Εργατικό κίνημα
Aγώνας για να σώσουμε ζωές: Η πολιτική της κυβέρνησης δολοφονεί - Oι εργαζόμενοι έχουν τις λύσεις

12/11, Νοσοκομείο Αγ. Σάββας. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Εργατική Πρωτομαγιά 2020. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Η πορεία της πανδημίας έχει αποκαλύψει δυο διαφορετικούς δρόμους. Τον δρόμο της κυβέρνησης και τον δρόμο του εργατικού κινήματος. Από την αρχή της πανδημίας την άνοιξη, σωματεία εργαζομένων, εργατικές κινήσεις κι οργανώσεις της αριστεράς έχουν διατυπώσει τις διεκδικήσεις που βάζουν τις ζωές και την Υγεία ως πρώτη προτεραιότητα. Με αυτά τα μέτρα δεν θα φτάναμε ποτέ στην τραγωδία που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη κατεύθυνση. Προτεραιότητα σε κάθε της βήμα ήταν η ενίσχυση των αφεντικών, η καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τα αντεργατικά μέτρα. Η Υγεία ερχόταν πάντα σε δεύτερη μοίρα. Ας τα δούμε ένα ένα.

Προσλήψεις στην Υγεία

Χρειάζεται άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στην Υγεία. Κάλυψη όλων των κενών. Μονιμοποίηση των ελαστικά εργαζόμενων υγειονομικών.

Από την προ πανδημίας περίοδο οι εργαζόμενοι της Υγείας απαιτούσαν μαζικές προσλήψεις. Τα χρόνια των μνημονίων πλήγωσαν βαθιά τα νοσοκομεία με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να τα βρει με 35.000 κενές οργανικές θέσεις και πολλοί υγειονομικοί ισχυρίζονται ότι ο αριθμός είναι μικρός με βάση τις πραγματικές ανάγκες. 

Ο ερχομός της πανδημίας απογείωσε αυτές τις ανάγκες, αλλά οι προσλήψεις δεν έγιναν. Αντίθετα με στοιχεία του ίδιου του κράτους το 2020 έφτασαν να εργάζονται 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδοτήσεων και συμβάσεων που έληξαν. Ο αριθμός των εργαζόμενων υγειονομικών μειώνεται συνεχώς και από το γεγονός ότι εκατοντάδες έρχονται σε επαφή με κρούσματα ή κολλάνε τον ιό και αναγκάζονται να μπουν σε καραντίνα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί είτε σε κλείσιμο ολόκληρων τμημάτων νοσοκομείων που ξεμένουν από προσωπικό, είτε σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού καθώς οι διοικήσεις των νοσοκομείων αποφεύγουν τους ελέγχους για να μην κλείσουν τα τμήματα.

Μέσα από τις πιέσεις που έβαλε το κίνημα των υγειονομικών, η κυβέρνηση ψελλίζει υποσχέσεις για προσλήψεις ψίχουλα, με ολιγόμηνες συμβάσεις και -το χειρότερο- οι περισσότερες δεν περνάνε καν από το επίπεδο της υπόσχεσης σε αυτό της πράξης. Είναι θέμα επιλογής. Η κυβέρνηση μέσα στη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση προτιμάει να ενισχύει το στρατό και την αστυνομία παρά τα νοσοκομεία. Το 2020 έχουν γίνει αναγγελίες για τουλάχιστον 12.000 νέους Επαγγελματίες Οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις, 900 συνοριοφύλακες, 2.000 μπάτσους που θα αστυνομεύουν τα πανεπιστήμια, 1.500 ειδικoύς φρουρούς.

Νέες ΜΕΘ

Χρηματοδότηση στη δημόσια Υγεία για εξοπλισμό, υλικά, άνοιγμα των ΜΕΘ με το κατάλληλο προσωπικό. 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόλις 10 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες και στην Αττική 64. Συνολικά το 78% των κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία ανακοινώνουν ότι εξάντλησαν τη διαθεσιμότητά τους.

