Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Δίκη-καταδίκη για όλα τα θρύψαλα των νεοναζί

Μιχαλολιάκος, Λαγός και Κασιδιάρης

Η δίκη των ναζί της ΧΑ επανεκκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη 24 Ιουνίου, όμως στο εδώλιο δεν κάθονται τα μέλη και τα στελέχη μόνο της Χρυσής Αυγής, αλλά και δύο άλλων οργανώσεων πού στο μεταξύ προέκυψαν από διασπάσεις της. 

Της ΕΛΑΣΥΝ, της οργάνωσης που ίδρυσε ο Λαγός και με στελέχη του φασίστα Πλεύρη -όταν μετά την αποτυχία της ΧΑ να μπει στη Βουλή στις βουλευτικές εκλογές του 2019, αποχώρησε από την ΧΑ, ενώ ένα μήνα πριν, στις ευρωεκλογές του 2019, είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής με τη ΧΑ- και της οργάνωσης «Έλληνες Γ.Τ.Π», που ίδρυσε ο Κασιδιάρης μετά την πρόσφατη αποχώρησή του από τη ΧΑ τον Μάιο του 2020.

Ο Λαγός ήταν στη ΧΑ από τη δεκαετία του 1990, μέλος του 5μελούς πολιτικού συμβουλίου της, και ο επικεφαλής των πιο φονικών «ταγμάτων εφόδου» στη ΧΑ. Αυτών πού τέλεσαν τη δολοφονία Φύσσα, τις απόπειρες δολοφονίας των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του μετανάστη εργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ στο Κερατσίνι. Ήταν και επικεφαλής της επίθεσης στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη. Αυτός που έλεγε στα μέλη των ταγμάτων εφόδου «δεν θα σας εγκαταλείψω ποτέ».

Ο Κασιδιάρης ήταν στη ΧΑ από τη δεκαετία του 1990, μέλος και αυτός του 5μελούς πολιτικού συμβουλίου της ΧΑ, εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου. Ήταν ο άτυπα αναγνωρισμένος υπαρχηγός του «φύρερ» Μιχαλολιάκου, και ιδιαίτερα δημοφιλής στους ψηφοφόρους της ΧΑ. 

Η αποτυχία της ΧΑ να μπει στη Βουλή, στις εκλογές του Ιουλίου 2019, ήταν σοκ για τα μέλη και τα στελέχη της ΧΑ. Έχαναν σημαντικούς πόρους, μισθούς βουλευτών και δεκάδων συμβούλων, βήμα για την προβολή και την υπεράσπισή τους, ενώ αποδυναμώθηκε το βασικό επιχείρημά τους στο δικαστήριο, ότι είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα και όχι εγκληματική οργάνωση. Και η αποτυχία έδειχνε μεγαλύτερη, την ίδια στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, οι ομοϊδεάτες τους ή έστω τα πρώτα ξαδέλφια τους, έμπαιναν στα αντίστοιχα κοινοβούλια.

Όμως καμία από τις δύο διασπάσεις-αποχωρήσεις δεν αμφισβήτησε το ναζιστικό ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της ΧΑ, ούτε την εγκληματική της δράση, ούτε τον ρατσισμό της. 

Ο Λαγός είπε ότι αποχώρησε επειδή δεν εισακούστηκαν εισηγήσεις του για την εκλογική τακτική, χωρίς ποτέ να διευκρινίσει ποιες ήταν αυτές. Παραμένει ναζί, φανατικός ρατσιστής και ισλαμοφοβικός. Η μοναδική «διαφοροποίησή» του από τη ΧΑ είναι ότι αναζητά το προνομιακό του ακροατήριο στους θρησκόληπτους ορθόδοξους ρατσιστές.

