Στη μαζική άρνηση των εργαζόμενων της Τράπεζας Πειραιώς σκοντάφτει το σχέδιο της εργοδοσίας για μεταφορά τους στη νέα εταιρία διαχείρισης δανείων (RBU) που σύστησε μαζί με τη σουηδική Intrum.
Το σχέδιο για εθελοντική - και όχι υποχρεωτική - μεταφορά εργαζομένων στη νέα εταιρία είχε καταλήξει μετά από συμφωνία της ΟΤΟΕ με την Τράπεζα Πειραιώς και υπό το βάρος των επανειλημμένων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων τη φετινή άνοιξη. Ωστόσο η συμφωνία άφηνε μια σειρά ζητήματα εκκρεμή. Για παράδειγμα η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την υπογραφή της Intrum αφήνοντας τη σουηδική εταιρία εκτός δεσμεύσεων απέναντι στους εργαζόμενους, όπως το αν θα έχουν τα δικαιώματα του τραπεζοϋπαλληλικού κλάδου, το αν θα προχωρήσει σε αντικατάστασή τους από νέους “φτηνότερους” εργαζόμενους στο κοντινό μέλλον κλπ.
“Η Τράπεζα, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα, μετά την άρνηση μεγάλης μερίδας των εργαζομένων να μεταβεί στο νέο σχήμα, εξαπέλυσε ένα κύμα πιέσεων, εκφοβισμού, εκβιαστικών διλημμάτων” καταγγέλει το Συνδικαλιστικό Δίκτυο των εργαζόμενων στις Τράπεζες. “Οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε συναδέλφους που εργάζονται στα RBU, οι οποίοι κλήθηκαν εν μέσω των αδειών του καλοκαιριού να αποφασίσουν εντός 7 ημερολογιακών ημερών για το εργασιακό τους μέλλον είχαν σκοπό τη δημιουργία κλίματος φόβου και πανικού. Όσο για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους της PDS η μεταφορά τους θα είναι υποχρεωτική χωρίς δικαίωμα έκφρασης της βούλησης τους ή μάλλον όποιος εναντιωθεί θα απολύεται... Σήμερα, η διοίκηση της τράπεζας εμφανίζεται έτοιμη να αμφισβητήσει την συμφωνία που υπέγραψαν με την ΟΤΟΕ στο σκέλος του εθελοντικού. Αν η τράπεζα μπορεί να αμφισβητήσει σήμερα την εθελοντική μεταφορά στη νέα εταιρεία, τι εμποδίζει αύριο τη νέα εταιρεία να αμφισβητήσει και όλους τους άλλους όρους;” επισημαίνει και προτείνει το κάλεσμα σύσκεψης των πρωτοβάθμιων σωματείων με την ΟΤΟΕ καθώς και την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας.