Τι κάνει η κυβέρνηση; Ο Κικίλιας βγαίνει και περηφανεύεται ότι άνοιξε νέες ΜΕΘ με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από καμία υγειονομική ένωση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επικοινωνιακές κινήσεις. Χαρακτηριστική η είδηση στις κυριακάτικες εφημερίδες. Η Stoiximan, η εταιρία στοιχήματος δωρίζει 6 κινητές ΜΕΘ με τις ευλογίες του Κικίλια, εγείροντας άμεσους συνειρμούς για την κυβέρνηση που τζογάρει τις ζωές μας! Στα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης με τις ΜΕΘ απάντησε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας: “Δεν αποτελεί κλίνη ΜΕΘ ένα μόνιτορ και ένας αναπνευστήρας... με επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν καλύπτονται τα κενά και οι αυξανόμενες ανάγκες του ΕΣΥ. Είναι προφανές ότι η υγειονομική κρίση, έχει ήδη μετατραπεί σε κρίση έλλειψης κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Η χώρα μας, παρά την δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης, παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε σε αντιστοιχία κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Ο πολύτιμος χρόνος που είχε στη διάθεσή της, σπαταλήθηκε ανεύθυνα, δεν αξιοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – ούτε για την ενίσχυση και αύξηση των Μ.Ε.Θ, με αποτέλεσμα σπασμωδικές κινήσεις πανικού της τελευταίας στιγμής... Υπενθυμίζουμε το αίτημά μας για: Τριπλασιασμό των διαθέσιμων ΜΕΘ Covid στην Αχαΐα – όχι εις βάρος των κοινών κλινών ΜΕΘ- και στελέχωση με μόνιμο-εξειδικευμένο προσωπικό – Επίταξη χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων του νομού”. 

Αλλά ξανά οι προτεραιότητες των δαπανών για την κυβέρνηση είναι άλλες: Από την αρχή του έτους έχουν αγοραστεί 700 πανάκριβα αστυνομικά οχήματα. Τα περισσότερα από αυτά -264- τον Απρίλη, που η κυβέρνηση έλεγε να “Μείνουμε σπίτι” για να “ετοιμάσει το ΕΣΥ”, ενώ ακόμα πιο εξοργιστική είναι η γιγαντιαία σπατάλη για τα 18 πολεμικά αεροπλάνα Ραφάλε με κόστος 2 δις ευρώ.

Επίταξη Ιδιωτικής Υγείας χωρίς αποζημίωση

Το αίτημα της επίταξης της Ιδιωτικής Υγείας χωρίς αποζημίωση είναι ακόμα μια διεκδίκηση που χρειάζεται να σταθούμε. 

Υπάρχουν έτοιμα εξοπλισμένα ιδιωτικά νοσοκομεία που για να σωθούν ζωές πρέπει να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ χωρίς αποζημίωση στους κλινικάρχες. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση “λόγω εκτάκτων συνθηκών” να απαιτεί από τον κόσμο να απολύεται αδιαμαρτύρητα, να ζει με 500 ευρώ, από άλλους να δουλεύουν 24ωρα και την ίδια ώρα να χρυσοπληρώνει τα αφεντικά της Ιδιωτικής Υγείας για το αυτονόητο. 