Ο Κασιδιάρης αποχώρησε τον περασμένο Μάιο, όταν οι φήμες για επικείμενες εκλογές τον Ιούλιο ήταν έντονες. Θέλησε εν όψει των, επικείμενων όπως νόμιζε, εκλογών να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία του στα μέλη και τους οπαδούς της ΧΑ. Κατά την ερμηνεία του, η αποτυχία της ΧΑ να μπει στη Βουλή, οφείλεται στο πρόσωπο του Μιχαλολιάκου, που δεν είναι δημοφιλής!

Χαλίφης

Ως θεραπεία πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος Γενικός Γραμματέας και ο Μιχαλολιάκος, σε αναγνώριση των ως τώρα υπηρεσιών του, να μείνει ισόβιος επίτιμος πρόεδρος του κόμματος. Τέτοια μεγάλη και σοβαρή ήταν η πολιτική και ιδεολογική διαφωνία του Κασιδιάρη. Να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη!

Ο Κασιδιάρης, εξήγγειλε τη δημιουργία της οργάνωσής του, με μπλε κουστούμι, μπλε γραβάτα και σε γαλάζιο φόντο. Όμως το γεγονός αυτό δεν τον διαφοροποιεί σε τίποτε από την ΧΑ. Ο Κασιδιάρης είναι θαυμαστής του Χίτλερ, υπήρξε ο αρχιτέκτονας της προσέλκυσης απόστρατων στρατηγών, ως υποψήφιων με την ΧΑ. Ο Επιτήδειος και ο Συναδινός, πρώην ευρωβουλευτές της ΧΑ, ήταν δικές του επιλογές το 2014, όταν ο Μιχαλολιάκος ήταν προσωρινά κρατούμενος. 

Και τώρα στην παρουσίαση των στελεχών της οργάνωσής του, οι πρώην στρατιωτικοί και στρατοδίκες έχουν περίοπτοι θέση. Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός του ελληνικού αστισμού με τον τουρκικό, δίνει στους στρατηγούς και τους πολεμοκάπηλους βήμα και ρόλο. Ο Κασιδιάρης δείχνει με τον τρόπο αυτό, ότι θα επικεντρώσει στην απεύθυνση ακραίο εθνικισμό. 

Όμως ο τρόπος αποχώρησής του από τη ΧΑ, παραβίασε τα ιερά και τα όσια του ναζισμού. Την πειθαρχία και την πίστη στον αρχηγό. Ζήτησε την αρχηγία και επειδή δεν του δόθηκε, αποχώρησε. Αυτό είναι βόμβα στα θεμέλια της δικής του προσπάθειας. Καθένας που δεν θα παίρνει ό,τι ζητά, θα «νομιμοποιείται» να σπάει αυτό το θεμέλιο. 

Και οι δύο διασπάσεις της ΧΑ, συνεχίζουν να παραμένουν στο ίδιο πολιτικό σχεδιασμό, και νόμιμο πολιτικό κόμμα και εγκληματικές ομάδες κρούσης, «τάγματα εφόδου». Ο Κασιδιάρης το είπε με εύγλωττο τρόπο. Όποιος θα με λέει φασίστα ή ναζί, θα του κάνω μήνυση. Και ταυτόχρονα έχει ακόμα στο μπράτσο του, το τατουάζ με τη σβάστικα και το «αγχιβασίην».

Και οι δύο αυτές αποχωρήσεις, έσπασαν ό,τι είχε απομείνει από την οργανωτική ραχοκοκαλιά της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή, από 70 τοπικές οργανώσεις-ορμητήρια επιθέσεων, έχει μείνει με τρία υπολειτουργούντα γραφεία, ενώ οι παραφυάδες της, δεν έχουν καν τοπικά γραφεία. 

