Ιδέες
Νέα έκδοση από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο: "Πανδημία, Κλιματική Αλλαγή – Ενάντια στον Καπιταλισμό της Καταστροφής"

Η νέα έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου θα είναι στα χέρια σας τις επόμενες μέρες. Εχει τίτλο Πανδημία, Κλιματική Αλλαγή – Ενάντια στον Καπιταλισμό της Καταστροφής. Τα άρθρα που περιλαμβάνει (δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω) καλύπτουν δυο θεματικές ενότητες που συνδέονται μεταξύ τους. 

Η πρώτη έχει να κάνει με την πανδημία του Covid-19. Σε αυτά τα κείμενα αναδεικνύονται οι ευθύνες των καπιταλιστών και των κρατών που υπηρετούν τα συμφέροντά τους για την εξάπλωση της πανδημίας και η σύνδεση της με την περιβαλλοντική κρίση. Η δεύτερη ενότητα καταπιάνεται με όλα τα μέτωπα που μοιάζουν σαν ξεχωριστοί αγώνες, από την πάλη για να μην γίνουν οι βουνοκορφές «βιομηχανικά αιολικά πάρκα» μέχρι την πάλη ενάντια στις καταστροφικές εξορύξεις και την περιβαλλοντική καταστροφή της Αττικής κι όχι μόνο. 

Το υπόβαθρο

Τα άρθρα αυτής της ενότητας συνδέουν αυτά τα μέτωπα με ένα κόκκινο νήμα: την πάλη ενάντια στο σύστημα του κέρδους και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Το υπόβαθρο αυτής της σύνδεσης είναι η ανάλυση του Μαρξ και του Ένγκελς για την καταστροφική δυναμική του συστήματος που το χαρακτηρίζει ο τυφλός ανταγωνισμός για το κυνήγι του κέρδους.

Είναι μια έκδοση και επίκαιρη και πολύτιμη. Οι εφημερίδες είναι γεμάτες από νέα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που φουντώνει στις ΗΠΑ και αλλού. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στην πολιτική των περικοπών στη δημόσια Υγεία και σε κάθε λογής προκλητικά δώρα στους καπιταλιστές. Ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος του Χατζηδάκη είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Οι μάχες ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις της κυβέρνησης φουντώνουν από τον Πειραιά μέχρι τον Βόλο. Αυτή η έκδοση είναι όπλο στα χέρια του κινήματος που παλεύει ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή, όλων όσων αναζητούν την εναλλακτική απέναντι σε ένα σύστημα που καταστρέφει τις ζωές μας και το περιβάλλον.