Καταστολή
Το όργιο των προστίμων

Πάνω από 60 χιλιάδες έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων της καραντίνας πραγματοποιήθηκαν κάθε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που πέρασε, σύμφωνα με τα δελτία Τύπου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Πρόκειται για ένα νούμερο που δείχνει γλαφυρά ότι η κατεύθυνση της “αντιμετώπισης” της πανδημίας είναι η καταστολή και μόνο αυτή. Και είναι μια δραστηριότητα πιο πρόσφορη στη διάδοση του ιού από μια διαδήλωση, αφού αυτές οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες έρχονται σε αχρείαστη επαφή με τους αστυνομικούς, που με τη σειρά τους έχουν έρθει σε επαφή με εκατοντάδες άλλους ο καθένας.

Στο μεταξύ, τα παραδείγματα αυθαίρετης επιβολής προστίμου που ήρθαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα είναι χαρακτηριστικά. Πρόστιμο 300 ευρώ επιβλήθηκε σε άστεγο Παλαιστίνιο πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη. Πρόστιμα κόβονται στον σταθμό της Σφενδάλης, κοντά στα στρατόπεδα της Μαλακάσας, με την αιτιολογία της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πρόσφυγες μετά τις 7 το απόγευμα -μια ρατσιστική υποσημείωση στην ΚΥΑ του lockdown που έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη δυσκολία κατανόησης των μέτρων λόγω γλώσσας, αλλά κυρίως στη δυσκολία επιβίωσης σε στρατόπεδα απομονωμένα από την πόλη με ελάχιστα δρομολόγια τρένων και ακριβά εισιτήρια. Πρόστιμο σε τρεις εργαζόμενους του ΨΝΑ επειδή επέστρεφαν μαζί σε ΙΧ, λες και αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τον κορονοϊό κι όχι οι συνθήκες στις οποίες, εξ αιτίας της κυβέρνησης, είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν.

Παρά το όργιο αυθαιρεσίας που φουσκώνει τις παραβάσεις, αυτές είναι μόλις στο 3% των ελέγχων, περίπου 2.000 την ημέρα, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα δελτία Τύπου. Το ύψος των προστίμων από την άλλη μεριά είναι τεράστιο: πάνω από 200 χιλιάδες την ημέρα, δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ μέσα σε μια εργάσιμη εβδομάδα! Ο παραλογισμός φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. Η κυβέρνηση κεντράρει όλη της τη ρητορική στην τήρηση των μέτρων, κάτω από το χαλί των οποίων κρύβει την πλήρη αδράνειά της σε προσλήψεις και χρηματοδότηση που θα μπορούσαν να σώσουν πραγματικά ζωές και να σταματήσουν τη διάδοση του κορονοϊού. Ισχυρίζεται ότι αυτά δεν μπορεί να τα κάνει γιατί κοστίζουν, και ζητάει από την εργατική τάξη ένα εκατομμύριο ευρώ τη βδομάδα, επειδή δεν συμμορφώθηκε στα μέτρα!