Ιδέες
Βιβλιοπαρουσίαση: Από το διαρκή πόλεμο στη διαρκή επανάσταση

16 Ιούνη, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Φωτό: Κώστας Λάππας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιούνη στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων η πρώτη ανοικτή εκδήλωση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου μετά την ‘καραντίνα’. Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, περίπου 40 άτομα συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Λούντου «Μέση Ανατολή: από το διαρκή πόλεμο στη διαρκή επανάσταση» με κεντρικό ομιλητή τον ίδιο το συγγραφέα σε διαδικτυακή σύνδεση με τη Σεβίλλη. Η εκδήλωση έγινε ταυτόχρονα και με zoom, αλλά και σε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου στο facebook με πάνω από 900 προβολές.

«Η Μέση Ανατολή μας ενδιαφέρει γιατί έχει ένα ειδικό βάρος για όλες τις εξελίξεις που αφορούν τις ζωές μας και τους αγώνες μας», τόνισε ο συγγραφέας. «Τι είναι αυτό που κάνει τη Μέση Ανατολή τόσο κομβική; Υπάρχει μία λέξη κλειδί που δίνει την απάντηση: Πετρέλαιο! 

Το πετρέλαιο

Το αντιπολεμικό κίνημα έκανε τη σύνδεση από το 2001: ‘όχι αίμα για το πετρέλαιο’. Και η απλή αυτή σύνδεση έχει αποδειχθεί πολύ πιο βαθιά από όλες τις άλλες πολύπλοκες ή επιφανειακές εξηγήσεις περί σύγκρουσης πολιτισμών, θρησκειών, ιδιαιτεροτήτων. Το πετρέλαιο ήταν και συνεχίζει να είναι το αίμα του παγκόσμιου καπιταλισμού και στο βωμό του θυσιάζεται το πραγματικό αίμα εκατομμυρίων αθώων…

Γι’ αυτό και η αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, οι αγώνες και οι επαναστάσεις εκεί μάς αφορούν όλους. Μ’ αυτή την έννοια, το 2019 ήταν μια μαγική χρονιά. Ήταν η χρονιά των επαναστάσεων και των εξεγέρσεων σε Σουδάν, Αλγερία, Λίβανο, Ιράκ, της επιστροφής των διαδηλώσεων στην Αίγυπτο. 

Ήταν η χρονιά των εξεγέρσεων παντού, που δεν τη διέκοψε ο κορονοϊός, την ενέτεινε, και οι ξεσηκωμένοι αδελφοί και αδελφές μας στη Μέση Ανατολή έπαιξαν τεράστιο ρόλο. Ήταν η χρονιά που έπεσαν τα κεφάλια του Μπουτεφλίκα στην Αλγερία και του Μπασίρ στο Σουδάν από τις επαναστάσεις. Έπεσαν τα κεφάλια αυτών που θεωρούνταν ακλόνητοι για δεκαετίες. Και δίπλα σε αυτούς η εξέγερση στο Λίβανο που έριξε τον Χαρίρι. Η εξέγερση στο Ιράκ που έριξε την κυβέρνηση απέναντι στο πιο μεγάλο κύμα καταστολής.

Και δεν μιλάμε για απλές ανατροπές κυβερνήσεων. Στο Σουδάν και την Αλγερία οι δικτάτορες έπεσαν κάτω από το βάρος μαζικών εξεγέρσεων με διάρκεια, με αυτοοργάνωση, με διαδηλώσεις κάθε βδομάδα στην Αλγερία, με απεργίες, με κατάληψη των δρόμων και συνελεύσεις στο Σουδάν. Με μια εξέγερση στο Ιράκ που εξέδωσε τη δική της εφημερίδα, με τίτλο “Το τρίκυκλο”. Γιατί μπορεί στην Ελλάδα το τρίκυκλο να έχει άλλες συμπαραδηλώσεις. Στο Ιράκ, όμως, συμβόλισε τα τρίκυκλα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κάνουν δουλειές του ποδαριού, αλλά μετατράπηκαν σε ένα δίκτυο από ασθενοφόρα και σε οργανωτές της εξέγερσης…