Η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες της, δεν είναι σε πια σε θέση να «βάζουν την ατζέντα», στην υπόλοιπη δεξιά και ακροδεξιά, όπως παλιότερα. Δεν είναι σε θέση να τρομοκρατούν τις φτωχογειτονιές και τις πόλεις. Ο κύριος λόγος είναι ότι έμειναν χωρίς τα βασικά τους εργαλεία. Τα τάγματα εφόδου και τη νομιμοποίηση της δράσης τους. Και τα δύο, της τα αφαίρεσε με τις κινητοποιήσεις του το αντιφασιστικό κίνημα. Με το να μην αφήνει καμία επίθεση αναπάντητη με μαζική κινητοποίηση, να μην αφήνει δημόσιο χώρο ή μέσο στους ναζί και τη νομιμοποίηση ως δήθεν νόμιμο πολιτικό κόμμα, με το να τους βάλει στο εδώλιο ως εγκληματική οργάνωση. 

Παραφυάδες

Συμπερασματικά, πρόκειται για δύο παραφυάδες της Χρυσής Αυγής, χωρίς πολιτική και ιδεολογική διαφοροποίηση, αποτέλεσμα της κρίσης της ΧΑ, από τη δράση του αντιφασιστικού κινήματος και της δίκης που τους αφαίρεσε το πρόσχημα του νόμιμου πολιτικού κόμματος.

Γι’ αυτό και το αντιφασιστικό κίνημα, δεν χρειάζεται να διαφοροποιήσει την αντιμετώπισή του απέναντι στις παραφυάδες της ΧΑ. Χρειάζεται να παραμείνει στην ίδια πετυχημένη τακτική. Μαζική, ενωτική, μαχητική, χωρίς αποκλεισμούς, απάντηση σε κάθε απόπειρα επανεμφάνισης στο δρόμο, της ΧΑ και των παραφυάδων της. Πλήρης απομόνωση της ΧΑ και των παραφυάδων της από κάθε δημόσιο χώρο, δημόσιο βήμα, δημόσιο πόρο. 

Και κανένας εφησυχασμός. Όλα τα υλικά είναι εδώ για την επανεμφάνισή τους. Η οικονομική κρίση, ο θεσμικός ρατσισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο εθνικιστικός παροξυσμός πού τροφοδοτεί ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ και την επικυριαρχία στην περιοχή. Όμως και το αντιφασιστικό κίνημα είναι τώρα πιο έμπειρο πολιτικά, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μαζικότητα. Και μπορεί να ακυρώσει κάθε προσπάθεια επανόδου τους. 

Μετά από τρεισήμισι μήνες διακοπής η δίκη ξεκίνησε με ταχύτητα. Το δικαστήριο δεν είναι πια τόσο ανεκτικό στις μεθοδευμένες καθυστερήσεις των συνηγόρων των χρυσαυγιτών. Σε τρεις συνεδριάσεις 24, 25, 26 Ιουνίου αγόρευσαν 13 συνήγοροι που εκπροσωπούσαν 20 κατηγορουμένους. Για μία σύγκριση: τον Φεβρουάριο, σε 11 συνεδριάσεις είχαν αγορεύσει μόνο 19 συνήγοροι. 

Στο ακροατήριο δεν υπάρχουν χρυσαυγίτες ούτε για δείγμα. Με τον νέο αυτό, κανονικό ρυθμό, δεν αποκλείεται οι αγορεύσεις να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο. Η επιτάχυνση της δίκης ήταν και αποτέλεσμα της πίεσης της πολιτικής αγωγής, πού με ανοιχτή επιστολή της, ζήτησε από το δικαστήριο να μην ανέχεται άλλο πια την σκόπιμη καθυστέρηση της διαδικασίας από τη ΧΑ. Αυτό σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να εκδοθεί η απόφαση.

Η παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος στο ακροατήριο, έχει τη σημασία του να υπενθυμίζει στο δικαστήριο την πεποίθηση και το αίτημα του αντιφασιστικού κινήματος ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση και δεν θα συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από την καταδίκη της και το κλείσιμο όλων των γραφείων-ορμητηρίων της.


 

Διαβάστε επίσης