Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη “Συνεργείου”: Όχι χρυσαυγίτες στα μαλακά

Διέκοψε τη συνεδρίασή του αργά το απόγευμα της Τρίτης 10/9 το δικαστήριο για την υπόθεση της επίθεσης μελών της ΧΑ στον Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο στην Ηλιούπολη. Η συνέχιση της δίκης και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένονται στην επόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή 13/9, στις 8.30πμ. Ο Δημήτρης Ζώτος δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη:

“Η πρόταση της εισαγγελέως για απαλλαγή λόγω τυπικών όρων, όλων των κατηγορούμενων είναι εντελώς αναιτιολόγητη. Μπορεί με το νέο ποινικό κώδικα να καταργήθηκε το αδίκημα της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, όμως υπάρχει το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος του Παναγιώτη Δριμυλή. Είναι αναιτιολόγητη η άποψη της εισαγγελέως που έκρινε ότι δεν υπάρχει επικίνδυνη σωματική βλάβη παρά το γεγονός ότι προέκυψε από τη διαδικασία ότι πάνω στο Δρμυλή πέσανε 15 άνθρωποι, τον χτύπαγαν στο κεφάλι, στα πόδια και στο σώμα του με ρόπαλα και κρίπτονάιτ.

Από τη δική μας μεριά υποστηρίξαμε με σθένος ότι υπάρχει το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, γιατί ακριβώς έχουμε μια επίθεση από πολλούς μαζί, που έκαναν κλοιό ουσιαστικά για να αποκλείσουν τη διαφυγή σε όσους βρίσκονταν μέσα στο Συνεργείο. Και μάλιστα είχαν κάνει ολόκληρη παρέκβαση από την πορεία τους για να αποκλείσουν το Συνεργείο, ξέρανε όλοι τι κάνανε. Αυτός είναι ο ορισμός της συνέργειας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Ο ρόλος της ηγεσίας

Και βέβαια αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι το τι ρόλο έπαιζε ο Λαγός, ο Μίχος και όλοι αυτοί από την ηγεσία της ΧΑ. Η παρουσία του Λαγού προέκυψε και από το βίντεο που τράβηξε ένας απλός πολίτης. Ένα από τα σημεία που αναδείξαμε ήταν την τεράστια σημασία που είχε και σε αυτή τη δίκη το γεγονός ότι πολλοί απλοί άνθρωποι δώσανε τα στοιχεία που δεν μπόρεσε να βρει η αστυνομία. Π.χ το βίντεο που ανάρτησε ο πολίτης με την μοτοπορεία των χρυσαυγιτών που την ακολουθούσε η αστυνομία. Σε αυτό το βίντεο φαίνεται και το αυτοκίνητο του Μίχου. Σημαντικό ήταν πως απλός κόσμος έτρεξε στην αστυνομία να δώσει τα νούμερα των αυτοκινήτων και των μηχανών των χρυσαυγιτών που έκαναν την επίθεση. Έτσι έχουμε τα νούμερα από τις μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα των κατηγορούμενων. Το τηλέφωνο που πήρε ένας απλός πολίτης στο Δριμυλή και προειδοποίησε ότι έρχονται. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα να προστατευθούν η δασκάλα και τα παιδιά που έκαναν μάθημα μέσα, αλλά και τα άλλα δυο μέλη του Συνεργείου που βρίσκονταν εκεί και γλύτωσαν το ξύλο. Επίσης σημαντική ήταν η παρέμβαση ενός άλλου απλού πολίτη, αυτή του γιατρού που έβγαλε της φωτογραφίες στις οποίες έχουμε το Μίχο, το Λαγό και όλη τη χρυσαυγίτικη συμμορία. Χωρίς αυτές τις φωτογραφίες δεν θα είχαμε δίκη, δεν θα είχαμε κατηγορούμενους.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα σε αυτή τη δίκη, που αναγκάστηκε και ο ίδιος ο Μίχος να το παραδεχτεί, είναι ότι έχουμε καταγεγραμμένη από την αρχή την παρουσία του Λαγού στην πορεία. Και ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η παραδοχή του Μίχου ότι πήγε στην πορεία γιατί τον πήραν τηλέφωνο από τα κεντρικά. Αυτό σημαίνει πως αυτή τη δράση την γνώριζαν και την οργάνωναν κεντρικά και όχι κάποια περιφερειακή οργάνωση. Δυο βουλευτές, δυο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και ένα μέλος του πολιτικού συμβουλίου ήταν παρόντες στην επίθεση στο Συνεργείο”.

Είναι αδιανόητο μετά από όλα αυτά να πέσουν οι Χρυσαυγίτες στα μαλακά.

Ρεπορτάζ από τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής στη σελ. 15