Εργατικό κίνημα
Νίκη στη δίκη της Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ

Την Τετάρτη 9/1/19 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, δικάστηκε η μήνυση του εργοδότη Δ. Λαζόπουλου εναντίον 26 απεργών της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε και των συμπαραστατών τους, που είχαν συλληφθεί στις 5/1/15 κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης στο εργοστάσιο, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

 Το δικαστήριο απέρριψε την μήνυση της εργοδοσίας αθωώνοντας έτσι πανηγυρικά τόσο τους απεργούς - στην πλειοψηφία τους μετανάστες εργάτες - όσο και τους συμπαραστάτες τους. 

Στη συνέχεια ο εργοδότης Δημήτρης Λαζόπουλος καταδικάστηκε σε συνολική ποινή 46 μηνών χωρίς αναστολή για το αδίκημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

“Εργαζόμενοι που απέργησαν κάθονται στο εδώλιο μαζί με τους συμπαραστάτες τους μετά από τη μήνυση μιας εταιρίας-σκάνδαλο που είχε δύο νεκρούς και είχε κόσμο απλήρωτο για χρόνια. Από τη μεριά μας παλεύουμε για την αθώωση των εργατών και ταυτόχρονα διεκδικούμε η ανακύκλωση, που είναι δημόσιο αγαθό, να περάσει στο κράτος και όχι στους κερδοσκόπους ιδιώτες”, ανέφερε ο Πέτρος Κωνσταντίνου πριν την έναρξη της δίκης. 

“Πρόκειται για έναν εμβληματικό εργατικό αγώνα γιατί απέδειξε πως όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, από Πακιστάν, από Μπαγκλαντές, από Ινδία, Αλβανοί, Έλληνες μπορούν να οργανώνουν τους αγώνες τους και να νικάνε.  Αυτή η δικαστική νίκη ανήκει πρωτίστως στους εργαζόμενους που έδωσαν αυτή τη μεγάλη μάχη”, ανέφερε μεταξύ άλλων μετά τη δίκη ο δικηγόρος υπεράσπισης των εργαζόμενων και των συμπαραστατών, Γιάννης Αγγελάκης.

Μετά τη δίκη ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών Τζαβέντ Ασλάμ τόνισε πως: “Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους που στάθηκαν στο πλευρό μας μέχρι την τελική δικαίωση. Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΕΡΦΑ και όλα τα μέλη της και καλώ όλους τους μετανάστες εργάτες που δεν είναι γραμμένοι σε σωματεία να έρθουν στην Ένωση Μεταναστών Εργατών και να δυναμώσουμε τη φωνή μας”.

Σε ανακοίνωση της η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει:

"Η δίκη έφερε στο προσκήνιο την ρατσιστική πλευρά των αστυνομικών διώξεων των απεργών καθώς με βάση την μήνυση της εργοδοσίας οι μετανάστες δεν μπορούσαν να ανανεώσουν άδειες παραμονής. Τι έκανε άραγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Εργασίας στο οποίο θητεύει και ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας της Ανοιχτής Πόλης για την κατάργηση αυτών τα ρατσιστικών πολιτικών;".