Καταπίεση και απελευθέρωση
Μήνυση του υπόδικου Χορταριά κατά της Αφροδίτης Φράγκου: Απύθμενο θράσος, μηδενική μεταμέλεια

Μήνυση σε βάρος της Αφροδίτης Φράγκου, δημοσιογράφου στην Εργατική Αλληλεγγύη και μέλος της LGBTQ ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέθεσε ο Αθανάσιος Χορταριάς, ο ένας εκ των έξι κατηγορούμενων φονιάδων του Ζακ Κωστόπουλου. Ο Α. Χορταριάς κατηγορεί την Α. Φράγκου για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση και ψευδή κατάθεση, επειδή η τελευταία κατήγγειλε (και κατέθεσε και την ανάλογη μήνυση) ότι της επιτέθηκε τη Δευτέρα 23 Δεκέμβρη 2019. 

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της 23/12, η δημοσιογράφος της Εργατικής Αλληλεγγύης περνούσε δίπλα από το κοσμηματοπωλείο που πλέον έχει γίνει μνημείο για τον Ζακ και παρατήρησε ότι είχε βεβηλωθεί με τρία μπλε αυτοκόλλητα που έγραφαν “Δικαιοσύνη για όλους” και είχαν τον δικέφαλο αετό. Τα κατέβασε αμέσως, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα, ο Χορταριάς να της επιτεθεί και να την χτυπήσει με γροθιά στο πρόσωπο.

Στη συνέχεια είχε μια στάση αλαζονική και απειλητική, δείχνοντας ότι δεν φοβάται καθόλου το ενδεχόμενο να έρθει η αστυνομία -αυτό το μήνυμα έχει λάβει άλλωστε, με τη λυσσαλέα προσπάθεια να συγκαλυφθεί η υπόθεση καθώς και με την αποφυλάκισή του και την καθυστέρηση στο να οριστεί η δίκη. Αργότερα αναγνωρίστηκε χάρη σε φωτογραφίες που έβγαλε η δημοσιογράφος, ενώ έγινε και γνωστό ότι η βεβήλωση του μνημείου είχε γίνει σαν ενέδρα για τη δημοσιογράφο, και φίλη του Ζακ, Μαρία Λούκα: ανεβάζοντας φωτογραφία από τα αυτοκόλλητα στο προφίλ του στο twitter, ο Χορταριάς την είχε προκαλέσει ονομαστικά να έρθει να τα βγάλει “γιατί γουστάρεις τρελά την αλήθεια και τη δικαιοσύνη”, όπως ειρωνευόταν.

Θρασεία και προσχηματική μήνυση

Πέρα από θρασεία, η μήνυσή του είναι και προσχηματική: ο χρόνος για την καταγγελία της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι τρεις μήνες, και ο Χορταριάς ήξερε εξαρχής για τα δημοσιεύματα, αφού είχε γράψει γι' αυτά στον λογαριασμό του. Προφανώς προχώρησε σε αυτή τη μήνυση μόνο όταν κλήθηκε να καταθέσει και εν όψει της μεγάλης δίκης για τη δολοφονία του Ζακ.

Η συνολική στάση του είναι προκλητική και δείχνει μηδενική μεταμέλεια. Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία, τον Ιούλη του 2019 είχε γράψει: “Το γεγονός πως ο Θεός με έβαλε απέναντι σε Εθνομηδενιστές, αντίχριστους, και οργανωμένους παραβατικούς που έχουν ως ταξικό εχθρό τον βιοπαλαιστή επαγγελματία και τους οικογενειάρχες, είναι Ύψιστη αποστολή που θα την πάω και εγώ μέχρι τέρμα”. Εκείνη την περίοδο είχε επιτεθεί φραστικά σε συνεργείο με δημοσιογράφους και τεχνικούς που γύριζαν ντοκιμαντέρ στο σημείο της δολοφονίας. Σε άλλες αναρτήσεις του έχει γράψει “ήρθε η ώρα επιτέλους να επιτραπεί η οπλοφορία στους κατοίκους τουλάχιστον του κέντρου”, και “η πολιτεία είναι ανίκανη να διαχειριστεί την ασφάλεια των πολιτών, ο νόμος στα χέρια του πολίτη μοιάζει ιστορική αναγκαιότητα”.

Πρόκειται για έναν επικίνδυνο άνθρωπο, που αισθάνεται περήφανος για τα όσα έχει κάνει, σε βαθμό να τα υπερασπίζεται ανοιχτά και να τα ανάγει σε “Ύψιστη αποστολή”. Η επιβολή μόνο περιοριστικών όρων, όταν η προφυλάκιση επιβάλλεται για ελαφρύτερα αδικήματα, ήταν ένα λάθος και έδωσε λάθος μήνυμα και προς τον ίδιο και προς την κοινωνία. Η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο και οι θρασύδειλοι τραμπούκοι φονιάδες του Ζακ να τιμωρηθούν όπως πρέπει.