Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ώρα να καταρρεύσει όλη η Χ.Α.

27/6, Αντιφασιστική διαδήλωση στο Εφετείο

Συλλαλητήριο στο Εφετείο

Μαζική, μαχητική και οργισμένη ήταν η αντιφασιστική συγκέντρωση και η πορεία την Πέμπτη 27/6 που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ και τη συμμετοχή μιας σειράς εργατικών συνδικάτων, συλλόγων και φορέων, όπως η Β' και η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΕΛΜΕ Εύβοιας, το συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, ο ΦΣ Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών, Φιλοσοφικής, Σλαβικών Σπουδών, Πληροφορικής, Χημικών, αλλά και φοιτητές/τριες από το ΠΑΔΑ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΠΟΕΔΗΝ, ο Σύλλογος Εργαζόμενων νοσ. Αγ. Σάββας, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα», η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες κ.ά.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα ξεκίνησε νωρίς το πρωί στο σταθμό Μετρό Αμπελόκηποι και με πορεία οι εκατοντάδες αντιφασίστες/στριες έφτασαν μπροστά στο Εφετείο όπου έγιναν χαιρετισμοί. Πρώτος μίλησε ο Θ. Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ, ο οποίος τόνισε τον ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος στην πρόοδο της δικαστικής διαδικασίας: «Η πολιτική αγωγή εκτιμά ότι το κατηγορητήριο έχει αποδειχθεί σε βάρος τόσο των μελών όσο και των στελεχών. Χωρίς καμία αμφιβολία, οι πράξεις που εξετάζει το δικαστήριο έχουν πραγματοποιηθεί και ήταν οργανωμένες από τη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής. Αυτή η συντριπτική αποδεικτική διαδικασία έχει επίπτωση μέσα και έξω από το δικαστήριο. Έχει επίπτωση στην απουσία των μαρτύρων υπεράσπισης. Έχει επίπτωση στην εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής όπως είδαμε στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών. Έχει επίπτωση και στις απολογίες: τα μέλη της ΧΑ δηλώνουν πλήρη άγνοια και δηλώνουν ότι δεν βρίσκονταν στο χώρο. Μια γραμμή χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα απέναντι στην οποία το δικαστήριο δυσπιστεί.

Ο ναζισμός και η Χρυσή Αυγή δεν πρόκειται όμως να ηττηθούν πολιτικά μέσα στο δικαστήριο, αλλά στην κοινωνία. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Λέγαμε από την αρχή της δίκης ότι η ΧΑ πρώτα θα απονομιμοποιηθεί στους εργατικούς χώρους, τις γειτονιές, τους χώρους της νεολαίας και στη συνέχεια αυτή η απονομιμοποίηση θα επισφραγιστεί από μια δικαστική απόφαση. Αυτό έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Γι’ αυτό ζητάμε τη μαζική παρουσία σας στη δίκη τους επόμενους μήνες, τη διαρκή κινητοποίηση στις γειτονιές που πάνε να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο».

Η Α. Ερωτοκρίτου, από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων νοσ. Γεννηματάς υπογράμμισε: «Διαδηλώνουμε με μια σειρά συνδικάτων σήμερα. Η εργατική τάξη πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή στην πάλη για να μπουν ισόβια οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, που είναι δεμένη με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό. Προσπαθούν να ρίξουν τις ελλείψεις των νοσοκομείων στις πλάτες των προσφύγων και των μεταναστών. Το εργατικό κίνημα θα βγει ακόμα πιο δυνατό αν καταδικαστούν οι χρυσαυγίτες και μείνουν εκτός βουλής. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε μέχρι να τους στείλουμε στον υπόνομο της ιστορίας».

