Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη Χ.Α.: Η Χρυσή Αυγή στο πλευρό των εργοδοτών

Ξεκίνησε στις 28/1 και συνέχισε στις 29/1 (411η και 412η συνεδρίαση) την αγόρευσή του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος. Στο ξεκίνημα τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία και τις επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης: «Η απόφαση που θα εκδώσετε, με τον τεράστιο αντίκτυπο και τις προεκτάσεις της, θα επηρεάσει και διαμορφώσει συνειδήσεις, θα συμβάλει στον καθορισμό της κατεύθυνσης των πράξεων χιλιάδων ανθρώπων, θα επηρεάσει και θα συγκαθορίσει, μαζί με την άγρυπνη στάση του αγωνιζόμενου λαού μας, την ίδια την ιστορία». 

Επιχειρηματολόγησε στη συνέχεια ότι η Αρχή του Αρχηγού προκύπτει ακόμη κι από το «επίσημο» καταστατικό της Χρυσής Αυγής. 

Ο Θ. Θεοδωρόπουλος ανέλυσε και τον αναντικατάστατο ρόλο των υπόλοιπων μελών της ηγεσίας της ΧΑ, παρά το γεγονός ότι, όπως έδειξε, η ΧΑ είναι μια αρχηγική οργάνωση. Οι ηγέτες της ναζιστικής συμμορίας καθοδηγούν τις τοπικές οργανώσεις, οργανώνουν την τρομοκρατική δράση τους, πολλές φορές συμμετέχουν σε αυτή στην πρώτη γραμμή (όπως στο παλιό Εφετείο, στο Συνεργείο, στην Πάρο και αλλού). Στέλνουν μήνυμα στήριξης της δράσης αυτής με τους δημόσιους επαίνους τους στις πιο μάχιμες τοπικές.

Όσον αφορά την επίθεση στο ΠΑΜΕ, ο συνήγορος υπογράμμισε: «Η Ζώνη του Περάματος αποτελούσε και αποτελεί χώρο οικονομικής και πολιτικής ισχύος. […] Οι εργοδότες επιδίωκαν την ανεμπόδιστη αύξηση των κερδών τους και την μεταφορά των συνεπειών της κρίσης στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι επεδίωκαν τη διατήρηση των κεκτημένων τους, την αύξηση των μισθών και την υπογραφή ΣΣΕ. […] Τα προαναφερόμενα αποτελούν το υπόβαθρο, κατά την κρίση μας, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η επίθεση κατά του ΠΑΜΕ». Πράγματι, με πλήθος στοιχείων, από δηλώσεις της ηγεσίας και κυρίως των βουλευτών της ΧΑ μέχρι άρθρα των εργοδοτών και δηλώσεις των «συνδικαλιστών» της ναζιστικής συμμορίας, ο συνήγορος έδειξε την πλήρη υιοθέτηση των εργοδοτικών στόχων από τη Χρυσή Αυγή.

Κεντρική απόφαση

Με εξίσου πλούσιο υλικό που προέκυψε από την πολύχρονη διαδικασία της δίκης, ο Θ. Θεοδωρόπουλος απέδειξε την συμμετοχή της ηγεσίας αλλά και το γεγονός ότι η επίθεση αυτή ήταν κεντρική απόφαση. Από τις προαναγγελίες στη Ζώνη ένα μήνα πριν, μέχρι τα μηνύματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης και, φυσικά, όλη τη διαδικασία συγκάλυψης που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες, με δηλώσεις και άρθρα. Τόσο στην προαναγγελία, όσο και στο μηχανισμό συγκάλυψης συμμετείχαν πολλοί βουλευτές της ΧΑ. Κεντρικό φυσικά πρόσωπο ο Λαγός, του οποίου τα μηνύματα δείχνουν και την –σε ζωντανό χρόνο- καθοδήγηση που παρείχε και ενημέρωση που λάμβανε από το τάγμα εφόδου.

Πάλι βασισμένος σε όλο το υλικό (καταθέσεις μαρτύρων, απολογίες κατηγορούμενων, μηνύματα, ευρήματα στα γραφεία της ΧΑ, τραυματισμοί κ.ά), το οποίο παρουσίασε με επιμέλεια και κάθε λεπτομέρεια, ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής περιέγραψε όλα τα χαρακτηριστικά και τα γεγονότα της επίθεσης κι έτσι τεκμηρίωσε τον ανθρωποκτόνο σκοπό της και τον οργανωμένο χαρακτήρα της. Έδειξε ότι «δεν ήταν μία τυχαία συνάντηση. […] Το τάγμα εφόδου ήταν σε ετοιμότητα περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία. Μόλις έγινε ο εντοπισμός των αφισοκολλητών, τα μέλη της ΧΑ ειδοποιήθηκαν, συγκροτήθηκαν σε τάγμα σε ελάχιστο χρόνο, οπλίστηκαν και ενήργησαν με τον τρόπο που έχει προαναφερθεί από όλους μας, υλοποιώντας το σχέδιο της ηγεσίας της ΧΑ».

Στη συνέχεια ανέλυσε τα συμπεράσματα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το μέρος αυτό της αγόρευσης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10/2 που συνεχίζεται η δίκη.


Δικάσιμες Φλεβάρη

10/2, 11/2, 12/2, 17/2, 20/2, 21/2, 25/2 και 26/2 στο Εφετείο.
13/2, 19/2 και 27/2 στον Κορυδαλλό.