Καταπίεση και απελευθέρωση
ΣΕΚ - Συνδιάσκεψη: Δίνουμε τη μάχη ενάντια στον σεξισμό και τον ρατσισμό

15/2, Επίσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στο καμπ της Μαλακάσας. Φωτό: Αφροδίτη Φράγκου

Συνεχίζουμε την παρουσίαση της Συνδιάσκεψης του ΣΕΚ που έγινε 21-23/2 στην Αθήνα. Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις στις συζητήσεις για την Πάλη για Απελευθέρωση των Γυναικών και για τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους νεοναζί.


Φέτος στο Πάντειο έχουμε ξεκινήσει την καμπάνια για τις 8 Μάρτη με εξορμήσεις και αφισοκολλήσεις φέρνοντας τις εικόνες από όλο τον κόσμο, τις γυναίκες στη Χιλή, τις γυναίκες στο Ιράκ, τις απεργούς μπαλαρίνες στη Γαλλία. Οργανώσαμε σύσκεψη για τις 8 Μάρτη, μαζί με συμφοιτήτριες μας από τη σχολή που μπήκαν δυναμικά και έτσι στήσαμε την Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη Παντείου. Η πρωτοβουλία για την απεργιακή 8 Μάρτη χρειάζεται να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά στις σχολές και τους χώρους εργασίας, τόνισε η Παναγιώτα Ζ. φοιτήτρια, από τον πυρήνα Καλλιθέας

Η οργή των γυναικών ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις της ΝΔ υπάρχει και στις γειτονιές. Στην εκδήλωση που κάναμε στο Περιστέρι για τις 8 Μάρτη, συμμετείχε κόσμος του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μετά την επιτυχία της περσινής καμπάνιας, έχει μπει στη μάχη για να συνεχίσουμε και να απλώσουμε αυτόν τον αγώνα.  Την παραμονή της 8 Μάρτη φέτος οργανώνεται μαθητική συναυλία στο Περιστέρι και βάζουμε τα δυνατά μας για να κινητοποιήσουμε και τους μαθητές, τόνισε η Λίλιαν Μ. από τον πυρήνα Περιστερίου. 

Φέτος τις 8 Μάρτη την οργανώνουμε ταυτόχρονα με τη μάχη που έδινε μια συναδέλφισσα καθαρίστρια απέναντι στο αφεντικό της. Παρότι αντιμετωπίσαμε τον πιο χυδαίο σεξισμό απέναντι στις γυναίκες όλο το διάστημα που παλεύαμε για να πάρει πίσω τα λεφτά που της είχε κατακλέψει, με απειλές, τελικά τα καταφέραμε και η κοπέλα πήρε τα λεφτά της. Αποδείξαμε ότι δεν είναι ανίκητα τα αφεντικά όπως ανίκητη δεν είναι και η κυβέρνηση και οι σεξιστικές της επιθέσεις. Όταν κινούμαστε έχουμε τη δύναμη να τους νικήσουμε. Τώρα οργανώνουμε σύσκεψη που την καλεί το ίδιο το σωματείο καλώντας όλα τα σωματεία και το εργατικό κέντρο να συμμετέχουν, τόνισε  η Αγγέλα Χ. καθαρίστρια από τον πυρήνα Ηρακλείου Κρήτης.

Λίγο πριν τις γιορτές εκδηλώθηκε σεξιστική συμπεριφορά από συνάδελφο προς μαθήτριες της Α’ Λυκείου στο σχολείο που δουλεύω. Οι μαθήτριες ύψωσαν ανάστημα και εμείς ανοίξαμε το ζήτημα απέναντι σε απόψεις που ήθελαν να κρατηθεί χαμηλά το θέμα ή έλεγαν ότι κάτι τέτοιο ίσως θα λειτουργούσε αρνητικά και διασπαστικά μπροστά στις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε όλοι μαζί στο εργατικό κίνημα. Απαντήσαμε ότι η μάχη ενάντια στον σεξισμό ή τον ρατσισμό είναι αλληλένδετες με τον αγώνα που δίνουμε για την υπεράσπιση των σχολείων και της δημόσιας Παιδείας. Κερδίζοντας συναδέλφισσες και συναδέλφους που ύψωσαν το ανάστημά τους σε αυτό το περιστατικό διασφαλίζεται η πραγματική ενότητα και δυναμώνει ο κοινός αγώνας όλων μας κόντρα στις επιθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε η Γεωργία Κ. εκπαιδευτικός από τον πυρήνα Ν. Φιλαδέλφειας.