“Δεν σταματάμε”

Η Ντ. Γκαρανέ, από την Γ’ ΕΛΜΕ συμπλήρωσε την εικόνα των μαχών στα νοσοκομεία με τους αγώνες στην εκπαίδευση: «Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε τη μάχη της υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου ανοιχτού για όλα τα παιδιά με τα προσφυγόπουλα μέσα. Στη Σάμο συνεχίζεται σήμερα: οι φασίστες διώκουν συναδέλφισσα που έδωσε αυτή τη μάχη. Και το κίνημα, καθώς και το συνέδριο της ΔΟΕ, απαντά με συμπαράσταση, δε φοβόμαστε, δεν σταματάμε. Στο σημείο να απολογούνται σήμερα οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα φτάσαμε με τις μάχες του εργατικού κινήματος και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος». Από τη Β’ ΕΛΜΕ χαιρετισμό απεύθυνε ο Α. Ζανιάς, λέγοντας: «Οι φασίστες δεν έχουν καταφέρει να διαβρώσουν τους μαθητές μας, παρότι έγιναν οργανωμένες προσπάθειες να διεισδύσουν στα σχολεία. Αυτό οφείλεται στην πολύ μεγάλη προσπάθεια κι αντίσταση της σχολικής κοινότητας, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Όπου υπήρξε συλλογική οργανωμένη αντίσταση δεν τα κατάφεραν. Όμως όσο η κοινωνία παραμένει ταξική και άδικη ο φασισμός παραμένει εν δυνάμει απειλή. Στο αντιφασιστικό μέτωπο δεν περισσεύει κανένας».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι με πολύ μαζική παρουσία έδειξαν ότι ο φασισμός δεν χωράει στα πανεπιστήμια. Ο Ά. Διονυσακόπουλος από τη Φιλοσοφική Σχολή χαιρέτισε λέγοντας: «Με αποφάσεις των φοιτητικών μας συλλόγων είμαστε εδώ να αποδείξουμε ότι δεν χωράει καμιά φασιστική συμπεριφορά μέσα στα Πανεπιστήμια και για να ενισχύσουμε το αντιφασιστικό κίνημα. Δώσαμε αγώνες ενάντια στη λιτότητα που φέρνουν οι νόμοι Γαβρόγλου καθώς και πολιτικές μάχες ενάντια στο σεξισμό και το ρατσισμό. Έτσι εδώ αγωνιζόμαστε για την καταδίκη των δολοφόνων και για να μην αφήσουμε χώρο στη Χρυσή Αυγή να μπει στη Βουλή». Η Ευγενία Μπουλούζου από τους Μεταλλειολόγους Μηχανικούς τόνισε: «Έχουμε δει τη ΧΑ να κάνει επιθέσεις και δολοφονίες μεταναστών και αντιφασιστών, όπως ο Σαχζάτ Λουκμάν, ο Παύλος Φύσσας, ο Πετρίτ Ζίφλε. Ταυτόχρονα έχει φανεί και ο κατασταλτικός της ρόλος απέναντι στο εργατικό κίνημα, καθώς βρίσκεται πάντα απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων κάνοντας τραμπούκικες επιθέσεις σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές, λειτουργώντας ως μπράβοι προς όφελος των εργοδοτών. Δεν έχουν καμία θέση λοιπόν στα σχολεία, τις σχολές, τους χώρους εργασίας, τις γειτονιές. Το εργατικό και φοιτητικό κίνημα μπορούν και οφείλουν να δώσουν την αναγκαία απάντηση».

“Μέχρι να μπουν στη φυλακή”

Ο Τζ. Ασλάμ εκ μέρους της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας είπε: «Η ΧΑ έχει δολοφονήσει πολλούς. Κάποιοι είναι γνωστοί, πολλοί όμως όχι. Έχουμε καταγγείλει επιθέσεις σε εφτακόσια με χίλια άτομα, θύματα της ΧΑ, με σπασμένα χέρια, ανοιχτά κεφάλια, γεμάτα αίμα… χρειάζεται άλλη απόδειξη; Η ΧΑ ολόκληρη είναι ναζιστική, είναι δολοφόνοι και η θέση τους δεν είναι η Βουλή αλλά η φυλακή. Δεν σταματάμε, δεν φοβόμαστε. Συνεχίζουμε μέχρι να μπουν φυλακή». Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Χ. Χουσεΐν, πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν: «Όποιος έχει ρόπαλα και μαχαίρια και δολοφονεί πώς μπορεί να είναι μέσα στη Βουλή; Όπως έχω πόνο για τον Σαχζάτ Λουκμάν, τον ίδιο πόνο έχω για τον Παύλο Φύσσα. Οι δολοφόνοι τους, που έχουν χτυπήσει και μαχαιρώσει εκατοντάδες ακόμα, πρέπει να μπουν στη φυλακή. Πρέπει να συνεχίσει αυτό το κίνημα, με αυτό έχουμε κερδίσει τη δικαιοσύνη».

