Καταπίεση και απελευθέρωση
Το μήνυμα της απεργιακής 8 Μάρτη απλώνεται παντού

25/2, Αργυρούπολη. Φωτό: Γιάννης Αγγελόπουλος

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών στις 8 Μάρτη και των απεργιακών διαδηλώσεων την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Με εκδηλώσεις, εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις και άλλες δράσεις, η καμπάνια που οργανώνει η «Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη» προϊδεάζει για την επιτυχία των κινητοποιήσεων.

Σε αυτό το δισέλιδο παρουσιάζουμε εικόνες από τις εκδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας σε εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές. Ο κύκλος των συζητήσεων θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία μέρα σε μια σειρά ακόμα χώρους (βλέπε σελίδια 17). Παντού η συμμετοχή είναι μεγάλη και η πολιτική συζήτηση πλούσια. Η μάχη ενάντια στο σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση έχει γίνει κεντρική για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, για τη νεολαία. Την Κυριακή 8 Μάρτη αυτό θα εκφραστεί μαζικά και στο δρόμο.


 

28/2, ΑΑΔΕ. Φωτό: Ιλιρίντα Μουσαράι

 

ΑΑΔΕ

Πάνω από τριάντα εργαζόμενες συμμετείχαν στην εκδήλωση για τις 8 Μάρτη στην ΑΑΔΕ στην Καλλιθέα. Η συμμετοχή αλλά και οι τοποθετήσεις έκφραζαν οργή για τις επιθέσεις, ανάγκη πολιτικής συζήτησης αλλά και διάθεση αντίστασης σε όλα τα μέτωπα.

Την κουβέντα άνοιξαν η Τιάνα Ανδρέου, μέλος του ΔΣ της ΟΣΥΟ και η Λένα Βερδέ, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη, που μίλησαν για όλες τις μάχες ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις που είναι ανοιχτές, για τις ρίζες της καταπίεσης, για το διεθνές κίνημα, για τα 110 χρόνια από την καθιέρωση της 8 Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, για την επιτυχία της περσινής απεργιακής κινητοποίησης και τη σημασία μιας ακόμα μεγαλύτερης φέτος.

Ακολούθησε πλήθος τοποθετήσεων. Ένα από τα ζητήματα που αναδείχτηκαν ήταν η ύπαρξη παιδικού σταθμού στο χώρο που όμως δεν λειτουργεί λόγω μη πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Επίσης η προσπάθεια της «αξιολόγησης» των εργαζόμενων, μετά από τριάντα και τριανταπέντε χρόνια δουλειάς, με στόχο τον υποβιβασμό, τον εκφοβισμό και γιατί όχι, τις απολύσεις. Το γεγονός ότι οι γυναίκες εργαζόμενες είναι ακόμα πιο ευάλωτες σε αυτές τις επιθέσεις, ήταν κοινή πεποίθηση. Παραδείγματα σεξιστικής συμπεριφοράς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους μπήκαν επίσης στην κουβέντα, καθώς και εμπειρίες για το πώς οι γυναίκες φορτώνονται στις πλάτες τους τα βάρη της οικογένειας και του σπιτιού.

«Να οργανωθούμε», είπε μια εργαζόμενη κόντρα στην απογοήτευση και την παραίτηση που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο, ενώ πολλές θύμισαν τις μεγάλες μάχες που έχουν δώσει οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών στο παρελθόν. «Η κοινή πάλη είναι η λύση», είπε μία άλλη. Το αίτημα προς το Σύλλογο Εργαζόμενων στο χώρο και το ΔΣ της ΟΣΥΟ να πάρουν απόφαση στήριξης της απεργιακής 8 Μάρτη, να οργανώσουν την κινητοποίηση και τη συμμετοχή τους με πανό, ακούστηκε δυνατά. Πέντε εργαζόμενες προμηθεύτηκαν το βιβλίο της Μαρίας Στύλλου «Η Πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών», ενώ η πλειοψηφία έκφρασε τον ενθουσιασμό της για την οργάνωση της συζήτησης στο χώρο και την ανάγκη να επαναληφθεί σύντομα.


