Ιδέες
Ο λόγος στην Πολιτική Αγωγή: Παρουσίαση του βιβλίου “Το "άλλο άκρο" στο εδώλιο: δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;”

15/7, Παρουσίαση βιβλίου Κ. Παπαδάκη. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πλούσια ήταν η συζήτηση της Τετάρτης 15/7, στο Polis Art Cafe, στην κεντρική παρουσίαση του βιβλίου “Το "άλλο άκρο" στο εδώλιο: δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά;”, την έγγραφη αποτύπωση της αγόρευσης του Κώστα Παπαδάκη στη δίκη της Χ.Α. 

Τη συζήτηση άνοιξαν ο Πάνος Γκαργκάνας, διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, ο Δημήτρης Δεσύλλας, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου, ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός, πρώην μέλος του Δ.Σ του ΔΣΑ κι ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, μέλος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη των ναζί. Την κουβέντα συντόνισε ο δημοσιογράφος Διονύσης Ελευθεράτος. 

Ακολούθησαν αρκετές παρεμβάσεις μεταξύ άλλων του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, του Πέτρου Κωνσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ, του παλιού ΕΔΑίτη Λεωνίδα Κοντουδάκη, του ιστορικού Λάμπη Κατσιάπη. Η βιβλιοπαρουσίαση της Τετάρτης είχε τα χαρακτηριστικά που έχουν όλες οι εκδηλώσεις για το συγκεκριμένο βιβλίο. Θύμιζε περισσότερο εκδήλωση του αντιφασιστικού κινήματος παρά κλασική παρουσίαση βιβλίου, καθώς είχε μαζική συμμετοχή, ευρεία εκπροσώπηση όλου του φάσματος της αριστεράς και μια συζήτηση στην οποία άνοιξαν πλήθος ζητημάτων που απασχολούν όσους και όσες δίνουν τη μάχη ενάντια στη φασιστική απειλή. Τις αιτίες της ανάπτυξης της Χ.Α τη διετία 2010-2012, τις αφορμές που την έφεραν στο εδώλιο μετά τη δολοφονία Φύσσα, την κρίση της στην παρούσα φάση, αλλά και την κοινή παραδοχή ότι δεν χωράει κανείς εφησυχασμός. Συμφωνία όλων ότι η μάχη πρέπει να κορυφωθεί εν όψει της απόφασης του δικαστηρίου, κάνοντας καθαρό ότι δεν θα δεχτούμε καμία άλλη παρά την βαριά καταδίκη όλης της εγκληματικής οργάνωσης.