Διεθνή
Μια σκανδαλώδης γερμανική χρεοκοπία

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλη την Ευρώπη ασχολούνται με τη συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν που ετοιμάζουν τα σχέδια για τη γερμανική προεδρία της ΕΕ η οποία ξεκινάει την 1 Ιούλη. Υποτίθεται ότι από εκεί θα έρθει η οικονομική σωτηρία για όλες τις χώρες-μέλη. Πίσω από τη βιτρίνα όμως υπάρχει μια διαφορετική πραγματικότητα. 

Τις προηγούμενες μέρες χρεοκόπησε μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες, η Wirecard. Πρόκειται για έναν κολοσσό που ανταγωνιζόταν τη Visa και τη Mastercard στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Πρόκειται επίσης για την πρώτη χρεοκοπία εταιρείας που συμμετέχει στον δείκτη Dax 30 του χρηματιστήριου στη Γερμανία. Το “μοιραίο” επήλθε όταν αποκαλύφθηκε ότι ήταν ανύπαρκτες οι τραπεζικές καταθέσεις ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων που υποτίθεται ότι διέθετε σε τράπεζα στη Σιγκαπούρη.

Παιδί-θαύμα

Ο διευθύνων σύμβουλος (που κάποτε θεωριόταν παιδί-θαύμα που οδηγούσε την εταιρεία στην κορυφή) διώκεται για απάτη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα το σκάνδαλο απλώνεται στην Ernst&Young, την εταιρεία που υπέγραφε τους λογιστικούς ελέγχους της  Wirecard και δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει το κενό στις τραπεζικές καταθέσεις. Γερμανικές τράπεζες καταγράφουν μεγάλες ζημιές μετά τη χρεοκοπία της  Wirecard.

H  Ernst&Young είναι μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες αυτού του είδους στον κόσμο. Οι εκθέσεις τους αποτελούν οδηγό για τους “θεσμούς” που αξιολογούν π.χ. τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών ή ακόμα και το βιώσιμο του χρέους των κρατών. 

Σήμερα όλοι αυτοί οι “αξιόπιστοι” μηχανισμοί λένε στις κυβερνήσεις “δανειστείτε μαζικά, σας καλύπτει η ΕΕ”, αύριο θα λένε ξανά “πάρτε μνημονιακά μέτρα, το χρέος σας δεν είναι βιώσιμο”. Πάντως η Ernst&Young στην Ελλάδα είναι αυτή που απονέμει το βραβείο Greek entrepreneur of the year. Ίσως έτσι ο κάθε διευθύνων σύμβουλος μπορεί να έχει έτοιμη την εγγύηση για την αποφυλάκισή του μόλις αποκαλυφθούν τα σκάνδαλά του.