Ο Ν. Ελγαντούρ, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, τόνισε: «Το κίνημα είναι αυτό που έκανε τους μάρτυρες της ΧΑ να παραιτηθούν. Που έκανε τους φασίστες να ντραπούν να έρθουν στο δικαστήριο. Η παρουσία σας στη δίκη είναι πολύ σημαντική. Οι φασίστες εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στο Σουδάν που σκοτώνουν τους εξεγερμένους, στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, στη Συρία. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, μαζί να τους ξεριζώσουμε από χώρα σε χώρα».

Ο Λ. Κοντουδάκης, από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας, είπε: «Το 2011-12 βλέποντας το μηχανοκίνητο τάγμα της ΧΑ στη Νίκαια να τρομοκρατεί όλη την περιοχή ήθελα να βοηθήσω να τους σταματήσουμε. Έχω παλέψει το φασισμό 65 χρόνια και έχω δει μια σειρά φασιστικές οργανώσεις. Μόνο όταν έχουν πλάτες εξουσίας ή αστυνομίας δραστηριοποιούνται. Όταν είναι μόνοι τους, είναι κότες. Η ομάδα της ΚΕΕΡΦΑ στη Νίκαια, 4-5 άτομα στην αρχή, ξεκίνησε μαζί με σωματεία του εργατικού κινήματος και άλλες οργανώσεις και φτιάξαμε το αντιφασιστικό κίνημα που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στη διάλυση της Χρυσής Αυγής».

«Η δίκη θα προχωρήσει, θα ολοκληρωθεί και οι ναζί θα πάνε φυλακή. Θα τους διώξουμε και από τις γειτονιές μας. Δε θα λένε αυτοί οι απατεώνες ότι για την ανεργία φταίνε οι μετανάστες. Η αυτοκτονία του εργαζόμενου της ΔΕΛΤΑ που κλείνει μας θυμίζει ποιος φταίει: τα αφεντικά, οι βιομήχανοι. Οι ίδιοι που καλλιεργούσαν το σοβινιστικό μίσος με το μακεδονικό μας λένε να χύσουμε το αίμα μας για τις ΑΟΖ. Δεν θα το χύσουμε, οι λαοί της Μεσογείου και της μέσης Ανατολής είναι αδέρφια μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ξανά και ξανά έχει αρνηθεί χώρους στη ΧΑ. Τα κοινοτικά συμβούλια απαιτήσανε να κλείσουν τα γραφεία της ΧΑ μετά τη δολοφονική επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη και τα επιβάλει αυτά. Με αυτή τη δύναμη θα είναι αντιμέτωπη οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στις 7 Ιούλη, τη δύναμη που μπορεί να τσακίσει τα σχέδιά τους να μας πάνε σε πόλεμο, τη λιτότητα και τον Μιχαλολιάκο και τη συμμορία του», τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Π. Κωνσταντίνου.

Δεκάδες ήταν οι αντιφασίστες/στριες που μπήκαν να παρακολουθήσουν τη δίκη παρά τις μεθοδεύσεις της αστυνομίας που προσπάθησε για άλλη μια φορά να τους εμποδίσει κρατώντας τα 3/4 της αίθουσας άδεια.

Αφροδίτη Φράγκου

ΕΛΜΕ Ευβοίας

Ως σωματείο συμμετείχαμε και κάναμε παρέμβαση σε αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό φεστιβάλ της Χαλκίδας τον Μάιο όπου και αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να παρακολουθήσουμε οργανωμένα τη δίκη στη φάση των απολογιών. Ήρθαμε σήμερα εδώ από τη Χαλκίδα με απόφαση του ΔΣ. Το χρωστάμε αυτό στους εαυτούς μας, στην οικογένεια του Παύλου Φύσσα, στην ηρωική μητέρα του. 