 

Πειραιάς

Τα αιτήματα της φετινής απεργιακής 8 Μάρτη ενάντια στις οικονομικές και ιδεολογικές επιθέσεις της κυβέρνησης τη ΝΔ, αλλά και τους τρόπους οργάνωσης της κινητοποίησης για να έχει επιτυχία και μαζικότητα, ανέδειξε η Κατερίνα Θωίδου, συμβασιούχος ΟΑΕΔ και δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, στην εκδήλωση που έγινε στον Πειραιά στις 27/2. «Δεν θα πληρώσουμε εμείς τα βάρη της κρίσης», είπε, «αντίθετα έχουμε να παλέψουμε ενάντια σε ένα σύστημα που γεννά το σεξισμό και την καταπίεση».

Στη συνέχεια, η Μαρία Ζαχαρίου, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τόνισε ότι η επίθεση στις γυναίκες είναι επίθεση σε όλη την εργατική τάξη. Η κατάργηση των δικαιωμάτων των γυναικών ανοίγει το δρόμο για επέκταση των επιθέσεων σε όλους τους εργαζόμενους, είπε, συμπληρώνοντας πως ο σεξισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο τα αφεντικά προσπαθούν να διασπάσουν την ενότητά τους. Έφερε παραδείγματα τέτοιων επιθέσεων στις ναυτιλιακές εταιρίες και τον επισιτισμό, με απολύσεις εγκύων και γυναικών με καρκίνο.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε απόλυση εγκύου η οποία κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας και δικαιώθηκε. Όταν όμως επέστρεψε στη δουλειά, το αφεντικό της την έβαλε να σηκώνει βαριά πράγματα για να χάσει το μωρό ή να φύγει μόνη της. Σε τέτοια σημεία έχει φτάσει η εργοδοτική εκδικητικότητα και αυθαιρεσία. Επίσης πρόβαλε πόσο πιο δύσκολα προσλαμβάνονται οι γυναίκες λόγω του ότι κάποια στιγμή μπορεί να κάνουν οικογένεια και αυτό δεν συμφέρει τα αφεντικά, αλλά και τις δυσκολίες που έχουν στο να συμμετέχουν στη ζωή και τις διοικήσεις των συνδικάτων. Στα δεκαεννιά μέλη του ΔΣ του ΕΚΠ, υπάρχει μόνο μια γυναίκα, η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις με πολλές εργαζόμενες να καταθέτουν την εμπειρία τους από το πώς οι γυναίκες εξαναγκάζονται να πηγαίνουν στη δουλειά ακόμα και τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης τους ή να μένουν πολύ λίγο χρόνο στο σπίτι αφού γεννήσουν. Επίσης για το πώς είναι αναγκασμένες να πληρώνουν ακριβά για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους. Οι γυναίκες είτε ως μητέρες είτε ως γιαγιάδες καλύπτουν τις τρύπες του συστήματος, ήταν το κοινό συμπέρασμα. Ωστόσο, δεν έλειψαν οι εικόνες της αντίστασης και του ξεσηκωμού διεθνώς και στην Ελλάδα. Η γραμματέας του ΕΚΠ δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει το  ψήφισμα για την απεργιακή 8 Μάρτη στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του, ενώ όλες και όλοι δήλωσαν συμμετοχή στην κινητοποίηση. 


  

27/2, Μαρούσι. Φωτό: Θάνος Τζινιέρης

Μαρούσι

Με τη συμμετοχή τεσσάρων προσφυγισσών από το στρατόπεδο της Μαλακάσας έγινε η εκδήλωση στο Μαρούσι στις 27/2. Η Μασούντα, δασκάλα από το Αφγανιστάν, αναφέρθηκε στην εισήγησή της στις πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο, αλλά και στην ανάλογη άθλια κατάσταση στη Μόρια από όπου μαθαίνουν νέα. Τόνισε ότι οι πρόσφυγες παλεύουν ενάντια στην κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος που τους έχει κλεισμένους σε φυλακές και καταπατά θεμελιώδη δικαιώματά τους, αντίθετα ευχαριστούν το λαό της χώρας που τους συμπαραστέκεται και είναι φιλόξενος και στο πλευρό τους.

Μαζί της η Ζαννέτα Λυσικάτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς, μίλησε για την απεργία στην Υγεία στις 5 Μάρτη που υπερασπίζεται το δικαίωμα της πρόσβασης στα νοσοκομεία για όλες και όλους και που συνδέεται άμεσα με την 8 Μάρτη και την πάλη των γυναικών. Αναφέρθηκε επίσης σε όλα τα μέτωπα της μάχης ενάντια στη σεξιστική καταπίεση και στην οργάνωση της φετινής κινητοποίησης σε όλους τους χώρους.

