Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Αναγνωστέα Μπούκουρα-Αλεξόπουλου: Εκείνοι που … «δεν ήξεραν» επιβεβαιώνουν την εγκληματική δράση

Ο Μπούκουρας μαζί με τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής

Στις 19/12/18 (310η συνεδρίαση) ξεκίνησε η ανάγνωση των εγγράφων των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ε. Μπούκουρα και Χ. Αλεξόπουλου. Οι δυο αυτοί κατηγορούμενοι εκπροσωπούνται από την ίδια δικηγόρο, Β. Πανταζή, και ακολουθούν την ίδια γραμμή, η οποία «καίει» τους πρώην συναγωνιστές τους. «Εμείς δεν είμαστε τραμπούκοι σαν τους υπόλοιπους», είναι αυτό που φαίνεται να προσπαθεί να βγάλει η συνήγορος υπεράσπισης, μέσα από τα έγγραφα που ζήτησε να αναγνωστούν. 

Πριν ωστόσο αρχίσει η διαδικασία αυτή, με τις προκλητικές μεθοδεύσεις της, η συνήγορος έδειξε απαξίωση όχι μόνο σε αυτό το δικαστήριο, αλλά και στο Εφετείο του χρυσαυγίτη Χρήστου Ζέρβα, ο οποίος δικάζεται σε δεύτερο για την επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη: ζήτησε αναβολή από το δικαστήριο του Ζέρβα προκειμένου να παραστεί στη δίκη της ΧΑ και να παραδώσει έγγραφα για τους εντολείς της, αλλά εμφανίστηκε στην τελευταία χωρίς έγγραφα ζητώντας διακοπή! Και μπορεί έτσι ο μαχαιροβγάλτης Ζέρβας να εξασφάλισε άλλον ένα χρόνο εκτός φυλακής με την αναβολή που δόθηκε (βλ. δίκη Ζέρβα), αλλά η πρόεδρος της δίκης της ΧΑ αρνήθηκε να διακόψει. Με έντονη επίπληξη, έδωσε 10 λεπτά προθεσμία στη συνήγορο να προετοιμάσει έγγραφα και της θύμισε ότι η διαδικασία των εγγράφων έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες. «Όλοι λένε για καθυστέρηση της δίκης, [πρέπει] να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», τόνισε πριν τη 10λεπτη διακοπή.

Οι δυο βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν μόνο αφού έμαθαν ότι και οι ίδιοι διώκονται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η δήλωση ανεξαρτητοποίησης του Αλεξόπουλου τον Μάη του 2014, η οποία διαβάστηκε και στο δικαστήριο, ήταν η πρώτη παραδοχή από στέλεχος της ΧΑ ότι υπάρχει εγκληματική δράση: «μετά από την αποκάλυψη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, την οποία αγνοούσα, δεν μπορώ πλέον να είμαι μέλος της κοινοβουλευτικής της ομάδας», δήλωσε κι έγινε έτσι ο πρώτος που έσπασε την ομερτά. Παρόμοιος είναι και ο ισχυρισμός του Μπούκουρα όπως προκύπτει από τα έγγραφά του, αλλά και από όλη την πορεία της υπεράσπισής του μέχρι τώρα, ότι «δεν ήξερε» τι πραγματικά είναι η Χρυσή Αυγή. 

Ο ισχυρισμός αυτός κάνει διπλό κακό στη Χρυσή Αυγή: και επικυρώνει -μετά τις δηλώσεις στη Βουλή- μέσα στο δικαστήριο ότι τα ίδια τα στελέχη της οργάνωσης παραδέχονται την εγκληματική της δράση, ακόμη κι αν το κάνουν για να αποστασιοποιηθούν από αυτήν, και δεν πείθει ως προς το «δεν ήξερε». Δεν πείθει γιατί θυμίζει ανάμεσα σε άλλα την αντίδραση του πρώην χρυσαυγίτη και μάρτυρα κατηγορίας, Ηλία Σταύρου. Ο Σταύρου, χρόνια στέλεχος και επιστημονικός συνεργάτης της ΧΑ, κατά την εξέτασή του σε σχετική ερώτηση της Πανταζή κάγχασε δυνατά και απάντησε: «ο Μπούκουρας δεν ήξερε;» (20/9/17, 182η συνεδρίαση). Ο προστατευόμενος μάρτυρας Δ, που κατέθεσε στις 20/11/17 (202η συνεδρίαση) είχε αναφερθεί εκτενώς στον κεντρικό ρόλο του Μπούκουρα στην Κόρινθο και τις «δράσεις» του τάγματος εφόδου. «O Μπούκουρας [συσπείρωνε] 17χρονα, 18χρονα παιδιά εξαγριωμένα. Είχαν εμποτιστεί» με τις παροτρύνσεις του ίδιου του υποψήφιου τότε βουλευτή «να κάνουμε τη ζωή [των μεταναστών] δύσκολη για να φύγουν, αφού δεν μπορεί να τους διώξει το κράτος». Στο δικαστήριο έχουν υπάρξει στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό το σχέδιο πράγματι το υλοποιούσε η τοπική της Κορίνθου κάτω από την ηγεσία του Μπούκουρα και γι’ αυτό, τα δήθεν «αντιρατσιστικά» αισθήματα που επιχείρησε να δείξει φέρνοντας ως αναγνωστέο τα ένσημα των Πακιστανών υπαλλήλων του (!) μόνο οργή φέρνουν.