Κι όμως ήδη από την άνοιξη, τα αφεντικά της Υγείας έχουν θησαυρίσει από τις κυβερνητικές ενισχύσεις. Λίγους μήνες πριν, βγήκε στην επιφάνεια το σκάνδαλο Μαγιορκίνη, όπου το κυβερνητικό στέλεχος εμφανιζόταν να έχει άμεση σχέση με μεγάλο φορέα της Ιδιωτικής Υγείας στο οποίο ανατέθηκαν με το αζημίωτο τα τεστ covid. Με ΚΥΑ στο τέλος Αυγούστου, ορίστηκε ότι οι ασθενείς που δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ του ΕΣΥ θα πηγαίνουν σε Ιδιωτικές Κλινικές με τη διπλάσια αποζημίωση από ό,τι ίσχυε μέχρι τότε. Από 800 ευρώ την ημέρα, φτάνει τα 1670 ευρώ την ημέρα για το πρώτο τριήμερο νοσηλείας. Συνολικά το κρατικό δώρο προς τους κλινικάρχες φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά η πρόσβαση στις “ενοικιασμένες” κλίνες των ιδιωτικών νοσοκομείων δεν είναι για όλους. Σύμφωνα με αποκάλυψη του Ριζοσπάστη, “εμπιστευτικό έγγραφο” του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων σημειώνει ότι δεν θα γίνονται διακομιδές ανασφάλιστων ασθενών προς τις ιδιωτικές κλινικές. “Αντί για άμεση επίταξη της ιδιωτικής Υγείας και ένταξή της στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και όλων των αναγκών των ασθενών, η κυβέρνηση αφήνει ξεκρέμαστους τους ανασφάλιστους και διακινδυνεύει την υγεία και τη ζωή τους για να μην ζημιωθούν οι κλινικάρχες”  σχολιάζει το γεγονός η Καμπάνια Support Health Workers. Μόνο μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταθέσει διάταξη νόμου που επιτρέπει στους ανασφάλιστους να μεταφέρονται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια χωρίς δική τους επιβάρυνση.

Τώρα που ο έλεγχος έχει χαθεί, μετράμε καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ο αριθμός των θανάτων μεγαλώνει και οι διαθέσιμες ΜΕΘ εξαντλούνται, η κυβέρνηση αναγκάζεται να μιλήσει για σχέδιο που “προβλέπει ακόμα και τη μετατροπή ιδιωτικών δομών σε νοσοκομεία covid στην περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου”. Ωστόσο όπως γράφει το Βήμα (15/11), “το στοίχημα είναι τα σχέδια αυτά να παραμείνουν στο συρτάρι επενδύοντας για τον σκοπό αυτόν σε ένα πιο σκληρό λοκντάουν”!

Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.

Κάθε γειτονιά έχει τη δομή Πρωτοβάθμιας Υγείας. Τα λέγαν ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας κλπ. Τα τελευταία χρόνια με μεθοδικό τρόπο τα έφτασαν στα όρια της διάλυσης. Η ενίσχυσή τους και η ανασυγκρότησή τους μπορεί να παίξει πολλαπλό ρόλο. Στο να είναι σε θέση να υποδέχονται ένα μεγάλο μέρος των περιστατικών που αναγκαστικά καταφεύγουν στα νοσοκομεία, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρησή τους. Ακόμα σημαντικότερο, ήδη από την άνοιξη έχει διατυπωθεί το αίτημα για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, μέσω καλά στελεχωμένων ΙΚΑ της γειτονιάς. 

Τι έγινε αντί αυτών;