Μία ακόμα προσφύγισσα που πήρε το λόγο στη συζήτηση περιέγραψε πιο αναλυτικά τι σημαίνει για τις γυναίκες και τα παιδιά να στερούνται ΑΜΚΑ και άρα την πρόσβαση στην Υγεία, για τις έγκυες να μην έχουν ιατρική παρακολούθηση, για όλους και όλες να μην μπορούν να μετακινηθούν πουθενά λόγω πανάκριβων εισιτηρίων. Ο Γιώργος αναφέρθηκε στην υπόθεση Γουάινσταϊν, του βιαστή μεγαλοπαραγωγού του Χόλυγουντ που χρησιμοποίησε γυναίκα δικηγόρο για να πείσει ότι δεν διέπραξε τα εγκλήματά του. Η Χαρίτα μίλησε για τη δύναμη του γυναικείου κινήματος σήμερα, καθώς μπορεί να μην είναι καινούργιο αλλά σίγουρα είναι η πρώτη φορά που είναι τόσο εκτεταμένο και υπόθεση όλων.

Η Δήμητρα αναφέρθηκε στις μπαλαρίνες της Όπερας του Παρισιού, θυμίζοντας ότι πριν την παράστασή τους στο δρόμο μπροστά στους απεργούς, οι ίδιες είχαν αντιδράσει στην συνεργασία με έναν πασίγνωστο, πλην όμως σεξιστή και ομοφοβικό μπαλαρίνο που θαυμάζει τον Τραμπ και τον Πούτιν, αναγκάζοντας την Όπερα να ακυρώσει την παράσταση μαζί του. Ο Θοδωρής μίλησε για τα εμπόδια που έχει ο ίδιος με τη γυναίκα του στο να “υιοθετήσουν” ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, καθώς η στέρηση ΑΜΚΑ σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να απευθυνούν σε δημόσιο νοσοκομείο αν χρειαστεί.

Η Ολυμπία, ψυχολόγος, έκφρασε την οργή της για το τρανσοφοβικό μάθημα στη Φιλοσοφική της Αθήνας που πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα, τονίζοντας ότι τέτοιες επιθέσεις πρέπει να παίρνουν άμεση απάντηση. Με αφορμή αυτή την τοποθέτηση, η Άννα, φοιτήτρια της σχολής, περιέγραψε την κινητοποίηση των φοιτητών και του συλλόγου για το θέμα.

Συνέχεια της εκδήλωσης ήταν η εξόρμηση στο στρατόπεδο της Μαλακάσας το Σάββατο 29/2, με τη συμμετοχή δύο μελών της Κίνησης για την απεργιακή 8 Μάρτη και δύο προσφυγισσών, που μαζί γύρισαν όλο το χώρο και ενημέρωσαν για την κινητοποίηση. Ένα λεωφορείο θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής 8 Μάρτη από το στρατόπεδο για τη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος.


 Στους χώρους

«Σε απόφαση για ενημέρωση όλων των εργαζόμενων της ΕΡΤ για την απεργιακή 8 Μάρτη και τη διαδήλωση στην Κλαυθμώνος κατέληξε η εκδήλωση στο Ραδιομέγαρο στις 25/2», μας είπε η Αλεξάνδρα Μαρτίνη. «Την κουβέντα άνοιξαν η Ντέπυ Βρεττού, εργαζόμενη στην ΕΡΤ και η Καίτη Θεοδωρίδου, πρόεδρος του ΠΣΥΠΕΡΤ, που μίλησαν για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στο χώρο, τις σεξιστικές συμπεριφορές ανωτέρων, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο να συνδικαλίζονται λόγω οικογένειας και έλλειψης χρόνου. Είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να παλέψουν τα συνδικάτα της ΕΡΤ, τόνισαν, ενώ η Αργυρή Ερωτοκρίτου έφερε αντίστοιχες εικόνες από όλους τους χώρους. Όπως ειπώθηκε, με αφορμή την 8 Μάρτη, η ΕΡΤ θα αφιερώσει χρόνο στο θέμα, προβάλλοντας συνεντεύξεις και ταινίες γυναικών σκηνοθετριών, ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες στο χώρο της τέχνης και της πολιτικής κ.α».

