Περιβάλλον
Το Masterplan της COSCO δεν θα περάσει!

25/6, Διαδήλωση στον Πειραιά. Φωτό: Ανταρσία στο Λιμάνι

Μεγάλο συλλαλητήριο έγινε στις 25/6 στον Πειραιά ενάντια στο Master Plan της COSCO μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Εργατικά σωματεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Καταστροφή και οι Support Earth με τις Οιστρογόνες, κάτοικοι του Πειραιά, οργανώσεις αριστεράς, το δημοτικό σχήμα Ανταρσία στο Λιμάνι και άλλες συλλογικότητες έδωσαν ένα δυναμικό παρών στους δρόμους του κέντρου του Πειραιά με αφετηρία την πλατεία Κοραή και κατάληξη τα γραφεία της ΟΛΠ-COSCO. Ένα από τα κεντρικά συνθήματα ήταν “Λιμάνι στα χέρια των εργατών, όχι της COSCO και των εφοπλιστών”. 

Η COSCO έχει βάλει μπρος το καταστροφικό, για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων του Πειραιά, σχέδιο της επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή για 6 επιπλέον θέσεις κρουαζιέρας. Τα έργα ξεκίνησαν παράνομα, χωρίς την απαιτούμενη θεωρητικά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εταιρεία ωστόσο ξέρει ότι έχει στο πλευρό της την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, την Περιφέρεια και το Δήμο του Πειραιά, οπότε δεν χρειάζεται να σταθεί σε τέτοιες “λεπτομέρειες”. Κάτω από την πίεση των κατοίκων της Πειραϊκής και των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η κραυγαλέα περιφρόνηση των έτσι κι αλλιώς ελάχιστων θεσμικών περιορισμών, η COSCO αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά τα έργα με απόφαση του ΣτΕ. Προηγήθηκε ψήφισμα στον δήμο του Πειραιά, που κατατέθηκε από την “Ανταρσία στο Λιμάνι”, για τη διακοπή των παράνομων εργασιών.

Σημαντικό βήμα

Η κινητοποίηση της 25/6 είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά καθώς, μετά από μια σειρά πρωτοβουλιών από τους κατοίκους (ανοιχτές συνελεύσεις, διαδηλώσεις, αποκλεισμοί στις πύλες των κρουαζιερόπλοιων κλπ), αυτό το δυναμικό κίνημα ενώθηκε με το εργατικό κίνημα και τα σωματεία. Ο Α. Αλφιέρης, μέλος της “Ανταρσίας στο Λιμάνι” και της “Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή και την Περιβαλλοντική Καταστροφή” χαιρέτισε τη συγκέντρωση τονίζοντας τα προχωρήματα που έχει κάνει το κίνημα τα τελευταία δυο χρόνια, τόσο οργανώνοντας συνεχώς δράσεις, όσο και έχοντας καταφέρει να έχει θεσμική εκπροσώπηση. Υπογράμμισε ότι η προοπτική ενός νικηφόρου αγώνα ενάντια στα σχέδια της COSCO είναι η κοινή δράση κατοίκων και εργαζόμενων, της οποίας πρώτο βήμα αποτέλεσε η πρωτοβουλία του ΕΚΠ. Μίλησε επίσης για τον νόμο Χατζηδάκη και τις συνολικές περιβαλλοντικές καταστροφές που θα επιφέρει αν εφαρμοστεί και, τέλος, κάλεσε όλους και όλες και στην αντιρατσιστική διαδήλωση της 26/6.

Συγκέντρωση και πορεία διοργάνωσαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά “Η Πρόοδος” με φορείς του Δήμου Κερατσινίου και την Παρασκευή 26/6, απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων βιομηχανιών, της Oil-one της Lafarge και των καζανιών των ΕΛΠΕ από τον οικιστικό ιστό. Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν “Η ζωή μας πάνω από τα κέρδη τους”.