“Ουσιαστικά με ευθύνη της κυβέρνησης η Πρωτοβάθμια Υγεία αποδεκατίστηκε” μας λέει η Μαρία Ντάσιου, πνευμονολόγος στο Κέντρο Υγείας Νέας Ιωνίας. “Αντί να προσλάβουν κόσμο για να καλυφθούν οι ανάγκες, μετακινούν εργαζόμενους δημιουργώντας νέες σημαντικές τρύπες. Ρίχνουν την ΠΦΥ στη μάχη κατά του Covid χωρίς τα κατάλληλα μέσα και συνθήκες. Ποτέ δεν αναπληρώθηκε το κενό των συναδέλφων που αποχώρησαν λόγω ευαλωτότητας ή έχουν μείνει στην άυλη συνταγογράφηση. Το μόνο που έκαναν είναι να παρατείνουν τις συμβάσεις των επικουρικών μέχρι το τέλος του χρόνου. Ακόμα κι αυτό το κατακτήσαμε με αγώνα, δεν ήρθε από μόνο του. Πλέον ο,τι λειτουργεί είναι χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των συναδέλφων. Δεν μπορεί όμως ένα ολόκληρο σύστημα να δουλεύει έτσι. Όσον αφορά τα τεστ, τίποτα δεν έγινε. Ούτε καν σε γειτονιές που θεωρήθηκαν 'υψηλού κινδύνου'. Σε συγκεκριμένα σημεία, μη ανακοινωμένα, για λίγες μέρες και για συγκεκριμένους λόγους έκανε ο ΕΟΔΥ τα ράπιντ τεστ. Ανεπαρκέστατο βάσει των αναγκών. Αντίθετα έφταναν στο σημείο να στέλνουν εγκυκλίους στα Κέντρα Υγείας και Αιμοδοσίας για να σταματήσουν να κάνουν τεστ γιατί 'είχαν κάνει πάρα πολλά'. Την ίδια ώρα τα έδιναν στους ιδιώτες που πρέπει να πληρώσεις 150 ευρώ για να το κάνεις”.

Δαπάνες για δωρεάν παροχή άφθονων μέσων ατομικής προστασίας.

«Χρεωθήκαμε ονομαστικά δύο μάσκες ενόψει εφημερίας, την ώρα που πρέπει να τις αλλάζουμε κάθε τρεις ώρες» ήταν η καταγγελία της γιατρού του ΓΝΑ Γεννηματάς, Αργυρής Ερωτοκρίτου την άνοιξη. Από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστα άλλαξαν. Οι εργαζόμενοι του Αγ.Σάββα ξεσηκώθηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω της έξαρσης κρουσμάτων σε συναδέλφους τους. Η ελλειπής χορήγηση ΜΑΠ ήταν μια από τις αιτίες της διασποράς. 

Και το ζήτημα δεν περιορίζεται στο χώρο των νοσοκομείων. Το Υπουργείο Υγείας γελοιοποιήθηκε όταν η παροχή υφασμάτινων μασκών στους μαθητές πάγωσε λόγω... μεγέθους. Το χειρότερο είναι ότι ακόμα κι αυτή η παροχή δεν ήταν αυτονόητη. Χρειάστηκε να μπουν ολόκληρες πιέσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς προκειμένου να παρασχεθούν δωρεάν. 

Τώρα η κυβέρνηση έχει επιβάλλει τη γενική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο παραμένει ένα καθημερινό έξοδο για εκατομμύρια ανθρώπους καθώς ναι μεν είναι υποχρεωτικό αλλά όχι δωρεάν. 

Η λύση είναι η κρατικοποίηση των βιομηχανιών που φτιάχνουν τις μάσκες και τα αντισηπτικά, η επαναλειτουργία των εταιριών που έκλεισαν τα χρόνια της κρίσης, από τα κλωστήρια στη Β. Ελλάδα και τις χαρτοβιομηχανίες, μέχρι τις εταιρίες του φαρμάκου. Η διεκδίκηση της κρατικοποίησης των φαρμακοβιομηχανιών προκειμένου να παρέχονται τα φάρμακα ως δημόσιο αγαθό, παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όσο φουντώνουν τα παιχνίδια των πολυεθνικών του κλάδου σχετικά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ελπίδα που γεννούν οι πληροφορίες για ανακάλυψη εμβολίου από την Pfizer. 

Ωστόσο διαβάζουμε στο κυριακάτικο Documento: “Ενδεικτικό του ζοφερού παρασκηνίου που κρύβεται πίσω από τη δημιουργία περιζήτητων εμβολίων είναι το γεγονός ότι, παρά τις παραινέσεις της Κομισιόν από το 2018, δεν είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μιας πανδημίας, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν κερδοφόρο”. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πίσω από το ράλι για το εμβόλιο κρύβεται “ανελέητο λόμπινγκ, εκβιασμοί προς την πολιτική ηγεσία της ΕΕ, μυστικές συμφωνίες, πακτωλός δημόσιου χρήματος και μηδενικό ενδιαφέρον για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Μονοπωλιακό κέρδος που απειλεί να παρατείνει την πανδημία”.