Κέντρο οργάνωσης της 8 Μάρτη έγινε και η εκδήλωση στο ΓΟΝΚ στις 28/2. Η Μαριάνθη, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο, άνοιξε τη συζήτηση εστιάζοντας σε τρία σημεία. Το πρώτο ήταν οι διαφημιστικές εκστρατείες που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες σεξιστικά. Το δεύτερο ήταν η επίθεση στο κράτος πρόνοιας, εξηγώντας ότι η διάλυσή του επιβαρύνει τις γυναίκες. Και το τρίτο ήταν τα σεξιστικά στερεότυπα, που στο χώρο της Υγείας είναι ακόμα πιο έντονα, απέναντι π.χ στις νοσηλεύτριες.

Μαζί της η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος, εξήγησε γιατί η φετινή 8 Μάρτη ξεκινάει από καλύτερη αφετηρία από ποτέ, γιατί είναι αντικυβερνητική, γιατί συνδέεται με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό αλλά και με την απεργία των νοσοκομείων τρεις μέρες νωρίτερα ενάντια στις επιθέσεις στην Υγεία. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ένας νοσηλευτής μίλησε για την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι εκλογές του Σωματείου και για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ ώστε να σπάσει η συνδικαλιστική αδράνεια που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο χώρο.

Είχε προηγηθεί η εκδήλωση στο Δήμο Αγίας Παρασκευής στις 27/2, η οποία συνέπεσε με το νέο της μονιμοποίησης 47 εργαζόμενων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου. Η Βιβή, εργαζόμενη στο χώρο, μετέφερε τη χαρά των συναδελφισσών της, μία εκ των οποίων δήλωσε ότι τώρα επιτέλους μπορεί να κάνει παιδιά καθώς πριν η εργασιακή ανασφάλεια δεν της το επέτρεπε. Η Στέλλα, επίσης εργαζόμενη στο χώρο, τόνισε ότι η κρίση εκτός από επιθέσεις έχει φέρει στο προσκήνιο και τους οργανωμένους αγώνες των γυναικών.

Εκδηλώσεις έγιναν ακόμα στο νοσοκομείο Αγία Όλγα, όπου αποφασίστηκε περιοδεία για την ενημέρωση όλων των εργαζόμενων για την απεργιακή 8 Μάρτη, αλλά και στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, όπου ο Σύλλογος Εργαζόμενων ήταν από τους πρώτους που πήρε απόφαση στήριξης της κινητοποίησης.

«Η εκδήλωση στο Πάντειο στις 26/2 συνδυάστηκε με πολλά ερωτήματα για τις αιτίες του σεξισμού και τον αποτελεσματικότερο τρόπο πάλης”, μας είπε η Παναγιώτα Ζιντίλη, φοιτήτρια της σχολής που μαζί με την Αργυρή Ερωτοκρίτου άνοιξαν τη συζήτηση. «Αποφασίσαμε σαν Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη να οργανώσουμε προβολή της ταινίας “Ψωμί και Τριαντάφυλλα” μέσα στην επόμενη βδομάδα, να κάνουμε εξορμήσεις ενημέρωσης των συμφοιτητών/τριών μας και να φτιάξουμε το πανό μας για τη διαδήλωση».


Στις γειτονιές 

Πλήθος κόσμου της γειτονιάς παρακολούθησε την εκδήλωση στην Αργυρούπολη στις 25/2, «ανάμεσά τους εκπαιδευτικοί, γονείς, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, αγωνιστές και αγωνίστριες τοπικών κινημάτων και της αριστεράς», μας είπε η Βάσια Τσώνη. «Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς και η Ανθή Βελλή, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, μίλησαν για όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ στις γυναίκες και την ανάγκη απάντησης μέσα από τα συνδικάτα. Και οι δύο στάθηκαν στο ρόλο της καταπίεσης στον καπιταλισμό, με τη δεύτερη να χαρακτηρίζει την πάλη για τη γυναικεία απελευθέρωση ως αντικαπιταλιστική μάχη.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Άννα Στάμου από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας συνέδεσε τη μάχη ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Πολλές γυναίκες μίλησαν για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενες και μητέρες. Μαθήτρια δημοτικού πήρε επίσης το λόγο για να ρωτήσει γιατί στην αρχαιότητα λάτρευαν τη γυναίκα σα Θεά, ενώ τώρα δεν ισχύει το ίδιο. Η συμμετοχή της στη συζήτηση εντυπωσίασε. Το μεγάλο ερώτημα, αν οι άντρες συνολικά έχουν όφελος από την καταπίεση των γυναικών, άνοιξε επίσης πολύ κάνοντας πλούσια την κουβέντα.

