Ιδέες
Δεν θα μας πιάσουν αδιάβαστους

Η νέα έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου Πανδημία Κλιματική Αλλαγή Ενάντια στον Καπιταλισμό της Καταστροφής, εξηγεί πως η πανδημία του Covid-19 συνδέεται με τον τρόπο που ο καπιταλισμός οργανώνει την παραγωγή και τη σχέση της ανθρώπινης κοινωνίας με τη φύση, μια σχέση καταστροφική όπως επεσήμαιναν ήδη από την εποχή τους ο Μαρξ και ο Ένγκελς. Είναι μια έκδοση όπλο στους αγώνες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την αδηφαγία των καπιταλιστών για τους αγωνιστές/τριες του εργατικού κινήματος που παλεύουν για να μπει η ζωή μας πάνω από τα κέρδη. 

Καθημερινές είναι οι ειδήσεις για τον πανικό και τα αδιέξοδα σε όλα τα αστικά επιτελεία μπροστά στην οικονομική κρίση που παραμένει παρά τις «ενέσεις» ρευστότητας και την άρση της καραντίνας. Το βιβλίο του Κρις Χάρμαν Καπιταλισμός Ζόμπι – Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και η Επικαιρότητα του Μαρξ είναι θεμέλιο για την κατανόηση της μακρόσυρτης κρίσης του συστήματος που σημαδεύεται από παροξυσμούς σαν τον σημερινό. Το βιβλίο του Αλεξ Καλλίνικος Οι Επαναστατικές Ιδέες του Μαρξ σκιαγραφεί τη ζωή και τις ιδέες του μεγάλου επαναστάτη. Πολύτιμη είναι και η συλλογή κειμένων Ο Ελληνικός Καπιταλισμός η Παγκόσμια Οικονομία και η Κρίση. 

Η άρχουσα τάξη και η κυβέρνησή της δεν έρχεται αντιμέτωπη μόνο με την οικονομική κρίση αλλά και με την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το βάθεμα της αστάθειας σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μ. Ανατολής. Το βιβλίο του Ν. Λούντου Μέση Ανατολή από τον Διαρκή Πόλεμο στη Διαρκή Επανάσταση μας προσφέρει το πανόραμα της κρίσης της αμερικάνικης ηγεμονίας στην περιοχή, των ανταγωνισμών και των αντεπαναστατικών αποπειρών που έχουν σημαδέψει όλα τα τελευταία χρόνια. Επίσης όμως μας θυμίζει τη δύναμη του κινήματος, των «από κάτω», σε μια στιγμή που η Αραβική Άνοιξη επιστρέφει από την Αλγερία μέχρι το Σουδάν κι από το Λίβανο μέχρι το Ιράκ. 

Αυτό είναι το φόντο της όξυνσης και του αντιδραστικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για τις ΑΟΖ που φτάνει μέχρι τη Λιβύη. Η έκδοση Ελλάδα-Τουρκία: Η σύγκρουση των Υποϊμπεριαλισμών μας δίνει το υπόβαθρο αυτού του ανταγωνισμού και επιχειρήματα για να παλέψουμε ενάντια στους «άξονες» και την απειλή του πολέμου. Παράλληλα μια σειρά άλλα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τη χρονιά που πέρασε ξεσκεπάζουν πολλά από τα παραμύθια της εθνικιστικής προπαγάνδας. Τα βιβλίο του Ν. Κυριακού 10+1 Μύθοι για το Κυπριακό και Ο Ντενκτάς στο Νότο Η κανονικοποίηση της διχοτόμησης στην ελληνοκυπριακή πλευρά του Γρ. Ιωάννου είναι πολύ βοηθητικά από αυτή την άποψη. Τα κείμενα της συλλογής Ο «Αθώος» Εθνικισμός με επιμέλεια του Ηρ. Μήλλα φωτίζουν τους διάφορους τρόπους που ο εθνικισμός περνάει από «τα πάνω» από τις γελοιογραφίες των εφημερίδων μέχρι τα σχολικά βιβλία. 

Η εξέγερση στις ΗΠΑ και το διεθνές κύμα οργής μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έχει επαναφέρει την συζήτηση για το ρατσισμό και τις ρίζες του. Το βιβλίο του Αλεξ Καλλίνικος Ρατσισμός τι είναι και πως παλεύεται εξηγεί πως ο καπιταλισμός χρειάστηκε το ρατσισμό από τα πρώτα του βήματα. Η πάλη ενάντια στο ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ είναι βασικό μέτωπο της μάχης που δίνει σήμερα το εργατικό κίνημα. Το βιβλίο του Δ. Χριστόπουλου Αν το Προσφυγικό ήταν πρόβλημα θα είχε λύση είναι γεμάτο επιχειρήματα γι’ αυτή τη μάχη, για να υπερασπίσουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες κόντρα στην Ευρώπη Φρούριο με συνοριοφύλακα τον Μητσοτάκη. 

Πολιτικές μάχες

Ο κρατικός ρατσισμός έθρεψε τους φασίστες αλλά το αντιφασιστικό κίνημα τους κάθισε στο σκαμνί. Ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου αξίζουν να διαβαστούν οι αγορεύσεις των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, του Θ. Καμπαγιάννη Με τις μέλισσες ή με τους λύκους και του Κ. Παπαδάκη Το «άλλο άκρο» στο εδώλιο: δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά; . Η έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου Η πάλη για τη Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής μας θυμίζει τους αγώνες και τις πολιτικές μάχες που χρειάστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. 