Το 2019 ξαναέπιασε το νήμα των επαναστάσεων του 2011, της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης με ακόμη ισχυρότερο τρόπο. Έσπασε τριών τύπων επιχειρήματα στα οποία είχε τσιμπήσει και κομμάτι της Αριστεράς. Πρώτον, ότι επρόκειτο για μια τουφεκιά στον αέρα, μια σύμπτωση. Δεύτερον, τις συνωμοσιολογικές παράνοιες περί κατασκευασμένων επαναστάσεων. Τρίτον, ότι η βάρβαρη καταστολή ήταν το τέλος της όποιας Άνοιξης. Όμως, το βάθος και το εύρος των επαναστάσεων έφτασε το 2019 εκεί που δεν είχε φτάσει το 2011. Και η καταστολή που όντως ήταν βάρβαρη δεν μετατράπηκε σε τέλος, αλλά σε σκαλοπάτι που αφενός ριζοσπαστικοποίησε, αφετέρου αποσταθεροποίησε…

Όταν λέμε πως η επανάσταση στη Μέση Ανατολή θα είναι διαρκής σημαίνει ακριβώς ότι για να πετύχει έρχεται αντιμέτωπη με το ξεπέρασμα την ίδια στιγμή πολλών φραγμών, όχι σε στάδια. Η πάλη για δημοκρατία, η πάλη για έλεγχο στον πλούτο της χώρας, η πάλη για το ψωμί και το μισθό γίνεται μία και ενιαία με την πάλη για συνολική απελευθέρωση.

Οι γυναίκες μπροστά

Οι εξεγέρσεις και οι επαναστάσεις του 2019 το έδειξαν ξεκάθαρα. Αρκεί να δούμε τις φωτογραφίες από το Σουδάν, την Αλγερία, το Ιράκ, το Λίβανο. Παντού γυναίκες στην πρώτη γραμμή, παντού μειονότητες στην πρώτη γραμμή. Ποιος έγινε το σύμβολο στο Σουδάν; Μια γυναίκα. Ποιος στην Αλγερία; Οι γυναίκες από τις μειονοτικές περιοχές των Αμαζίγ. Στο Λίβανο; Η φοιτήτρια που πήρε με τις κλωτσιές τους μπάτσους. Στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη οι γυναίκες έχουν μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης…

Η επανάσταση στη Μέση Ανατολή είναι απίστευτη δύναμη για τη μάχη στην Ελλάδα, ενάντια στους Μητσοτάκηδες, ενάντια σε όσους θέλουν κι άλλα λεφτά για ακόμη περισσότερες φρεγάτες και όχι για νοσοκομεία. Φρεγάτες για τον εμφύλιο της Λιβύης, φρεγάτες για να πνίγουν πρόσφυγες, φρεγάτες για τον ανταγωνισμό με την Τουρκία. Είναι δύναμη για την πάλη ενάντια σε αυτούς που θέλουν να μας βάλουν να σκοτωθούμε για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις ΑΟΖ. Χρειαζόμαστε μια Αριστερά που κάνει αυτές τις συνδέσεις σε κάθε σημείο της Μεσογείου και ακόμη παραπέρα. Σε αυτήν την προσπάθεια είναι αφιερωμένο το βιβλίο».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με παρεμβάσεις και ερωτήσεις που άνοιξαν πολλά κρίσιμα θέματα: τη σημερινή κατάσταση των κινημάτων και της νέας Αριστεράς που γεννιέται στη Μέση Ανατολή, τους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς και το ρόλο των τοπικών υποϊμπεριαλισμών στην περιοχή, τη σύνδεση με το αντιρατσιστικό κίνημα και τους πρόσφυγες, την πάλη για λεφτά για την Υγεία κι όχι για εξοπλισμούς κ.ά.

Η εκδήλωση έκλεισε με κάλεσμα από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο στο διήμερο της ΚΕΕΡΦΑ στις 26-27 Ιούνη και στο «Μαρξισμό» στις 11-12 Ιούλη στο Ρουφ.