Αντισυγκέντρωση

Φέτος στα Γιάννενα πέρα από την Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη απόφαση έχουν πάρει η τοπική ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ και άλλα σωματεία. Αξιοποιούμε την απόφαση της ΠΟΣΠΕΡΤ για να κινητοποιήσουμε τις συναδέλφισσες στην ΕΡΑ στα Γιάννενα, τους συλλόγους των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια και βέβαια τα νοσοκομεία. Χθες συμμετείχαμε με το πανό της κίνησης στην αντισυγκέντρωση κόντρα στο «αφήστε με να ζήσω» που είχε την στήριξη και της Μητρόπολης, και έγινε πορεία στην πόλη. Ακολουθεί εκδήλωση μέσα στο πανεπιστήμιο και εξορμήσεις στο ΔΗΠΕΘΕ που ανεβάζει την αντισεξιστική παράσταση Νόρα του Ίψεν, τόνισε η Λουίζα Γ. γιατρός από τον πυρήνα Ιωαννίνων.

Τα ζητήματα σεξουαλικότητας και φύλου αλλά και το ζήτημα των περιθωριοποιημένων και ευάλωτων πληθυσμών (οροθετικοί/ες, χρήστες/τριες κλπ) είναι πολύ πιο προσιτά στην εργατική τάξη και τη νεολαία σήμερα απ’ ό,τι ήταν ακόμη και μόλις 5 χρόνια πριν. Δεν έχουμε πια να κάνουμε με μια συζήτηση που έχει ανοίξει, αλλά με μια μάχη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο καθήκον, να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Ζακ, να φτάσει το αίτημα της πολιτικής αγωγής για αλλαγή του βουλεύματος, σε κάθε χώρο και σχολή και να βγουν ψηφίσματα, τόνισε η Αφροδίτη Φ. από τον πυρήνα Αμαρουσίου. 

Και η φετινή 8 Μάρτη είναι απεργιακή καθώς παρότι Κυριακή και μαγαζιά είναι ανοιχτά και υπηρεσίες του Δήμου δουλεύουν. Η εκδήλωση που οργανώσαμε πέρσι στο εργοτάξιο του δεξιοκρατούμενου δήμου Αθήνας για τις 8 Μάρτη ήταν μια μικρή επανάσταση για το χώρο και συμμετείχαμε μαζικά στη συγκέντρωση με κίτρινα γιλέκα. Φέτος είχαμε ξανά μια πετυχημένη εκδήλωση με μουσικά δρώμενα, παρουσία και των δύο σωματείων που υπέγραψαν το ψήφισμα για τις 8Μ, και ετοιμαζόμαστε να κατεβούμε ξανά οργανωμένα, τόνισε η Μαρία Α. εργαζόμενη στο Δήμο Αθήνας, από τον πυρήνα Αιγάλεω.

Κάναμε την επιλογή να πάμε στα Μελίσσια και να συνδεθούμε με τον κόσμο που ήθελε να υπερασπιστεί τα προσφυγόπουλα απέναντι στη δημοτική αρχή που είναι ΝΔ σε μια γειτονιά που δεν είχαμε παρουσία. Η παρέμβασή μας έπαιξε ρόλο για να πετύχουμε μια μικρή νίκη, κάνοντας και μια μεγάλη εκδήλωση με πάνω από 80 άτομα. Συντονιστήκαμε με τους συλλόγους γονέων και έτσι τα παιδιά ήρθαν στη δομή. Η υπεράσπιση του αγώνα των μαθητών που έκαναν κατάληψη στα Βριλήσσια από το δημοτικό μας σχήμα άνοιξε τη συζήτηση και πάνω στο ρατσισμό και τους φασίστες και τώρα μπροστά μας έχουμε μεγάλη μαθητική συναυλία για τις 21 Μάρτη, τόνισε ο Ορέστης Η. από τον πυρήνα Βριλησσίων. 