Μαζικές προσλήψεις σε δήμους, σχολεία, συγκοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

“Είναι πιο επιτακτική από ποτέ η στελέχωση του συνόλου των κοινωνικών υπηρεσιών. Οι γειτονιές πρέπει να παραμένουν καθαρές, οι απολυμάνσεις πρέπει να επεκταθούν. Η δυνατότητα ψυχολογικής στήριξης είναι ακόμα πιο αναγκαία. Η βοήθεια σε ανθρώπους με αναπηρία ή ηλικιωμένους επίσης. Κι όμως αυτά είναι το αντικείμενο υπηρεσιών που όλα τα τελευταία χρόνια έγιναν στόχος ανελέητων επιθέσεων. Τώρα που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ, είναι ώρα για τη μονιμοποίηση όσων ήδη εργάζονται και την αναβάθμιση των υπηρεσιών μέσα από την περαιτέρω στελέχωσή τους με μόνιμους εργαζόμενους”. 

Αυτά γράφαμε στην Εργατική Αλληλεγγύη την άνοιξη και ισχύουν ακόμα περισσότερο σήμερα. Τα μαζικά κρούσματα και θάνατοι στα γηροκομεία κάνουν ακόμα πιο εμφανή την ανάγκη για πιο διευρυμένο και με περισσότερους εργαζόμενους Βοήθεια στο Σπίτι. Το αίτημα για προσλήψεις στην εκπαίδευση προκειμένου να φτιαχτούν ασφαλέστερες μικρότερες τάξεις, δημιούργησε ένα ολόκληρο κίνημα μαθητικών καταλήψεων που κατασυκοφαντήθηκε. Με το άνοιξε – κλείσε των σχολείων τις τελευταίες βδομάδες, γίνεται ακόμα πιο εξόφθαλμο το δίκιο τους. Στις συγκοινωνίες η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι χαρακτηριστική καθώς φορείς βγαίνουν και αποδίδουν την έξαρση σε ένα μεγάλο βαθμό στην κατάσταση που δημιουργείται στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. 

Κι όμως όσο ξεκάθαρο κι αν είναι το δίκαιο των διεκδικήσεων η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια -και χειρότερη- πολιτική με την Υγεία. Αυτή της μηδενικής ενίσχυσης σε προσωπικό και χρηματοδότηση και της λάσπης σε όσους διεκδικούν. Η όποια κίνηση αναγκάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει γίνεται με ταυτόχρονη προώθηση της ιδιωτικοποίησης, όπως δείχνει το παράδειγμα των λεωφορείων της Αθήνας, που προσπάθησαν να παραχωρήσουν δρομολόγια της ΟΣΥ σε ιδιώτες.

Να μην πληρώσουν  οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της καραντίνας.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν για δεύτερη φορά τις συνέπειες της καραντίνας. Είτε μπαίνουν σε συνθήκες ελαστικοποίησης της εργασίας τους με την τηλεργασία, είτε συνεχίζουν να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους εργασίας, είτε χάνουν τη δουλειά τους. Αφεντικά  εκμεταλλεύονται το λοκντάουν για να μειώσουν το “εργασιακό κόστος” και προχωρούν σε απολύσεις. Άλλα κάνουν ψευτοαναστολές συμβάσεων προκειμένου να γλιτώσουν τη μισθοδοσία, οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με το πενιχρό επίδομα, αλλά να συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι. 

Στον τομέα του τουρισμού, τη “βαριά βιομηχανία της χώρας”, χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά αυτή τη σεζόν, τα αφεντικά όμως έβαλαν άλλα 24 δις στην τσέπη με το πρόγραμμα Γέφυρα του Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να νομοθετήσει όλους τους πόθους της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα. Δεκάωρη εργασία, ακόμα περισσότεροι για δουλειά την Κυριακή, χτύπημα του συνδικαλισμού και απαγόρευση ιστορικών μέσων πάλης του εργατικού κινήματος όπως η κατάληψη και η απεργιακή φρουρά. 

