Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Η φάμπρικα των “επερωτήσεων”

Για 8η και 9η δικάσιμο αντίστοιχα συνεχίστηκε η ανάγνωση κοινοβουλευτικών ερωτήσεων του Λαγού την 22 και 23/11. Οι συνήγοροι υπεράσπισής του τις προηγούμενες μέρες φρόντισαν να φέρουν μια λίστα που τελικά έφτασε τις 2.182 ερωτήσεις. Σκεφτόμενοι ότι θα καταφέρουν να κρατήσουν το δικαστήριο απασχολημένο για τις δυο αυτές ημέρες, δεν μπήκαν καν στον κόπο να εμφανιστούν. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πιο προκλητικό εμπαιγμό, μια και το δικαστήριο συνέχισε να διαβάζει άχρηστο υλικό ξεδιαλύνοντας τις διπλές ερωτήσεις, πράγμα που είχε ζητήσει από τους συνηγόρους να κάνουν. 

Ανάμεσα στις αμέτρητες προκλήσεις που ακούστηκαν στην αίθουσα, ήταν μια ερώτηση στην οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Λαγός δήλωνε ότι είναι απαράδεκτο να διδάσκεται το Ολοκαύτωμα στα σχολεία και να γίνονται οι αντίστοιχες εκδηλώσεις στις 27 Γενάρη. Κωμικό σημείο ήταν η ερώτηση του υπόδικου ναζί με τίτλο «Σκόπιμη καθυστέρηση της Δίκης για τα υποβρύχια», ρωτώντας τον Υπουργό Δικαιοσύνης «με ποιες διαδικασίες θα μπορέσει να υπερβεί δικονομικά τρυκ που χρησιμοποιούν οι κατηγορούμενοι» για να προκαλέσουν κωλυσιεργία!

Το ογκώδες υλικό που έφερε ο Λαγός στο δικαστήριο, αν και άχρηστο στο περιεχόμενο, δίνει την ευκαιρία στο δικαστήριο και στο κοινό να διαπιστώσουν ότι η γραμμή του «νόμιμου κοινοβουλευτικού κόμματος» είναι, όπως και όλες οι άλλες πράξεις της Χρυσής Αυγής άλλωστε, μια οργανωμένη και σχεδιασμένη διαδικασία. Η ποσότητα των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων ανά έτος εκτινάσσεται από το 2016 και μετά. Ο Λαγός αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, τον καιρό που στη συνείδηση όλου του κόσμου ήταν εδραιωμένο πια ότι αυτή η δίκη δεν θα παρακωλυθεί άλλο: το δικαστήριο είχε μόλις αρχίσει να εξετάζει μάρτυρες. Έτσι, το 2016 είναι η χρονιά που ο Λαγός κάνει 1060 (!) ερωτήσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έκανε κατά μέσο όρο 120 το χρόνο. Το 2017 συνεχίσει με 357 και το 2018 με 458 μέχρι στιγμής. Με άλλα λόγια, όταν η Χρυσή Αυγή διαπίστωσε ότι η ασυλία της από τις αρχές αρχίζει να εξαντλείται, έβαλε το πρωτοπαλίκαρό της να υφάνει όσο πιο καλά γίνεται τον μανδύα.


Επόμενες δικάσιμοι

Νοέμβρης:  
27/11, 28/11 και 29/11 στον Κορυδαλλό.
30/11 στο Εφετείο.

Δεκέμβρης:
3/12, 6/12, 11/12, 12/12, 13/12, 14/12, 18/12, 19/12 και 20/12 στον Κορυδαλλό.
4/12, 7/12 και 10/12 στο Εφετείο.

"Για κάθε Λουκμάν, Παύλο και Ζακ"

Δεκάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες διαδήλωσαν έξω από το δικαστήριο και στη συνέχεια παρακολούθησαν την 296η συνεδρίαση της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 23/11. 

Ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου, Νίκος Κωστόπουλος, έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στην αντιφασιστική κινητοποίηση: «Πριν από δύο μήνες ο αδερφός μου δολοφονήθηκε άγρια στο κέντρο της Αθήνας. Πριν από μερικά χρόνια δύο νέοι άνθρωποι, ο Σαχζάτ Λουκμάν και ο Παύλος Φύσσας, επίσης, δολοφονήθηκαν με φασιστικό τρόπο. Αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα ισχυρίζονται ότι είναι απειλή οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι, οι τρανς, οι τοξικοεξαρτημένοι, οι αλλόθρησκοι, οι διαφορετικοί. Στην πραγματικότητα δεν είναι οι ίδιοι ‘κανονικοί’ άνθρωποι. Είναι αποτρόπαιοι και αδίστακτοι, όπως οι πράξεις τους. Έχουν το θράσος να καταστρέφουν τις ζωές ανθρώπων και των οικογενειών τους. Καθένας από αυτούς τους τρεις είχε όνειρα, διαφορετικά, μα ανθρώπινα και γενναία. Ο Λουκμάν όνειρα για μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας, ο Φύσσας όνειρα για μια ζωή χωρίς φασισμό μα μονάχα σεβασμό για όλους, ο Ζαχαρίας όνειρα για μια ζωή που να χωράει όλους τους ανθρώπους με ποικιλία και ελευθερία. Είμαστε όμως εδώ, δίπλα στις οικογένειες που πενθούν και αγωνίζονται για μια κοινωνία που θα χωράει τους πάντες. Γιατί δεν θέλουμε αλλά θύματα και απαιτούμε δικαιοσύνη. Για κάθε Λουκμάν, για κάθε Φύσσα, για κάθε Ζαχαρία».