Εργατικό κίνημα
Εκλογές στο ΜΕΤΡΟ

Οι "μνημονιακού" χαρακτήρα επιθέσεις εις βάρος των εργαζομένων στις συγκοινωνίες συνεχίζονται από την κυβέρνηση με ακόμη μεγαλύτερη ένταση απ' ότι με την προηγούμενη. Δίνεται η εντύπωση ότι το μνησίκακο μένος του Μητσοτακέικου -καί οχι μόνο- από την περίοδο των επικών αγώνων της Ε.Α.Σ. διατηρειται άσβεστο και εκδηλώνεται με εκδικητικότητα σε κάθε ευκαιρία. Μέσω της Εργατικής Αλληλεγγύης έχουμε αναφερθεί ήδη εκτενώς στο φύλλο 1404 στις ανορθολογικές και διαλυτικές βλαπτικές μεταθέσεις εναντίον στοχοποιημένων εργαζομένων στο Μετρό. 

Εκ παραλλήλου αναφέρονται από συναδέλφους οχλήσεις ότι αμφισβητείται διαχρονικώς η νομιμότητα μέρους διαφόρων αποδοχών/επιδομάτων τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ότι πρόκειται να -ή έχει ήδη- ζητηθεί η αναδρομική επιστροφή φημολογούμενων τεράστιων ποσών πίσω στην εταιρεία. Ακόμη και ανθυγιεινά επιδόματα από συναδέλφους που εργάζονται στους άκρως βεβαρυμένους και ρυπαρότατους χώρους του κακοσυντηρούμενου υπογείου δικτύου! 

Νεοδημοκρατική “παράγκα”

Όλες αυτές και πολλές άλλες μικρότερες ληστρικές επιδρομές των τελευταίων βδομάδων εναντίον μας, πυροδότησαν κρίση και άνοιξαν ανεπανόρθωτα ρήγματα στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΛΜΑ (Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνων). Κάποιοι εκ των δεξιών συνδικαλιστών φέρονται ως περισότερο επιρρεπείς σε ανίερες πιέσεις κύκλων της άρχουσας τάξης που εξασκούνται μέσω της νεοδημοκρατικής "παράγκας". Υπήρξαν φαινόμενα δημόσιας υπονόμευσης και "αδειάσματος" των συνδικαλιστικών μας παρεμβάσεων που κανονικά επισύρουν παραπομπή σε Γεν. Συνέλευση για βαριές πειθαρχικές κυρώσεις. 

Ο ποταπός γκαιμπελισμός του πολιτικο-δημοσιογραφικού συμπλέγματος, συνέβαλε αναμφίβολα και αυτός σε έναν πρόσκαιρο ενδοσυνδικαλιστικό αποσυντονισμό. Το αποτέλεσμα είναι ότι κατέρρευσε η συνοχή του Δ.Σ. μόλις στό 1/4 της κανονικης του θητείας και προκηρύσσονται πρόωρες αρχαιρεσίες. 

Πλανάται πλάνην οικτράν η δεξιά νομίζοντας ότι μπορεί να κρατηθούμε επί μακρόν αποδιοργανωμένοι και αποπροσανατολισμένοι. Πέραν του γενικότερου αναβρασμού που επικρατεί, επιχειρείται για πρώτη φορά το κατέβασμα αντικαπιταλιστικού ψηφοδελτίου προσπαθώντας να συσπειρώσει κόσμο με αγωνιστική διάθεση. Με όλους τους προοδευτικούς συνδυασμούς σε κινητικότητα, δικαιολογείται η αισιοδοξία πως η κυβερνητική επιρροή στά συνδικαλιστικά μας πράγματα θα είναι -και μάλλον ήδη είναι- περιορισμένη σε ένα απόλυτο μίνιμουμ. Ήδη ένα πολύτιμο βήμα είναι η συμμετοχή μας με 24ωρη απεργία όλων των συγκοινωνιών στην πανεργατική απεργία της 18ης Φλεβάρη. Η συνέλευση που έκανε το σωματείο την περασμένη Τρίτη, είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή, συζητήθηκαν οι επιθέσεις της κυβέρνησης και η πανεργατική απεργία στην οποία ήδη είχε αποφασιστεί η συμμετοχή μας. Με το μαζικό κατέβασμά μας στην απεργία για το ασφαλιστικό μπορούμε να μπούμε σε τροχιά κλιμάκωσης. 

Νικόλαος Σμπαρούνης
Συγκοινωνιολόγος, Μετρό Αθηνών