Όταν δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργία των εκπαιδευτικών του 2013. Η είδηση της δολοφονίας έφτασε την τρίτη ημέρα που ήμασταν σε απεργιακές επιτροπές. Απλώθηκε σε όλη την πόλη ως μαύρο σύννεφο. Τότε έγινε ένα πολύ δυναμικό συλλαλητήριο που κυριαρχούσαν τα αντιφασιστικά συνθήματα. Υπάρχει έτσι μια αόρατη κλωστή που μας συνδέει με όλο αυτό. Και βέβαια κατεβαίνουμε ως δηλωτικό της αλληλεγγύης των αντιφασιστών και αντιρατσιστών και ως προσπάθεια να καταπνιγεί επιτέλους αυτό το μόρφωμα το ναζιστικό που έχει σπείρει το μίσος και τον τρόμο.

Χαρά Νίκα

Κατάσταση πανικού

Κυριολεκτικά και μεταφορικά καταρρέει η Χρυσή Αυγή λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Μετά την εκλογική της κατάρρευση στις 26 Μάη και την εδώ και μήνες οργανωτική της κατάρρευση με στελέχη να αποχωρούν εξαπολύοντας μύδρους προς τον Μιχαλολιάκο, ήρθε και η φυσική κατάρρευση. Ο πυρηνάρχης Πατέλης κατά την 367η συνεδρίαση της 27 Ιούνη, λίγα λεπτά μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια της υπεράσπισης να αλλάξει τη σειρά των κατηγορούμενων προκειμένου η απολογία του (που αναμενόταν για τις 28 Ιούλη) να πάει μετά τις εκλογές, λιποθύμησε.

Η κατάρρευση φυσικά ακολουθήθηκε από μια ολόκληρη προσπάθεια της υπεράσπισης να εκμεταλλευτεί την αναστάτωση και να κερδίσει χρόνο. Προσπάθησε να δημιουργήσει ένταση με το κοινό και τους δημοσιογράφους, δασκάλεψε τους κατηγορούμενους Κορκοβίλη και Μιχάλαρο που είχαν σειρά να απολογηθούν, να πουν ότι «ταράχθηκαν» με το περιστατικό και δεν μπορούν να συνεχίσουν, ενώ εξασφάλισε χαρτί γιατρού για τον Πατέλη προκειμένου το δικαστήριο να μην του ζητήσει να είναι παρών την επόμενη ημέρα και να απολογηθεί.

Έξω από τη Βουλή

Κι αν η Χρυσή Αυγή κατάφερε να αποφύγει την απολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας μέσα στην προεκλογική περίοδο, το κατόρθωμά της έχει κοντά ποδάρια. Η συζήτηση για την εγκληματική οργάνωση που καταρρέει έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ο πανικός που δείχνουν οι ενέργειες της ΧΑ επισφραγίζει όλο και περισσότερο στα μάτια όλου του κόσμου ότι η θέση της είναι στη φυλακή. Η πεποίθηση ότι μπορεί το κίνημα να τους πετάξει από τώρα έξω από τη Βουλή κερδίζει έδαφος.

Δεν είναι τυχαίο που ο πυρηνάρχης Νίκαιας λιποθύμησε μέσα σε μια αίθουσα με δεκάδες αντιφασίστες/τριες –και ακόμη δεκάδες απ’ έξω να διαδηλώνουν. Το τάγμα της Νίκαιας έχει αποτύχει να πείσει το δικαστήριο ότι τα πράγματα έγιναν διαφορετικά απ’ ό,τι τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν. Τα μέλη του έχουν τραπεί σε άτακτη φυγή και το ένα μετά το άλλο αρνούνται τα όσα αδιαμφισβήτητα έχουν αποδειχθεί. Η συνεχής δράση του αντιφασιστικού κινήματος έχει καταφέρει να κάνει ξεκάθαρο ότι η οποιαδήποτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή –πόσο μάλλον με το τάγμα της Νίκαιας- είναι ενοχοποιητική. Και ο πυρηνάρχης το γνωρίζει καλά. Ήδη στις 20/9/13, δυο μέρες μετά τη δολοφονία, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τσακανίκα, έλεγε σχετικά με τις διώξεις: «Εγώ επειδή είναι ενδεχόμενο να γαμηθώ, μη με αφήσεις» [..] Τσακανίκας: «Θα με κοιτάνε οι μεγάλοι [σ.σ: η ηγεσία της ΧΑ] και θα γελάνε» [σ.σ: επειδή αποκαλύφθηκε η αιγυπτιακή καταγωγή του]. Πατέλης: «Εμένα θα με κοιτάνε και θα με βαράνε μέσα [σ.σ: στη φυλακή]. Και θα με γαμάνε μαύρες ψωλές». Στις 24/9, πάλι στον Τσακανίκα, λέει: «Θα πάω μέσα κι έχω ένα παιδί έξω». Οι συνομιλίες αυτές ήταν στα αναγνωστέα έγγραφα και το δικαστήριο τις έχει ακούσει.