Οι αναφορές στην ιστορία επανέρχονται σε κάθε ιδεολογική και πολιτική μάχη που ανοίγει σήμερα. Για παράδειγμα μια σειρά αναλυτές στις ναυαρχίδες του αστικού τύπου αναρωτιούνται αν ο καπιταλισμός μπορεί να επιστρέψει -και πως- στη λεγόμενη «χρυσή εποχή» που ξεκίνησε από το 1945. Ο Μ. Λυμπεράτος γράφει για τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια στο βιβλίο του Ζητήματα Εξουσίας – Από την Κίνα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ένα βιβλίο χρήσιμο και για το πως φτάσαμε στο διπολικό μεταπολεμικό κόσμο αλλά και για το τι έκανε, μάλλον δεν έκανε, η Αριστερά εκείνη την περίοδο. Το βιβλίο Αντίσταση - Η Επανάσταση που χάθηκε του Λ. Μπόλαρη εντοπίζει αυτή την συζήτηση στην Ελλάδα της περιόδου. Για τη δεκαετία του ’30, τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης του φασισμού και των επαναστάσεων διαβάστε τις μπροσούρες του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου Γαλλία 1936 Οι καταλήψεις των εργοστασίων και Ισπανία 1936- Επανάσταση ενάντια στο φασισμό αλλά και το βιβλίο του Τ. Νιούσιντζερ Αντεπίθεση - Η αμερικάνικη εργατική τάξη στη δεκαετία του ’30. 

Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες από το ξέσπασμα του κινήματος των Ιουλιανών το 1965, όταν η έκρηξη του «πεζοδρόμιου» πανικόβαλε την άρχουσα τάξη. Διαβάστε την μπροσούρα του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου Ιουλιανά 1965 με κείμενα των Δ. Λιβιεράτου, Μ. Στύλλου, Λ. Μπόλαρη για τις ρίζες και τις μάχες εκείνου του συγκλονιστικού κινήματος και πως το σπατάλησε η ρεφορμιστική Αριστερά. Πρόσφατα επανακυκλοφόρησε και το βιβλίο του Φ. Λάδη Ιουλιανά 100 μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα με ένα πολύτιμο φωτογραφικό υλικό. 

Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη έγραφε ο Λένιν στις αρχές του 20ου αιώνα. Κι αυτή η θέση επιβεβαιώνεται σήμερα καθημερινά στις αναζητήσεις του κόσμου της Αριστεράς. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την γέννηση του «στρατηγού» τόσο της θεωρίας όσο και της πράξης, του Φ. Ένγκελς. Η μπροσούρα του Σοσιαλισμός Ουτοπικός και Επιστημονικός είναι η καλύτερη εισαγωγή στις μαρξιστικές ιδέες και την υλιστική αντίληψη της ιστορίας. Επίσης από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορεί το κείμενό του ο Ρόλος της Εργασίας στην Εξανθρώπιση του Πιθήκου που συνοδεύεται από ένα κείμενο του Κρις Χάρμαν με τίτλο Ο Ένγκελς και η Καταγωγή της Ανθρώπινης Κοινωνίας. 

Αναντικατάστατο και σήμερα παραμένει ένα από τα κορυφαία έργα του Ένγκελς Η Καταγωγής της Οικογένειας της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους. Είναι η αφετηρία του εξοπλισμού μας στην πάλη ενάντια στο σεξισμό, για την γυναικεία απελευθέρωση. Ιδιαίτερα σήμερα που οι μάχες ενάντια στην καταπίεση φουντώνουν σε όλο τον κόσμο και ανοίγουν όλα τα ζητήματα. Για παράδειγμα η Α. Ματθαίου στο βιβλίο της Οικογένεια και σεξουαλικότητα. Μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας (ελληνικές μαρτυρίες 17ος - αρχές 19ου αιώνα) πραγματεύεται το πως κατασκευάστηκε η σύγχρονη αστική οικογένεια στην Ελλάδα. Το βιβλίο της Μ. Στύλλου Η Πάλη για την Απελευθέρωση των Γυναικών συνοψίζει τη συζήτηση για την γυναικεία καταπίεση και τη δύναμη της εργατικής τάξης να την αντιπαλέψει. 

Επίσης φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη δολοφονία του Λ. Τρότσκι του μπολσεβίκου που συγκρούστηκε με την σταλινική αντεπανάσταση και κράτησε ζωντανή τη φλόγα της επαναστατικής θεωρίας και πράξης στη συγκλονιστική δεκαετία του ’30. Το βιβλίο του Ντάνκαν Χάλλας Ο Μαρξισμός του Τρότσκι είναι η καλύτερη εισαγωγή στις ιδέες και τη δράση του μεγάλου επαναστάτη: από τη θεωρία της διαρκούς επανάστασης, μέχρι την επαναστατική κληρονομιά της Κομιντέρν και το ενιαίο μέτωπο και από κει στην πάλη ενάντια στο σταλινισμό. 


 

Θα τα βρείτε στο

Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο 
Φειδίου 14 πίσω από Τιτάνια-ΡΕΞ
τηλ. 2105247584
www.marxistiko.gr