Κυνηγητό

Η οργάνωση της 21Μ έχει ιδιαίτερη σημασία στην Ξάνθη. Στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης εξελίσσεται ένα άγριο κυνηγητό των προσφύγων από την αστυνομία ενώ έχουν ανοίξει στρατόπεδα. Θα επισκεφτούμε το στρατόπεδο στην Καβάλα όπου βρίσκονται 1000 πρόσφυγες, μαζί με τους ενεργούς πολίτες για την αλληλεγγύη στην πόλη που θα διαδηλώσουμε μαζί στις 21Μ. Κόσμος της αλληλεγγύης που απογοητεύεται από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ εμπνέεται από τις προσπάθειές μας και χρειάζεται να τον κερδίσουμε στη δράση. Ταυτόχρονα, εκ μέρους των ίδιων των αρχών γίνεται η σύνδεση του προσφυγικού με τη μειονότητα μέσω της ρατσιστικής  εκστρατείας περί «αλλοίωσης πληθυσμού» από το στόμα του ίδιου νέου περιφερειακού διευθυντή της αστυνομίας. Έχει τεράστια σημασία να κατεβάσουμε τον κόσμο κόντρα στον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία που καλλιεργεί η ΝΔ, τόνισε ο Τζεμαλί Μ. από τον πυρήνα Ξάνθης

Το ρεζουμέ του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη διαδικασία ασύλου είναι μαζικές απελάσεις και κλειστά στρατόπεδα φυλακές για τους πρόσφυγες. Δεν είναι μόνο η Μόρια και τα νησιά, αλλά και τα camps όπως η Ριτσώνα, που έχει 1500 κόσμο και πάει για 4000. Ενα no man's land φυλακή στη μέση του πουθενά χωρίς πρόσβαση σε κανένα αστικό ιστό που οι ΜΚΟ έχουν αναλάβει να διαχειρίζονται την γκετοποίηση προσφέροντας υποτυπώδεις υπηρεσίες. Δεν θέλουμε στρατόπεδα, δεν θέλουμε γκετοποίηση και μπροστά στις 21Μ αυτός ο κόσμος θέλει και χρειάζεται να βοηθηθεί ο ίδιος να κατέβει μαζί μας στο δρόμο, όπως είδαμε να κατεβαίνουν οι γυναίκες της Μόριας. Η εργατική τάξη στα νοσοκομεία, στα σχολεία, αλλά και στις ΜΚΟ που προχωράνε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, είναι κεντρική σε αυτήν την προσπάθεια, τόνισε η Εύα Η. εργαζόμενη σε ΜΚΟ από τον πυρήνα Γκύζη.

Πηγαίνουμε στις 21 Μάρτη με δύο αιχμές την ρατσιστική επίθεση και την πρόταση της εισαγγελέως για την δίκη της Χ.Α. Και τα δύο συσπειρώνουν αυτή τη στιγμή πολύ κόσμο που θέλει οι άθλιες επιθέσεις να κάτσουν στον άξονα. Την αντιφασιστική συναυλία που έγινε στην πλ. Αυδή οι μαθητές την οργάνωσαν οι ίδιοι μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς. Η ΕΛΜΕ Καλλιθέας πήρε απόφαση για τις 21Μ το ίδιο και η Ένωση Γονέων στα Πετράλωνα, ενώ στη Σιβιτανίδειο η απόφαση της ΕΛΜΕ πάρθηκε χωρίς να το έχουμε βάλει εμείς. Το ίδιο μπορεί να γίνει παντού, τόνισε ο Δημήτρης Σ. από την περιφέρεια Νοτίου Κέντρου Αθήνας.

Πριν λίγες μέρες ήρθε ο Χρυσοχοΐδης στα Γιάννενα για να συναντήσει τους τοπικούς παράγοντες για το πως στα σύνορα με την Αλβανία θα βάλουν θερμικές κάμερες και drones και θα τοποθετήσουν συνοριοφύλακες και FRONTEX υλοποιώντας την ρατσιστική πολιτική της ΕΕ για τους πρόσφυγες αλλά και τους μετανάστες. Οργανώνουμε τις 21 Μ και την Τρίτη θα πάμε στο στρατόπεδο του Κατσικά για παρέμβαση, προκειμένου να κατέβουν στις 21 Μάρτη, όπως συνέβη και στο παρελθόν με τη συμμετοχή τους σε  απεργίες, να ενώσουμε αυτόν τον κόσμο με το εργατικό κίνημα, τόνισε η Αρετή Κ. φοιτήτρια από τον πυρήνα Ιωαννίνων.