Πηγαδάκια

Οι τοποθετήσεις ήταν τόσο πολλές που δεν μας έφτανε η ώρα, με αποτέλεσμα να συνεχίσουμε τα πηγαδάκια και μετά το τέλος της εκδήλωσης. Αρκετοί αγόρασαν το βιβλίο της Μαρίας Στύλλου “Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών”, ενίσχυσαν οικονομικά την καμπάνια για τις 8 Μάρτη και δήλωσαν συμμετοχή στις δράσεις τοπικά για την οργάνωσή της. Το γεγονός ότι ο ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Β-Β-Β και ο ΣΕΠΕ Αλίμου-Αργυρούπολης-Ελληνικού «Ο Θουκιδίδης» στηρίζουν τις κινητοποιήσεις της 8 Μάρτη σχολιάστηκε θετικά».

Για το σεξισμό στο χώρο της τέχνης μίλησε η Λήδα Καζαντζάκη, πανεπιστημιακός, στην εισήγησή της στην εκδήλωση στην Κυψέλη στις 27/2. Μέσα από ιστορικά παραδείγματα, τόνισε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έχουν οι γυναίκες στο να αναδειχτούν και να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει και σε αυτό τον τομέα. «Σε αντίθεση με τους άντρες, δεν έχουμε πολλές γυναίκες καλλιτέχνιδες να μεγαλουργούν», είπε, σε ένα σύστημα που τελικά προωθεί το ρόλο τους ως μοντέλων παρά ως δημιουργών.

Ακολούθησε η Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικός, που μίλησε για τις ταξικές ρίζες της καταπίεσης, το ρόλο της οικογένειας στον καπιταλισμό, τους μεγάλους αγώνες του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο από τα πρώτα του βήματα μέχρι σήμερα. Ανέδειξε ιστορικά τα αδιέξοδα των απόψεων που βλέπουν το γυναικείο ζήτημα ως πόλεμο των δυο φύλων σε αντίθεση με τις κατακτήσεις που έφερνε η σύνδεσή του με το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του. «Η 8 Μάρτη δεν θα υπήρχε χωρίς αυτή τη σύνδεση», τόνισε. Οι εισηγήσεις των δύο ομιλητριών προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση, με εννιά άτομα από το ακροατήριο να παίρνουν το λόγο.

«Εργαζόμενες/οι από πολλούς χώρους συμμετείχαν στην εκδήλωση στο Ίλιον στις 27/2», μας είπε η Ιωάννα Παυλοπούλου. «Τη συζήτηση άνοιξαν η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς και η Λίλιαν Μπουρίτη από την Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη.  Η σημασία της φετινής κινητοποίησης, πατώντας στην επιτυχία της περσινής που για πρώτη φορά ήταν απεργιακή στην Ελλάδα, αναδείχτηκε τόσο από τις εισηγήσεις όσο και από τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν. Τα παραδείγματα για το πόσο οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όλων των αγώνων ήταν πολλά, το ίδιο και για την ανάγκη κλιμάκωσης της μάχης ενάντια στη σεξιστική καταπίεση. Οργανώνοντας την εκδήλωση συναντήσαμε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από κόσμο που, ακόμα και αν δεν κατάφερε να παραβρεθεί, έδειξε διάθεση να συμμετέχει στις δράσεις για τις 8 Μάρτη αλλά και στην ίδια την κινητοποίηση».

Οι εξορμήσεις στις γειτονιές βρίσκουν αντίστοιχη ανταπόκριση με τις εκδηλώσεις. Σε περιοδεία την Πέμπτη 27/2 στα Πετράλωνα, μαγαζιά διακόσμησαν την πρόσοψή τους με την αφίσα για τις 8 Μάρτη, ενώ πολλοί περαστικοί ενημερώθηκαν από τα μέλη της Κίνησης για την απεργιακή κινητοποίηση.