Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Κινητοποίηση αλληλεγγύης στην Μαλακάσα 15/2

15/2, Συγκέντρωση της ΚΕΕΡΦΑ στο στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που ζουν στο στρατόπεδο της Μαλακάσας πραγματοποίησαν οι τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου, Μαρουσιού, Χαλανδρίου και Βριλησσίων στις 15/2. Με φόντο την προσπάθεια εφαρμογής των ρατσιστικών σχεδίων της κυβέρνησης, η κινητοποίηση αλληλεγγύης έστειλε μήνυμα ότι πρόσφυγες και ντόπιοι, παλεύοντας μαζί, θα εμποδίσουν την κυβέρνηση να μετατρέψει τα στρατόπεδα σε κλειστά κέντρα κράτησης.

Η ΚΕΕΡΦΑ των βορείων προαστίων επισκέπτεται τακτικά το στρατόπεδο εδώ και χρόνια, και ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά, με μεγάλα κλιμάκια και εξορμήσεις πόρτα-πόρτα. Όμως αυτή τη φορά πέντε περιπολικά της ΕΛΑΣ περίμεναν στην είσοδο, καθώς η συγκέντρωση αλληλεγγύης ήταν δημοσιοποιημένη, με τους αστυνομικούς να ισχυρίζονται ότι «δεν επιτρέπεται η είσοδος»! Οι τοπικές επιτροπές έβγαλαν σχετική καταγγελία.

Εν όψει της κινητοποίησης, ο Στέφανος Γανωτής, εκπαιδευτικός και πρώην υπεύθυνος εκπαίδευσης στο στρατόπεδο της Μαλακάσας, είχε δηλώσει στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Η Μαλακάσα είναι μια βραδυφλεγής βόμβα μέσα στην Αττική. Ένας χώρος στοίβαξης ψυχών χωρίς κανένα μέλλον. Ένας τόπος δύσκολος από πλευράς καιρικών συνθηκών, απομονωμένος και αποκομμένος από τον αστικό ιστό, με μοναδικό τρόπο επικοινωνίας το τραίνο του ΟΣΕ που όμως κατά καιρούς η χρήση του είναι απαγορευτική λόγω κόστους από τους πρόσφυγες που ζούνε  στον καταυλισμό. Ένας χώρος-στρατόπεδο με κάθε τι εκεί μέσα να θυμίζει στους πρόσφυγες-κρατουμένους ότι είναι "ανεπιθύμητοι" στην υπόλοιπη κοινωνία. Ένα γκέτο όπου η στοίβαξη σε κοντέινερς και σε σκηνές δίνει σιγά-σιγά τη θέση της στην προοπτική μιας πιο "σταθερής" στοίβαξης σε σπίτια που χτίζει το κράτος για να απομονώσει κάποια στιγμή τελείως τους "κρατούμενους" που τόλμησαν να παρεισφρήσουν στην "καθωσπρέπει κοινωνία μας" και τώρα "απειλούν να ισλαμοποιήσουν την αγία ελληνική οικογένεια"... Τους ανθρώπους αυτούς που τόλμησαν να κάνουν το "έγκλημα" να φύγουν από μια πατρίδα-κόλαση στην οποία καθημερινά έβλεπαν τον θάνατο να απειλεί τους ίδιους και τα παιδιά τους και να έρθουν να "μολύνουν" τον ελληνικό και ευρωπαϊκό "παράδεισο". Ε λοιπόν, σε αυτούς τους "άθλιους εισβολείς" εμείς στεκόμαστε αλληλέγγυοι και διεκδικούμε για όλους αυτούς τους "κολασμένους της γης" το αυτονόητο: το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια».

Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι

Παρά τα εμπόδια που έβαλε η ΕΛΑΣ, οι πρόσφυγες ήρθαν στην είσοδο του στρατοπέδου ακούγοντας το σύνθημα «say it loud, say it clear, refugees are welcome here». Η πολύγλωσση εφημερίδα της ΚΕΕΡΦΑ μοιράστηκε μαζικά, με τη βοήθεια και των ίδιων των προσφύγων που έπαιρναν αντίτυπα και τα έδιναν και σε άλλους, ενώ ένας πρόσφυγας και μια προσφύγισσα από το Αφγανιστάν διάβασαν από τη ντουντούκα το κάλεσμα για το συλλαλητήριο στις 21 Μάρτη στα φαρσί και εξήγησαν την πρόταση της ΚΕΕΡΦΑ για οργανωμένο κατέβασμα με πούλμαν.

«Η κατάσταση εδώ είναι δύσκολη διότι κάποιοι ζουν σε σκηνές, δεν ξέρω πόσες οικογένειες ακριβώς αλλά αρκετές», είπε στην ΕΑ η Ρούκια, η προσφύγισσα που είχε νωρίτερα μιλήσει στους συγκεντρωμένους πρόσφυγες. «Βρέχει και ζουν στις σκηνές. Οι περισσότερες είναι στα μεγάλα στέγαστρα. Στα κοντέινερ είναι κάπως καλύτερα, αλλά όχι καλά. Όσοι είναι στις σκηνές χρησιμοποιούν τις χημικές τουαλέτες και τα εξωτερικά ντους, όπου το νερό δεν είναι ζεστό. Φαγητό φέρνουν κάποιες οργανώσεις. Όσον αφορά τις διαδικασίες ασύλου, εγώ είμαι εδώ τέσσερις μήνες και δεν έχω καταγραφεί. Έχουμε στείλει τα χαρτιά μας με μέηλ και περιμένουμε, η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Μερικά παιδιά πηγαίνουν σχολείο. Κάποια που έχουν έρθει πιο πρόσφατα δεν έχουν γραφτεί ακόμα, γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν τα εμβόλια και κάποια χαρτιά. Τα δικά μου παιδιά πηγαίνουν κανονικά σχολείο με πούλμαν. Χαίρονται πολύ γι’ αυτό. Το βασικό πρόβλημα του στρατοπέδου είναι η μετακίνηση. Πρέπει για παράδειγμα να πάμε στο νοσοκομείο, για τα εμβόλια, για ψώνια, για κάθε δουλειά που έχουμε και στο τρένο ζητάνε 4 ευρώ για κάθε επιβάτη, ακόμη και για τα ανήλικα παιδιά. Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτό για τους πρόσφυγες. Στις κινητοποιήσεις πολύς κόσμος θέλει να κατέβει οργανωμένα και χαίρονται πολύ που υπάρχει η δυνατότητα να βάλει πούλμαν η ΚΕΕΡΦΑ».