Το εργατικό κίνημα έχει τη δική του ατζέντα για την προστασία των εργαζόμενων από τις συνέπειες της κρίσης. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με πραγματική απαγόρευση των απολύσεων, άδεια με πλήρεις αποδοχές κι ασφάλιση για όλους όσοι αναγκάζονται να κάτσουν σπίτι. Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία που ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες επιμένει να εξαντλεί τους εργαζόμενους και να διατηρεί εργασιακές συνθήκες που σπέρνουν την αρρώστια. 

Ταυτόχρονα διεκδικεί και το πάγωμα όλων των χρεών που συνεχίζουν να γράφουν εις βάρος των εργαζόμενων. Οι λογαριασμοί του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, του ίντερνετ διογκώνονται καθώς καμία αλλαγή δεν έχει γίνει στην τιμολογιακή πολιτική των εταιριών λόγων καραντίνας, παρότι η κατανάλωση αυξάνεται υποχρεωτικά λόγων αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι.

Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης κι απεγκλωβισμός των προσφύγων.
Επίταξη ξενοδοχείων και κλειστών σπιτιών για την εξασφάλιση στέγης για τους άστεγους, ντόπιους και μετανάστες. Αποσυμφόρηση των φυλακών.

Η απειλή του να μετατραπούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, σε στρατόπεδα εξόντωσης είναι πραγματική. Χιλιάδες κόσμος όλων των ηλικιών ζει σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και συνωστισμού, σε καραντίνα μέσα σε καμπ που έχουν μετατραπεί σε φυλακές εδώ και μήνες. Η απειλή για μαζικά κρούσματα κορονοϊού σε αυτές τις συνθήκες είναι παραπάνω από πραγματική. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έβαλαν στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις τη διεκδίκηση να κλείσουν τα στρατόπεδα και να φιλοξενηθεί αυτός ο κόσμος σε άδεια ξενοδοχεία. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς που δεν έχουν σπίτι για να “μείνουν σπίτι”. Τους χιλιάδες άστεγους των πόλεων. Η μέριμνα της κυβέρνησης είναι το να δίνει το ελεύθερο στους μπάτσους του Χρυσοχοΐδη να κόβουν πρόστιμα στους άστεγους, τα στρατόπεδα να κλείνονται ακόμα πιο ερμητικά, ενώ τη Μόρια που παραδόθηκε στις φλόγες την αντικατέστησε ένα νέο κολαστήριο με ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Όσον αφορά τις φυλακές την άνοιξη είχαν γίνει διαμαρτυρίες μέσα σε αυτές, που κατάγγειλαν τις συνθήκες κι αντιμετωπίστηκαν με βία και πειθαρχικά μέτρα εις βάρος των κρατουμένων. Τώρα έρχονται οι κρατούμενοι από τα Διαβατά να περιγράψουν την κατάσταση: “Με βάση τα τεστ κορονοϊού που μας έχουν γίνει, έχουνε βγει το 10% στη φυλακή θετικοί, στον ιό. Δεν έχουνε γίνει τεστ σε όλους... Μας έχουν κλειδωμένους μέσα στους θαλάμους 10 άτομα μέσα σε 20 τετραγωνικά μέτρα που αναλογούν κανονικά σε 5 άτομα, χωρίς να μπορούμε να προσέχουμε την προσωπική μας υγιεινή. Μαζί μας βρίσκονται και όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. Χωρίς να μας παρέχουν χλωρίνη έτσι ώστε να μην μπορούμε να καθαρίσουμε τους θαλάμους μας, απορρυπαντικά και αντισηπτικά. Η απάντηση του διευθυντή ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα γιατί δεν διατίθονται κονδύλια από το υπουργείο”.