Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
4 χρόνια δίκη της Χρυσής Αυγής: Όλοι στην απεργιακή διαδήλωση στις 18 Απρίλη στο Εφετείο

Σε αντιφασιστική απεργία μετατρέπεται η κινητοποίηση που καλεί η ΚΕΕΡΦΑ στις 18 Απρίλη στο Εφετείο Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση των τεσσάρων χρόνων από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής. Στάση εργασίας και συμμετοχή στην κινητοποίηση, που θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στις 8.30πμ στο Μετρό Αμπελοκήπων, έχουν ήδη αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ, η ΟΕΝΓΕ και μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα γίνουν σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

Οι απεργιακές αποφάσεις έχουν τεράστια σημασία. Όταν ξεκινούσε η δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη του 2015, ήταν η απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων και η μεγάλη διαδήλωση που βάδισε προς τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού που έστειλε το μήνυμα ότι μια μεγάλη αντιφασιστική πλειοψηφία, με το εργατικό κίνημα μπροστά, απαιτεί την ισόβια καταδίκη των νεοναζί δολοφόνων. Τώρα, που η δίκη έχει μπει στην τελική της φάση, με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και στη συνέχεια με τις απολογίες των κατηγορουμένων, αυτό το μήνυμα πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά. Η απόφαση της ΑΔΕΔΥ και της ΟΕΝΓΕ (μέσα από το 10ο συνέδριό της) ανοίγει το δρόμο για την οργανωμένη παρουσία όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα.

Η σημασία της αντιφασιστικής κινητοποίησης μεγαλώνει, μετά τα “δώρα” που επιχειρεί να κάνει στους χρυσαυγίτες ο νέος Ποινικός Κώδικας που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης είναι να μην περάσει η μείωση των ποινών για την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, να μην περάσει η τροποποποίηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα που μειώνει την ποινή για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία που βαραίνει στη δίκη το Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη, τον Λαγό και την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της ναζιστικής συμμορίας.

Είναι μια αλλαγή που, μαζί με αυτή του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα που αναθεωρεί τον ορισμό του βιασμού προς το χειρότερο, ξεσηκώνει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Η συνδυασμένη προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά φασίστες και βιαστές αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για το αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό, γυναικείο και εργατικό κίνημα. Η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη” συμμετέχει στην αντιφασιστική διαδήλωση στις 18 Απρίλη και καλεί με τη σειρά της όλες τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες του κινήματος να κάνουν το ίδιο.

• Για την ΚΕΕΡΦΑ η 17 και η 18 Απρίλη αποτελούν ένα μεγάλο αντιφασιστικό διήμερο. Η Κίνηση καλεί συγκέντρωση και την προηγούμενη μέρα στο Εφετείο, καθώς συνεχίζεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο χρυσαυγιτών δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν. Το αίτημα είναι το ίδιο: ισόβια στους δολοφόνους του Πακιστανού εργάτη.