Εργατικό κίνημα
ΕΛΠΕ: Αντίσταση στις απολύσεις

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Πέμπτη 12/12 απαντάνε οι εργολαβικοί εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ στην ανακοίνωση για 150 απολύσεις από την 1/1/20. Η απεργία που οργανώνει το Σωματείο Εργαζόμενων σε Εργολάβους στις Επιχειρήσεις Πετραιλοειδών, Φυσικού Αερίου και Χημικής Βιομηχανίας (ΣΕΕΕΠΦΧ) θα ξεκινήσει με συγκέντρωση από τις 7πμ μπροστά στις πύλες των εγκαταστάσεων του διυλιστήριου στον Ασπρόπυργο. Τετράωρη στάση εργασίας από τη 1μμ έως τις 5μμ θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 12/12, ενώ τις επόμενες μέρες οργανώνεται η γενίκευση της απεργίας σε όλες τις εγκαταστάσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7πμ και στην είσοδο των εγκαταστάσεων της Θεσσαλονίκης.

Οι απολύσεις στους εργαζόμενους ανακοινώθηκαν μέσω της εταιρίας του εργολάβου Παπανικολάου, της μεγαλύτερης από τις εταιρίες που συνεργάζονται με τα ΕΛΠΕ. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ του έδωσε για το 2020 τις μισές εργατοώρες από άλλες χρονιές οπότε και αποφάσισε να απολύσει το μισό προσωπικό της εταιρίας του.

Αμέσως οι εργαζόμενοι κάλεσαν το σωματείο και οργανώθηκε Γενική Συνέλευση που πήρε ομόφωνη απόφαση για επαναλαμβανόμενες απεργίες. Το σωματείο πήρε απόφαση για άπλωμα της απεργίας σε όλες τις εργολαβικές εταιρίες του κλάδου. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ πριν από λίγες μέρες απαγόρευσε στο σωματείο των εργολαβικών την είσοδο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ!

Ο Χρήστος Ζαρκινός, πρόεδρος του ΣΕΕΕΠΦΧ, μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Οι απολύσεις αυτές είναι μια μεγάλη επίθεση και στον συνδικαλισμό και στο δικαίωμα στη δουλειά. Στείλαμε τα απεργιακά εξώδικα και δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση από την εταιρία. Δεν τους νοιάζει καν να επικοινωνήσουν. Αντί να συζητήσει τις μονιμοποιήσεις μας, μάς απολύει. 

Όλοι μαζί

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για γενικευμένη κυβερνητική γραμμή που έχει δώσει το ΟΚ για χιλιάδες απολύσεις και χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων. Το είδαμε στη ΔΕΗ, το βλέπουμε στις Τράπεζες, τώρα οι απολύσεις απλώνονται και στα ΕΛΠΕ. Σε επόμενη φάση θα πρέπει όλοι αυτοί οι κλάδοι να βρεθούμε στο δρόμο και να διαδηλώσουμε όλοι μαζί. Όλοι οι κλάδοι και τα σωματεία που χτυπιούνται.

Την Πέμπτη 12/12 δίνουμε όλοι ραντεβού στις 7πμ στην πύλη του Ασπρόπυργου. Απ'όλες τις μονάδες της περιοχής από το διυλιστήριο της Ελευσίνας, από τον Ασπρόπυργο αλλά και μαζί οι συνάδελφοι από τις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ. Και αυτή τη φορά δεν θα αφήσουμε κανέναν να μπει μέσα. Άλλωστε αυτή την περίοδο ο Ασπρόπυργος βρίσκεται σε shut down για γενική συντήρηση. Αυτοί που κάνουν την συντήρηση παίζοντας τη ζωή τους κορώνα γράμματα είναι κατά κύριο λόγο εργολαβικοί. 

Ζητάμε τη συμπαράσταση όλων των σωματείων, των συνδικάτων, των ομοσπονδιών. Γι'αυτό ήμασταν στην απεργία της ΔΕΗ και των τραπεζοϋπαλλήλων και θα είμαστε ξανά την Τετάρτη 11/12 στη νέα απεργία των εργαζόμενων στις τράπεζες γιατί πιστεύουμε πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε αυτούς τους αγώνες. Ζητάμε μονιμοποίηση και ΣΣΕ εδώ και τώρα και θα δώσουμε τον αγώνα αυτό μέχρι τέλος”, ανέφερε ο Χ. Ζαρκινός. 

Σε ανακοίνωση/ψήφισμα που εξέδωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια υπογραμμίζεται πως “Την Πέμπτη το πρωί κατεβαίνουμε όλοι στις πύλες των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο με τα πανό μας για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας”. Ανακοινώσεις συμπαράστασης έχουν εκδώσει εκτός από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ), τα Σωματεία των εργολαβικών στη ΔΕΣΦΑ (ΠΣΕΦΑ) και στην ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ), ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ), κ.α.