Στέλεχος

Τα έγγραφα με τα οποία προσπαθεί να δείξει ότι «δεν ήξερε» δεν πείθουν και για πολλούς ακόμα λόγους: το δικαστήριο έχει δει βίντεο στα οποία δίνει παραγγέλματα σε τάγμα εφόδου έξω από το στρατόπεδο της Κορίνθου, βίντεο στο οποίο ανακοινώνει ότι το τάγμα θα πραγματοποιεί «περίπολα» στην πόλη, καταθέσεις πολλών μαρτύρων –ανάμεσά τους και χρυσαυγιτών- που ξεκαθαρίζουν ότι βουλευτής δεν γίνεται κάποιος αν δεν είναι πρώτα στέλεχος, βίντεο με δηλώσεις του ότι είναι ενταγμένος από το 2009 και πυρηνάρχης Κορίνθου με το χρίσμα του ίδιου του Μιχαλολιάκου. 

Το αποκορύφωμα του ισχυρισμού του Μπούκουρα πάει πέρα κι από το ότι «δεν ήξερε». Η υπεράσπισή του ζήτησε να προβληθεί δήλωσή του στην οποία, αμέσως μετά την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο τον Σεπτέμβρη του 2015 για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Μπούκουρας λέει: «Αν αποδειχτεί οποιαδήποτε ευθύνη της ΧΑ για την εν λόγω εγκληματική πράξη, τότε αυτή πρέπει να διαλυθεί ως οργάνωση και ως κόμμα». Ομολογεί δε στην ίδια δήλωση ότι, επειδή αυτά τα είχε πει από την αρχή, «όλοι οι πρώην συναγωνιστές μου έπεσαν πάνω μου να με φάνε». Πράγμα πολύ ενδεικτικό για το αν αυτοί ένιωθαν ότι βρίσκονται σε «νόμιμο πολιτικό κόμμα» που δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία και δεν ξέρει τον Ρουπακιά.

Τα έγγραφα των Μπούκουρα και Αλεξόπουλου ολοκληρώθηκαν κατά την 311η συνεδρίαση στις 20/12/18. Το 2019 ξεκινάει με το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων να έχει ολοκληρωθεί, καθώς έχουν πλέον μείνει μόλις τρεις βουλευτές. Ο Κ. Μπαρμπαρούσης, ο οποίος έχει διαγραφεί, όχι από την οργάνωση αλλά μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα, για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις μετά το κάλεσμά του στη Βουλή για πραξικόπημα –παρά τα χειροκροτήματα των υπολοίπων χρυσαυγιτών στην αίθουσα και τη δημόσια υποστήριξη από τον Κασιδιάρη στα κανάλια αμέσως μετά. Ο Δ. Κουκούτσης, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, αλλά πριν το κάνει ήταν αυτός που παραδέχτηκε σε ομιλία του σε τοπική ότι πρέπει να υποχωρήσουν προσωρινά «τα μπράτσα», ομολογώντας αφενός τη βία της ΧΑ και αφετέρου την πίεση που δέχεται η συμμορία λόγω της δίκης. Και τέλος ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης, Ν. Μιχαλολιάκος. Η συνεδρίαση της 8/1 ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας και η δίκη συνεχίζεται στις 9/1.


Επόμενες δικάσιμοι

9/1, 10/1, 14/1, 16/1, 17/1, 22/1, 23/1, 24/1, 30/1 και 31/1 στο Εφετείο. 
15/1, 25/1 και 29/1 στον Κορυδαλλό.