Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Απολογίες ξεφτίλας

Αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο, Απρίλης 2019

Δυο φορές, για τις δυο διαφορετικές επιθέσεις που κατηγορείται ότι πήρε μέρος απολογήθηκε ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Αναστάσιος Πανταζής. Η μία την Τετάρτη 11/9 (378η συνεδρίαση) όταν ολοκληρώνονταν οι απολογίες για την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους Αλιεργάτες  και η άλλη την Δευτέρα 16/9 (380η συνεδρίαση) με την ολοκλήρωση των απολογιών των κατηγορούμενων στην υπόθεση της επίθεσης στους συνδικαλιστές στο Πέραμα.

Από την πρώτη του απολογία ακόμα ο “Τασάρας” – όπως τον αποκαλούσε στις τηλεφωνικές του συνομιλίες ο Λαγός – ακολούθησε την ίδια υπερασπιστική τακτική με τους υπόλοιπους τέσσερις  κατηγορούμενους της υπόθεσης των αλιεργατών. 

“Δεν ήμασταν εκεί”, “τυχαία μας συνέλαβαν”, “δεν είχα καμιά σχέση με τη ΧΑ πριν τον Δεκέμβρη του 2012 που άνοιξαν γραφεία στο Πέραμα”, “δεν είμαι πυρηνάρχης”. Όλοι οι ισχυρισμοί του κατάρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι. 

Για άλλη μια φορά επανέλαβε τις κατηγορίες ενάντια στις ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου “που έγραφαν ότι ήθελαν”, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί ακόμα και οι συγκατηγορούμενοί του κατέθεσαν ότι φόραγε μπλούζα της ΧΑ το βράδυ της επίθεσης στου αλιεργάτες.

Απανωτά ήταν τα ψέματά του και για την σχέση του με την ναζιστική συμμορία. “Μπήκα για να βοηθήσω στα συσσίτια”, ανέφερε για την παρουσία του στο οργανωτικό 5μελές του πυρήνα της ΧΑ στο Πέραμα. “Με το Λαγό δεν είχα σχέση μέχρι τον Δεκέμβρη του 14 που βρεθήκαμε μαζί στη φυλακή”.

Μέσα στην προσπάθειά του να καλυφθεί ο Πανταζής βρέθηκε εκτεθειμένος πολλές φορές. Δεν θυμόταν πότε πήγε πρώτη φορά στις Θερμοπύλες. Δεν θυμόταν αν είχε στείλει μηνύματα “κατ' εντολή Λαγού”. Δεν θυμόταν αν είχε πάρει μέρος σε μοτοπορίες.  Αρνήθηκε την παρουσία του στην ομιλία Μιχαλολιάκου τον Απρίλη του ‘12 ενώ υπάρχουν φωτογραφίες που τον δείχνουν. Όμως σε όλα αυτά το δικαστήριο έχει πραγματική γνώση. 

Οι ίδιες γελοιότητες επαναλήφθηκαν και κατά την κατάθεσή του για την επίθεση στους συνδικαλιστές. Μόνο που αυτή τη φορά δεν μπορούσε να αρνηθεί την παρουσία του. Αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η ομάδα των χρυσαυγιτών ξεκίνησε από τα κεντρικά τους γραφεία, “κάνοντας αφισοκόληση”. Φυσικά δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί δεν βρέθηκαν αφίσες. 

Ο “τρομερός Τασάρας” που σύμφωνα με το μήνυμα του Λαγού “είχε μαζέψει καμιά τριανταριά για να την πέσει στα κομμούνια”, ήταν αυτός που, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, έφυγε πρώτος μόλις ξεκίνησε η επίθεση και έτρεξε από τον φόβο του χωρίς να κοιτάξει πίσω του.

Κανείς δεν ήξερε

Την Τετάρτη 11/9 (378η συνεδρίαση) και την Πέμπτη 12/9 (379η συνεδρίαση) απολογήθηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της επίθεσης στους συνδικαλιστές, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Αντώνης Χατζηδάκης. Τόσο ο Αντωνακόπουλος όσο και ο Καστρινός προσπάθησαν να αποφύγουν οποιαδήποτε εμπλοκή με την επίθεση δηλώνοντας πως βρέθηκαν τυχαία μπροστά στην “συμπλοκή”, όπως τη χαρακτήρισαν, ενώ προσπάθησαν να μειώσουν κάθε σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή.

Ο Αντωνακόπουλος τόνισε πως άκουσε τη φασαρία και έτρεξε προς το σημείο της συμπλοκής. Κρατώντας ίσες αποστάσεις για το περιστατικό μίλησε για κράνη και για καδρόνια και από τις δυο μεριές, όμως στη προσπάθειά του να καλύψει τους χρυσαυγίτες ξέχασε αν είδε τον Πανταζή στην επίθεση, ξέχασε αν οι χρυσαυγίτες κράταγαν αφίσες και τρικάκια και φυσικά ξέχασε αν ο Λαγός σε εκδήλωση στη Ζώνη λίγες μόλις μέρες πριν (στην οποία ο ίδιος ήταν παρών) είχε αναφερθεί “στο απόστημα που πρέπει να σπάσει”. Επίσης ξέχασε τους λόγους επικοινωνίας του Πανταζή μαζί του λίγη ώρα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στον ίδιο τόνο ο Καστρινός μίλησε για τυχαία παρουσία του στο περιστατικό και προσπάθησε να κρύψει τη σχέση του με την ΧΑ. Φυσικά δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς βρίσκεται σε διάφορες φωτογραφίες και βίντεο από εκδηλώσεις της ΧΑ.

Πιο προκλητικός ο Χατζηδάκης, μέλος την περίοδο εκείνη της 5μελούς του Πυρήνα Περάματος, προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ένα εργαζόμενο παιδί που μάλιστα είχε καλές σχέσεις με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και το σωματείο των εργαζόμενων στη Ζώνη.

“Θέλαμε να μοιράσουμε τρικάκια”, τόνισε. “Μετά τις 12 το βράδυ; Σε ποιους μοιράζετε εκείνη την ώρα;” ήταν η απορία της εισαγγελέα. 

Ο Χατζηδάκης ο οποίος παρουσιάστηκε μαζί με τον Πανταζή σαν επικεφαλής του τάγματος εφόδου το βράδυ της επίθεσης μπροστά στο ναυπηγείο Παπίλα στο Πέραμα, τώρα προσπάθησε να πει ότι ο ο ρόλος του ήταν πυροσβεστικός. “Δεν είσασταν εσείς που δώσατε το σήμα της επίθεσης αλλά και της λήξης;”, ανέφερε η πρόεδρος ρωτώντας σύμφωνα με τις προανακριτικές καταθέσεις. “Όχι, εγώ προσπάθησα να σταματήσω τη φασαρία”, ανέφερε τώρα ο χρυσαυγίτης που έγινε αρνάκι.