Τάγμα εφόδου Νίκαιας: Όλοι συνένοχοι!

Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας καλείται, με τις απολογίες του, να εξηγήσει τον ορυμαγδό επικοινωνιών ανάμεσα στα μέλη του τα 55 λεπτά πριν ο Ρουπακιάς μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα, το γεγονός ότι οι κεραίες δείχνουν τους κατηγορούμενους παρόντες στο σημείο της δολοφονίας και το γεγονός ότι οι αυτόπτες μάρτυρες, τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας και τα σήματα ΔΙΑΣ και ΕΚΑΒ επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω. Αποδίδοντας τις κλήσεις σε εντελώς άσχετα ζητήματα, αρνούμενοι την παρουσία τους στο χώρο και, εν τέλει, παραδεχόμενοι ότι μετά τα μεσάνυχτα μίλησαν για τη δολοφονία, οι χρυσαυγίτες όχι μόνο δεν πείθουν ότι οι ίδιοι δεν συμμετείχαν στην επίθεση, αλλά κάνουν αδύνατο στην ηγεσία της ΧΑ να ισχυριστεί, όταν θα έρθει η σειρά της να απολογηθεί, ότι δεν ήξερε ποιος μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα και τι σχέση είχε με την οργάνωση. Ανάμεσα στις επικοινωνίες το βράδυ της δολοφονίας είναι οι παρακάτω:

23.19: Ο Ι. Άγγος ειδοποιεί τον Ι. Καζαντζόγλου για την παρουσία του Παύλου Φύσσα και της παρέας του στο Κοράλλι. Αυτό είναι κάτι που έχουν παραδεχτεί και ο Άγγος και ο Καζαντζόγλου.
23:21: Ο Ι. Καζαντζόγλου συνομιλεί με τον Γ. Πατέλη. Στην απολογία του ο Καζαντζόγλου ισχυρίστηκε ότι μίλησαν για τρικάκια που θα μοίραζαν εν όψει ομιλίας του αρχηγού.
23:26: Ο Γ. Πατέλης συνομιλεί με τον I. Λαγό.
23:28: Φεύγει το μήνυμα από τον υπολογιστή της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας: «Όλοι τώρα στην Τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». 
23:28-23:50: Πολλά από τα μέλη της Ασφάλειας καλούν τους Πατέλη και Καζαντζόγλου. Οι περισσότεροι έχουν καταθέσει ότι μιλούσαν περί ανέμων και υδάτων.  Ο Καζαντζόγλου έχει καταθέσει ότι 23:45 συνάντησε τον Ρουπακιά κοντά στην τοπική και στις 23:50 τον Σταμπέλο. Ο Δήμου έχει καταθέσει ότι την ίδια ώρα έφτασε στο ίδιο σημείο μαζί με τον Σκάλκο και είδε εκεί τον Κομιάνο και άλλους περίπου 15 που δεν αναγνώρισε επειδή φορούσαν κράνη.
23:50: Τελικό μήνυμα Λαγού στον Πατέλη.
00:04: Κλήση στο ΕΚΑΒ (έγγραφο 62), ο Παύλος Φύσσας είναι μαχαιρωμένος.
00:09: ο Ι. Άγγος συνομιλεί με τον Γ. Πατέλη. Σύμφωνα με την απολογία του Άγγου, είχε μόλις μάθει ότι δράστης είναι ο Ρουπακιάς και πήρε τον Πατέλη να τον ρωτήσει μήπως ξέρει κάτι, «γιατί τον ήξερα από την τοπική».
00:11: ο Γ. Σταμπέλος συνομιλεί με τον Γ. Ρουπακιά και στη συνέχεια καλεί τον Ι. Λαγό.
00:15: ο Ι. Λαγός συνομιλεί με τον Γ. Πατέλη.
00:17: ο Γ. Ρουπακιάς συνομιλεί με τον Γ. Πατέλη.
00:22: ο Γ. Ρουπακιάς συνομιλεί με τον Γ. Πατέλη.
00:28: ο Γ. Ρουπακιάς συνομιλεί με τον Γ. Πατέλη.
00:30: ο Ι. Λαγός συνομιλεί με τον Γ. Πατέλη.
00:37: ο Ν. Μιχαλολιάκος συνομιλεί με τον Λαγό.
00:38: ο Ι. Λαγός συνομιλεί με τον Γ. Πατέλη.
00:39: ο Γ. Ρουπακιάς συνομιλεί με τον Γ. Πατέλη.
(οι ώρες των κλήσεων είναι από το αναγνωστέο έγγραφο 275)

