Γράμματα και σχόλια
Τελευταίο Αντίο στον Βαγγέλη Χατζηνικολάου

Βαγγέλης Χατζηνικολάου

Έγινε στις 12/11 η κηδεία του αγαπημένου συντρόφου Βαγγέλη Χατζηνικολάου με μεγάλη συγκίνηση αλλά και με τη μαχητικότητα που χαρακτήριζε τον ίδιο σε όλη του τη ζωή. 

Στην κηδεία του παρευρέθηκαν η οικογένειά του, φίλοι και συγγενείς που δούλεψαν, πάλεψαν, έζησαν δίπλα στον Βαγγέλη και πολλοί συνάδελφοί του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τον καλλιτεχνικό χώρο, μέλη των Proud Seniors και της LGBTQ+ κοινότητας. Ο Σπύρος Μπιμπίλας μίλησε για τον ρόλο του στο ΣΕΗ χαρακτηρίζοντάς τον “γνήσιο σοσιαλιστή”, ενώ άλλοι συνάδελφοί του τον αποχαιρέτησαν με τραγούδια και αναφορές σε ρόλους που έχει υποδυθεί-σκηνοθετήσει. Ανάμεσα σε αυτούς ο Βασίλης Χαραλαμπόμπουλος που έβαλε την “Υβρεοπομπή” του Φοίβου Δεληβοριά, κομμάτι που είχε αναρτήσει ο Βαγγέλης στον προσωπικό του λογαριασμό, ενδεικτικό του χιούμορ που τον διέκρινε και της ασυμβίβαστης στάσης του.

“Οι συντρόφισσες και οι σύντροφοί του από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είμαστε σήμερα εδώ για να τον τιμήσουμε. Θα βρίσκεται σε όλες τις μάχες που δίνουμε για μια καλύτερη ζωή, αυτό που πάλευε και ο ίδιος, φέρνοντας την Τέχνη μέσα στην επαναστατική δράση, αντιλαμβανόμενος την Τέχνη ως ένα τρόπο να μπορεί ο κόσμος να παλεύει για να είναι ελεύθερος”, ανέφερε έντονα συγκινημένη η σ. Έλλη Πανταζοπούλου από τη μεριά του ΣΕΚ. “Είμαστε όλοι και όλες πολύ συγκλονισμένοι από το θάνατό του, αφήνει ένα τεράστιο κενό και στην επαναστατική Αριστερά, αλλά και σε όσους είχαν την τιμή και την ευτυχία να ζήσουν μαζί του. Τον χαιρετάμε με την υπόσχεση ότι θα παλέψουμε μέχρι το τέλος”.

Τα μέλη του ΣΕΚ τραγούδησαν τη Διεθνή με υψωμένες τις γροθιές. Στην τελευταία του κατοικία στο νεκροταφείο του Βύρωνα, τον συνόδευσε μια Εργατική Αλληλεγγύη, η εφημερίδα που διάβαζε και διακινούσε στους αγώνες που έδινε.  

Μετά το τέλος της ταφής ο κόσμος, μη θέλοντας να αποδεχθεί την απώλεια, έμεινε γύρω από τον τάφο για πολλή ώρα σιωπηλός.


Μια μεγάλη απώλεια για την Αριστερά και τον καλλιτεχνικό κόσμο ήταν ο θάνατος του Βαγγέλη Χατζηνικολάου το πρωί της 10 Νοέμβρη. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτηση στο facebook και η Ελένη Ράντου έγραψε “δεν παλεύεται η απώλειά σου ρε φίλε”. Εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι τον αποχαιρέτισαν γράφοντας για τον υπέροχο χαρακτήρα του και θυμίζοντας το πολύτιμο έργο του σαν επαναστάτης και σαν καλλιτέχνης. Ανακοινώσεις έβγαλαν το ΚΘΒΕ, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το Εθνικό Θέατρο.

“Ο Βαγγέλης ήταν εξαιρετικός ηθοποιός και σκηνοθέτης με μεγάλη καλλιτεχνική πορεία αλλά συνάμα απλός και προσιτός σε όλες και όλους”, αναφέρει η ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, στο οποίο ο Βαγγέλης ήταν μέλος από το 2018. “Αγωνιστής της τάξης του μέσα από τον κλάδο των ηθοποιών, ενεργός και σημαντικός ακτιβιστής του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, επαναστάτης της πρώτης γραμμής, πάλευε ολόκληρες δεκαετίες ενάντια στο άδικο... Για τον Σοσιαλισμό”.

“Στην προσπάθεια που έκανε η ομάδα μας να ανοίξει η πολύτιμη συζήτηση με όλο τον κόσμο της εργατιάς για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ο Βαγγέλης ήταν ανεκτίμητο κομμάτι”, σημείωσε η ΛΟΑΤΚΙ+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

“Ευθύς, άμεσος και εξωστρεφής δυνάμωσε την παρουσία του ΣΕΚ στην περιοχή μας. Έφερνε στις συνεδριάσεις και τη δράση του πυρήνα τις μάχες των ΛΟΑΤΚΙ, των καλλιτεχνών, της εργατικής τάξης και μας έδινε έμπνευση”, αναφέρεται σε ανακοίνωση των πυρήνων του ΣΕΚ Βύρωνα και Παγκρατίου.

“Ήταν συγκλονιστικός και 'εκτός κειμένου', ως παρουσιαστής των μεγάλων αντιφασιστικών συλλαλητηρίων και συναυλιών στο Σύνταγμα για να πάνε στη φυλακή οι ναζί. Πάντα μιλούσε στις εκδηλώσεις για δικαιοσύνη στον Ζακ/Zackie Κωστόπουλο”, αναφέρει η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας.

Ανακοίνωση έβγαλε και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, περιγράφοντας το λαμπρό του καλλιτεχνικό έργο, αλλά και κάποιες από τις πιο σημαντικές μάχες που είχε δώσει: “Είχε υπογράψει μαζί με δεκάδες ακτιβιστές, συνδικαλιστές και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών την Διακήρυξη '16 Mάρτη', μια διεθνή κραυγή κατά του ρατσισμού και των νεοναζί... Εντυπωσιάζοντας όλους και όλες με το σθένος και το κουράγιο του, ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές του ΣΕΗ (Ιούνιος 2020) με την Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, ενώ συμμετείχε ενεργά σε όλες τις πρόσφατες κινητοποιήσεις όλων των καλλιτεχνών”.

“Η ενεργή ρήξη του με συμβάσεις και στερεότυπα, η λαχτάρα του για αμοιβαιότητα, η βαθιά επιθυμία του για κοινωνική δικαιοσύνη και συμμετοχή, ήταν όλα ευθυγραμμισμένα με το όραμά του για την τέχνη. Για να ζυμωθεί το μέλι της, χρειάζεται η συλλογικότητα και η ανιδιοτέλεια της μέλισσας, έτσι πίστευε, και έτσι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ως μέλισσες”, τονίζει η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών.