Καταπίεση και απελευθέρωση
Η Πάλη των Γυναικών: Ξεσηκώνουμε εργατικούς χώρους και γειτονιές για τις 8 Μάρτη

12/2, Εκδήλωση για τις 8 Μάρτη στο Περιστέρι. Φωτό: Σπύρος Γεωργακόπουλος

Σε κέντρα οργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών σε κάθε χώρο και γειτονιά μετατρέπονται οι εκδηλώσεις της «Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη». Παντού η συζήτηση ανοίγει όλες τις πλευρές της μάχης ενάντια στο σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση και καταλήγει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσης με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Σε όλες τις εκδηλώσεις, η πανεργατική απεργία στις 18 Φλεβάρη ενάντια στο νέο ασφαλιστικό σφαγείο αναδείχτηκε επίσης ως μεγάλος σταθμός στην πάλη ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης. Ότι το πετσόκομμα των συντάξεων, η αύξηση των χρόνων δουλειάς, το χτύπημα των ασφαλιστικών ταμείων, η είσοδος των ιδιωτών στην κοινωνική ασφάλιση, φορτώνουν έξτρα βάρη στις γυναίκες, ήταν γενικό συμπέρασμα. Η Κίνηση οργάνωνε δικό της μπλοκ στην απεργία, καλώντας όλες και όλους τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στις 8 Μάρτη.

«Είμαι στην Ελλάδα πολλά χρόνια», είπε η Σταυρούλα, χειροτέχνισσα στο Θησείο, στην εκδήλωση που έγινε στις 12/2 στα Πετράλωνα. «Όταν πρωτοήρθα, για να αποκτήσει ένας μετανάστης ή μια μετανάστρια ΑΜΚΑ έπρεπε να έχει σύμβαση εργασίας. Αλλά για να έχει σύμβαση εργασίας έπρεπε πρώτα να αποκτήσει ΑΜΚΑ! Αυτό τον παραλογισμό είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Ένας αντίστοιχος παραλογισμός ακούω τώρα ότι συνεχίζεται με το επίδομα “γέννας”, όπως είπαν οι ομιλήτριες εδώ. Επίσης δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν να μιλούν για τα “αγέννητα” παιδιά, όταν δεν υπάρχει καμιά πρόνοια για τα γεννημένα και τις μητέρες τους, όταν δεν τους ενδιαφέρει πώς καταφέρνουν να τα μεγαλώνουν. Είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας αν θα κρατήσει ένα παιδί ή αν θα κάνει έκτρωση. Αυτό ξέρω εγώ. Είναι σημαντικό να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και στο Θησείο, στους χειροτέχνες, μπορούμε να το οργανώσουμε».

Την κουβέντα είχαν ανοίξει η Παναγιώτα Ζιντίλη, φοιτήτρια στο Πάντειο και η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, εργαζόμενη στο υπουργείο Πολιτισμού που είχαν αναφερθεί σε όλες τις σεξιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και τη σημασία της φετινής 8 Μάρτη. Είχαν επίσης φέρει πολλές εικόνες από την αντίσταση των γυναικών εδώ και διεθνώς και είχαν καλέσει όλες και όλους να συμμετέχουν στις δράσεις τοπικά για την επιτυχία της συγκέντρωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Περίπου τριάντα άτομα συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Περιστέρι στις 12/2», μας είπε η Λίλιαν Μπουρίτη, «Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς και μέλος της “Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη” αναφέρθηκε εκτενώς στις οικονομικές επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στις γυναίκες που, σε συνδυασμό με τις ιδεολογικές, στοχεύουν να τσακίσουν κατακτήσεις δεκαετιών. Από την άλλη μίλησε για το γυναικείο κίνημα που ξεσηκώνεται παντού και τόνισε τη σημασία της πανεργατικής στις 18 Φλεβάρη ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Επιπτώσεις

Στη συνέχεια η Ματίνα Τριανταφύλλου από το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στάθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης πάνω στις γυναίκες, μιλώντας για το πόσες ανασφάλιστες αναγκάστηκαν, μέσα σε αυτή την περίοδο, να επισκεφτούν το Ιατρείο για να έχουν μια στοιχειώδη περίθαλψη. Περιέγραψε επίσης με τα καλύτερα λόγια την περσινή απεργία στις 8 Μάρτη και τόνισε πως, πατώντας πάνω σε αυτή την επιτυχία, αντίστοιχα μπορούμε να την οργανώσουμε και φέτος.

Ακολούθησαν πολλές παρεμβάσεις. Η Μαρία από τη Φιλοσοφική αναφέρθηκε στο τρανσοφοβικό μάθημα στο τμήμα Ψυχολογίας που έφερε θύελλα αντιδράσεων και περιέγραψε πώς οργανώνουν την 8 Μάρτη στη σχολή της. Η Στέλλα, εργαζόμενη στο δήμο, στάθηκε με τη σειρά της στη σημασία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη και  μίλησε για την κυβερνητική υποκρισία που δίνει επιδόματα “γέννας” την ίδια ώρα που άλλα βασικά επιδόματα, όπως πχ στις μονογονεϊκές οικογένειες, έχουν κοπεί. Όλες και όλοι συμφωνήσαμε σε δράσεις τοπικά για την επιτυχία της 8 Μάρτη. Την επόμενη μέρα, κάναμε παρέμβαση στη συνέλευση των εργαζόμενων του δήμου, όπου μοιράσαμε την προκήρυξή μας και καταθέσαμε το ψήφισμα. Θα συνεχίσουμε δυναμικά μέχρι την τελευταία μέρα».

«Μαζικές αφισοκολλήσεις, εξορμήσεις στα σχολεία και τη γειτονιά, κατάθεση ψηφισμάτων στα σωματεία τοπικά, αποφασίσαμε στην εκδήλωση για τις 8 Μάρτη στη Νέα Σμύρνη στις 15/2», μας είπε η Κατερίνα Σεβαστάκη, «Τη συζήτηση άνοιξε η Ζαννέτα Λυσικάτου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας και μέλος της “Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη” που στάθηκε σε όλα τα μέτωπα του αντισεξιστικού αγώνα, ενημέρωσε για τις απεργιακές αποφάσεις των συνδικάτων για τις 8 Μάρτη και το πρόγραμμα της κινητοποίησης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πολιτικά προχωρήματα που έχουν γίνει από την περσινή επιτυχημένη απεργία. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μάχες που έχουν ανοίξει στους εργατικούς χώρους και τις σχολές, αλλά και τις δυνατότητες για μαζικό κατέβασμα στη συγκέντρωση. Ήδη η τοπική ΕΛΜΕ έχει πάρει απόφαση συμμετοχής στις 8 Μάρτη».