Πατέλης, Ρουπακιάς, Σταμπέλος, Λαγός και Μιχαλολιάκος δεν έχουν απολογηθεί ακόμα. Με το δικαστήριο να έχει ακούσει όλους τους χρυσαυγίτες να ξέρουν τον Ρουπακιά, και τους περισσότερους να γνωρίζουν για τη σύλληψή του αμέσως μετά τη δολοφονία, ο Μιχαλολιάκος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι 33 λεπτά μετά το μαχαίρωμα μιλούσε με τον Λαγό περί ανέμων και υδάτων.


Απολογίες με ψέματα

Στις 28/6 ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι Κ. Κορκοβίλης και Α. Μιχάλαρος. Ο Κορκοβίλης προσπάθησε να δείξει ότι την επίμαχη ώρα είχε μόλις ξεκινήσει για τη δουλειά του ως οδηγός απορριμματοφόρου, ωστόσο οι ώρες δουλειάς του δεν ταιριάζουν με αυτή την εξήγηση, αντίφαση που το δικαστήριο επισήμανε. 

Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι οι 3 κλήσεις που είχε μέσα στη νύχτα με τον κατηγορούμενο Καλαρίτη ήταν για …συλλυπητήρια. Ρωτήθηκε επίσης για τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις που το δικαστήριο τον έχει ακούσει να παραδέχεται στο τηλέφωνο (στη φάση των εγγράφων), λέγοντας σε άλλο χρυσαυγίτη που του μιλούσε θορυβημένος για «διακόσιες καταγγελίες [που] οι περισσότερες δεν είναι ψεύτικες»: «εντάξει, γινόταν στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδα. Αυτό ναι, αλλά δεν…» Ο Κορκοβίλης προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει το δικαστήριο ότι μιλούσε για προσωπικές του (!) εκπαιδεύσεις. 

Ο Μιχάλαρος κατέθεσε κι αυτός ότι γνωρίζει τον Ρουπακιά από την τοπική κι ότι ο Ρουπακιάς με τη γυναίκα του κρατούσε το κυλικείο. Αρνήθηκε την παρουσία του στο χώρο της δολοφονίας, παρότι έχει αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες - θύματα. Απέδωσε τις καταθέσεις τους σε πολιτικό κίνητρο. Βέβαια ρωτήθηκε από την έδρα: «Τον Μάρτιο του 2014 στην απολογία σας στην ειδική ανακρίτρια είπατε “το αδίκημα της ανθρωποκτονίας έγινε από ένα και μόνο πρόσωπο”. Αυτή τη βεβαιότητα από που την είχατε, αφού δεν ήσασταν εκεί;». Όταν μάλιστα ρωτήθηκε «όταν ακούτε από την ηγεσία της ΧΑ και τις ανακοινώσεις ότι δεν τον ξέρουν [τον Ρουπακιά], τι σκεφτήκατε; Ενώ όλοι τον ξέρετε; Δεν προβληματιστήκατε;», η υπεράσπιση τον διέκοψε δυο φορές (!) προκειμένου να μην πει κάτι που δεν έπρεπε.


Επόμενες δικάσιμες

Ιούλης: 11/7, 12/7 και 17/7 στον Κορυδαλλό. 
18/7, 22/7, 23/7, 24/7, 25/7 και 26/7 στο Εφετείο.