Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της ΧΑ: Τα φονικά «λεκτικά ατοπήματα» του Πατέλη

Δίκη της Χρυσής Αυγής: Απολογία κατηγορουμένων, Γιώργος Πατέλης, Αθήνα 17/7

Ανοιχτά καρφώματα, καινούριοι και αβάσιμοι ισχυρισμοί και γελοιότητες ήταν το περιεχόμενο της απολογίας του πυρηνάρχη Πατέλη στις 17/7 (369η συνεδρίαση). Ο υπεύθυνος της πιο δολοφονικής τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής υποστήριξε ότι η παρουσία χρυσαυγιτών στο χώρο της δολοφονίας και το sms-κάλεσμα που ο ίδιος έστειλε είναι δυο ανεξάρτητα γεγονότα. Το sms έλεγε: «Όλοι τώρα στην τοπική, όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Και ο Πατέλης, αφού ισχυρίστηκε ότι το κάλεσμα αφορούσε μοίρασμα τρικακίων, προσπάθησε να αποδώσει στον Άγγο τη συγκέντρωση των χρυσαυγιτών που συμμετείχαν στη δολοφονία στο Κερατσίνι.
«Υπάρχουν κάποια κενά που πρέπει κάποια στιγμή να εξηγηθούν. Στέλνετε λέτε σε 15 άτομα το μήνυμα. Και παίρνουν τρικάκια μόνο 2 άτομα [σ.σ: Καζαντζόγλου και Σταμπέλος σύμφωνα με την απολογία Πατέλη]. Στερηθήκατε την ελευθερία σας για ένα χρονικό διάστημα. Δεν αναρωτηθήκατε, ‘ποιος ήταν αυτός που πίσω από την πλάτη μου οργανώνει ανθρώπους να πάνε στο Κοράλλι;’», ρώτησε η πρόεδρος. Ο Πατέλης, που σε κάποια αποστροφή του λόγου του νωρίτερα είχε πει «στις 12:10 με πήρε ο Άγγος. Ο οποίος στην απολογία του… θα σας πω μετά», τώρα απάντησε: «Ξέρω αυτό που σας είπα, ό,τι είπε ο Άγγος». 
Εκνευρισμός
Εκνευρισμένος που ο πελάτης του δεν διατύπωνε το κάρφωμα του Άγγου με αρκετή σαφήνεια, ο συνήγορος του Πατέλη, Γκαβέλας, παρενέβη διακόπτοντας ερώτηση της έδρας: «ο Άγγος ήταν παρών. Πρέπει να καταλάβετε αυτό που σας λέει, δε γίνεται αλλιώς» ενώ στην αμέσως επόμενη φράση του Πατέλη, διέκοψε τον ίδιο: «πες ‘και με όσους έχω μιλήσει…’ Πες το να τελειώνουμε! Πες το επιτέλους!!», φώναξε, με μια νεκρική σιγή να ακολουθεί το ξέσπασμά του.
Για τον Ρουπακιά ο πυρηνάρχης είπε ότι ήταν «ένας αρκετά ενεργός υποστηρικτής με τακτική παρουσία, ο ίδιος και η οικογένειά του. [..] Τον έστελνα Μεσογείων να φέρνει μπλουζάκια. [..] Βοηθούσε γενικά ο Ρουπακιάς παντού». Κάθε άλλο παρά περαστικός δηλαδή. Και κάθε άλλο παρά άγνωστος στα κεντρικά, καθώς μέρος της δουλειάς της Ασφάλειας στη Μεσογείων, για την οποία ο Πατέλης και ο Καζαντζόγλου έπαιρναν μισθό, όπως είπε νωρίτερα στην απολογία του ήταν να «καταγράφουμε τον κόσμο που έμπαινε».
Για τη φράση «εντολή Λαγού» σε δεκάδες από τα μηνύματά του είπε ότι τη χρησιμοποιούσε με δική του πρωτοβουλία ως κίνητρο/φόβητρο για να αυξήσει τη συμμετοχή και …ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό μέσω του δικαστηρίου από τον Λαγό. Για την φράση του «ό,τι κινείται σφάζεται» αλλά και πολλές άλλες παρόμοιες επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι έπεφτε σε «λεκτικά ατοπήματα». Τέλος, αναίρεσε τον μάρτυρα υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου Α. Κωνσταντίνου ότι η ΧΑ διέγραψε όλη την τοπική Νίκαιας λέγοντας ότι ο ίδιος ούτε έχει κληθεί σε πειθαρχικό, ούτε έχει διαγραφεί.