Εργατικό κίνημα
Εκπαιδευτικοί: “Συνεχίζουμε την περσινή μάχη”

17/1/19, Απεργία εκπαιδευτικών-ΑΔΕΔΥ. Φωτό: Κυριάκος Μπάνος

Με την ψυχή στο στόμα δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές έμαθαν πού πρόκειται να βρεθούν την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 5/9 και την Παρασκευή 6/9 στις κεντρικές διευθύνσεις εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να μάθουν πού θα βρεθούν τη νέα σχολική χρονιά η οποία ξεκινάει μόλις 6 μέρες αργότερα την Τετάρτη 11/9.

“Χιλιάδες κενά καλύπτονται τελευταία στιγμή με κόσμο που παίζει τη ζωή του ρουλέτα αν και που θα βρεθεί κάθε χρόνο ακόμα και για 15 χρόνια. Την Πέμπτη που περιμέναμε τα αποτελέσματα, έπεσε το σύστημα και σε όλες τις διευθύνσεις πανελλαδικά ήμασταν εκατοντάδες άνθρωποι στριμωγμένοι και σε ουρές να δούμε πού θα βρεθούμε να δουλεύουμε μέσα στη χρονιά.

Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουμε εδώ και μια βδομάδα πάνω από τους υπολογιστές για να δούμε αν και πού θα δουλέψουμε. Το άγχος, το στρες, μια πραγματική περιπέτεια για τους εκπαιδευτικούς που περνάνε ένα βασανιστικό εξευτελισμό. Γι' αυτό όλος αυτός ο κόσμος τρελαίνεται και εξεγείρεται όπως έδειξε και πέρσι. Και γι' αυτό πρέπει να βάλουμε μπροστά ότι συνεχίζουμε την περσινή μάχη. Να βάλουμε εμείς το ζήτημα των διορισμών στην ατζέντα. Να πιάσουμε το περσινό νήμα των κινητοποιήσεων και το προπέρσινο. Η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει τα δόντια της, εμείς πρέπει να απαντήσουμε με απεργίες και καταλήψεις. Να φέρουμε το θέμα των διορισμών και της μονιμοποίησης στο κέντρο της πολιτικής ατζέντας. Και να το φτάσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι να νικήσουμε και να μονιμοποιηθούμε όλοι” υπογράμμισε ο Νίκος Κουράκης, αναπληρωτής, μέλος του Δικτύου Αντικαπιταλιστών Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”. 

Υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε “Η Τάξη μας” για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Η νέα σχολική χρονιά ανοίγει με ανοιχτές μάχες στην εκπαίδευση για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία, αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του ωραρίου στα επίπεδα του 2013, για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, τη λειτουργία όλων των τμημάτων των σχολείων και την ακύρωση της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας νέος γύρος περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει τα δώρα που θέλει να κάνει η ΝΔ στο κεφάλαιο και ταυτόχρονα να βγάλει τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα. Με τους αγώνες μας μπορούμε να τους σταματήσουμε. Με το άνοιγμα των σχολείων, για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε ό,τι έχει μείνει από τη δημόσια Παιδεία και για να πάρουμε πίσω δικαιώματα και κατακτήσεις που μας κλέψανε με τα μνημόνια, χρειάζεται να διεκδικήσουμε από τα συνδικάτα μας Γενικές Συνελεύσεις με αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια και κλιμάκωση”.