μάχη με την ολοκλήρωση της δίκης, που μπορεί και πρέπει να κερδηθεί.

Οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής,
Αθήνα, 6/9/2018

Δ. Ζώτος, Θ. Καμπαγιάννης, Κ. Παπαδάκης, Κ. Σκαρμέας


Καλούμε γονείς και εκπαιδευτικούς

Στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού παίζει τεράστιο ρόλο το σχολείο και η εκπαίδευση. Ένα σχολείο δημοκρατικό κι ανθρώπινο χωράει κι αγκαλιάζει όλα τα παιδιά. Και τα παιδιά των Ελλήνων, αλλά και τα παιδιά των Ρομά, τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων, και τα παιδιά με αναπηρία. Όλα τα παιδιά που εισπράτουν ρατσισμό και ξενοφοβία. Το ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο σε όλα αυτά τα παιδιά, πέρα από δεξιότητες ζωής, δίνει αξίες και τα θωρακίζει για ένα μέλλον που όλοι ονειρευόμαστε. 

Από το ξεκίνημα του ερχομού των μεταναστών πριν μερικές δεκαετίες, υπήρξε ένα εκπαιδευτικό κίνημα που  αγκάλιασε και υποστήριξε αυτά τα παιδιά. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Είχαμε διώξεις και ξενοφοβικές συμπεριφορές, αλλά η αντίσταση ήταν μεγάλη. Ο στόχος από τότε ήταν η εγγραφή όλων των παιδιών στο σχολείο. Στόχο που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε. Τα παιδιά που ήρθαν τότε πλέον έχουν σπουδάσει, εργάζονται κλπ. Τα παιδιά των σημερινών προσφύγων όμως αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές. Πρόσφατα είχαμε την επίθεση στο κοριτσάκι στη Λέσβο και τον ξυλοδαρμό του ανήλικου πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη. Αυτά δείχνουν ότι οι ναζί και η ακροδεξιά δεν έχει κρατήματα. Όταν φτάνει να επιτίθεται σε μικρά παιδιά φαίνεται πόσο επικίνδυνη είναι. Δεν έχει καμιά αρχή, καμιά αξία, είναι εγκληματική οργάνωση. 

Από τη μια έχουμε αυτά τα περιστατικά, από την άλλη όμως έχουμε ένα γερό αντιρατσιστικό κίνημα. Το οποίο υπάρχει και μέσα στα σχολεία. Η πλειονότητα των εκπαιδευτικών και των γονέων υποστηρίζει τα παιδιά των προσφύγων. Και η πολιτεία έχει κάνει βήματα. Μένουν όμως πολλά ακόμα να γίνουν. Το να πάρουν ελληνική υπηκοότητα και χαρτιά όλα τα παιδιά. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες να έχουν όλα όσα τους είναι αναγκαία για να είναι ασφαλή και χαρούμενα παιδιά. Στα σχολεία έχουμε ζήσει πολύ έντονα το φαινόμενο παιδιά να δικαιούνται να φύγουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη και τα χαρτιά τους να καθυστερούν μήνες με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας. 

Να τιμωρούνται άμεσα οι ένοχοι των ρατσιστικών επιθέσεων. Η αστυνομία κωφεύει πολλές φορές, π.χ στη Λέσβο δεν συνέλαβαν με αυτόφωρο τους φασίστες που χτύπησαν το κοριτσάκι. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο αλλά πλέον υπάρχει ένα κίνημα που τα διεκδικεί όλα αυτά. 

Θέλω να καλέσω όλους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, να δώσουν το παρών στην κινητοποίηση στις 15 Σεπτέμβρη και να αγωνιστούμε όλοι μαζί μέσα στο σχολείο αλλά κι έξω από αυτό, μαζί με το κίνημα, να παλέψουμε για έναν άλλο κόσμο. 

Για να γίνει παρελθόν ο ναζισμός κι ο φασισμός κι ο αυριανός κόσμος να είναι της αλληλεγγύης με πρότυπο τα χαρούμενα και φωτεινά πρόσωπα των μικρών παιδιών.

Στέλλα Πρωτονοταρίου
εκπαιδευτικός